Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Όλες οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στο ΕΣΥ

2013-12-13 10:15

Αγοραστής υπηρεσιών ο ΕΟΠΥΥ, σχεδόν 10.000 διαθεσιμότητες στην Υγεία

Σχεδόν 10.000 εργαζόμενοι και γιατροί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από το χώρο της Υγείας μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, εξυπηρετώντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο.

Ο σχεδιασμός εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης όπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ.

Περίπου 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΠΥ και 1.200 από δημόσια νοσοκομεία τίθεται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν είτε την αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, δηλαδή να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία, είτε να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση όλες οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στο ΕΣΥ, δηλαδή υπαγωγή των 576 μονάδων του Οργανισμού στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που είναι η μία από τις τρεις προτάσεις στο πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα απογίνει το σύνολο του προσωπικού διότι το πόρισμα δεν καταγράφει τις απαραίτητες ειδικότητες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ερωτηματικό παραμένει και το πως και πόσο θα χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που επίσης δεν ξεκαθαρίζεται στο επίμαχο πόρισμα.

Μέχρι τις 19 Δεκέμβρη συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ αύριο Παρασκευή αποφασίζουν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας δήλωσε «δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».