Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες τα δημοσιονομικά κενά

2013-11-19 07:38
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων

«Ενστάσεις» μόνο για το χρονοδιάγραμμα

Ο λαός να μη μείνει θεατής στο χιλιοπαιγμένο έργο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας

 
 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στο τραπέζι μπαίνουν και πρόσθετα μέτρα, με τα οποία φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες τα δημοσιονομικά κενά και οι αποκλίσεις που διαπιστώνονται για το 2014. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός, σε κάθε περίπτωση, θα κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη.

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ξεδιπλώθηκε χτες στις πολύωρες συναντήσεις που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης συζητήθηκε και το ζήτημα της έναρξης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Παράγοντες της συγκυβέρνησης επικαλούνται ζητήματα «κυβερνητικής συνοχής», τα οποία έχουν να κάνουν με την τελική διευθέτηση των διατάξεων για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», με τον τρόπο και τα κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών, με τη συζήτηση να εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Με βάση τα πρόσθετα «δημοσιονομικά μέτρα» για το 2014, που έρχονται σε συνέχεια των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν από του χρόνου, η αντιλαϊκή σούμα ανεβαίνει κατά 100άδες εκατομμύρια ευρώ πάνω από τα 1,3 δισ. ευρώ για τα οποία τις προάλλες έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη συγκυβέρνηση:

  • Η τρόικα φέρεται να αμφισβητεί και μάλιστα έντονα την «εισπραξιμότητα» του «ενιαίου φόρου ακινήτων». Με άλλα λόγια, και εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων, δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει τα προϋπολογιζόμενα ποσά. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση υπολογίζει να βεβαιώσει χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά να εισπράξει το 82%, δηλαδή γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα που γίνονται ακόμα πιο φανερά τα διαχειριστικά ζόρια, «αιτιάσεις» διατυπώνονται και ως προς την αποτελεσματικότητα των «αλλαγών» που επήλθαν σε διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
  • Μέτρα εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών κυοφορούνται με το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Η νέα πρόταση αφορά στο πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως οι αυτοπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ.
  • Αμεση εφαρμογή του μέτρου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «φάση αναδιάρθρωσης», χωρίς ούτε το τυπικά προβλεπόμενο δικαίωμα λόγου (έγκρισης ή απόρριψης) από τον υπουργό Εργασίας.
  • Επέκταση του μέτρου της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, με συμβάσεις διάρκειας μόλις 2 μηνών.
  • Αμεση εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2014, του μέτρου της μείωσης 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση παζαρεύει την εφαρμογή του από το β' εξάμηνο του 2014.
  • Ενστάσεις διατυπώνονται και για τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (250 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται η αναπλήρωσή τους με άλλα μέτρα. Στο τραπέζι είναι και η περικοπή των μισθών για τους ενστόλους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.ά.) προκειμένου να συμπληρωθούν τα «κενά».
Πλειστηριασμοί σπιτιών

Σε ό,τι αφορά την έναρξη πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών νοικοκυριών για χρέη προς τις τράπεζες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τα κλιμάκια της τρόικας, έκαναν λόγο για «ευαίσθητο θέμα» που συνδέεται με τις δεσμεύσεις του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Και σε αυτήν την περίπτωση, στο επίκεντρο μπαίνει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου μέτρου, το οποίο, σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την 1η Γενάρη 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει «αισιόδοξο» για την «επιτυχή κατάληξη» της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 9 Δεκέμβρη, ημερομηνία που θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για τα «προαπαιτούμενα μέτρα» (αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, απολύσεις και προγράμματα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο).