Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός Ομιλίες (VIDEO)

2014-12-08 15:11

Με 155 ναι, 134 όχι και 1 παρών υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές. Απουσίαζαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν που ήταν στο νοσοκομείο, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Τον προϋπολογισμό ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών». Επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταυρής καταψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά ψήφισε τα κονδύλια για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Το ΚΚΕ δεν κάνει πίσω από την ανάγκη ανάκτησης των απωλειών του λαού και από τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες κι αυτό είναι ζήτημα κινήματος, ανέφερε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Το «τέλος της εποχής των μνημονίων» δεν σημαίνει τέλος των αντιλαϊκών μέτρων, όπως επιβεβαίωσε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το προεκλογικό δίλημμα πως η παραμονή της κυβέρνησης σημαίνει ισοπέδωση, εμφάνισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας εκλογές.

Στη δημιουργία ψευδαισθήσεων ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα σημάνει τέλος στα βάσανα του λαού επικεντρώθηκε η ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», αρκεί αυτή να προκύψει μετά από εκλογές, τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Για επώδυνες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχισθούν μίλησε ο υπουργός ΟικονομικώνΓκίκας Χαρδούβεληςζητώντας πολιτική συναίνεση. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι μεταρρυθμίσεις πιθανόν να είναι επώδυνες για κάποιες κατηγορίες και συντεχνίες. 

Την ανάγκη της «εθνικής συνεννόησης» όλων των κομμάτων του συστήματος για να υπάρξει «επαναδιαπραγμάτευση» με τους εταίρους και «ελάφρυνση» του χρέους, προέταξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Πόλωση και στο βάθος «εθνική συνεννόηση»

Η δικομματική αντιπαράθεση με ένταση της πόλωσης για τον αποπροσανατολισμό του λαού ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συζήτησης.

Στις ομιλίες της Κυριακής κυριάρχησε και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως η 7η Ιανουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπόμενων ψηφοφοριών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος άσκησε κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί για αποστασία όσους θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη νυν Βουλή και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπαίνει σε μαντρί.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι «φωνές» βουλευτών των αστικών κομμάτων που ζητούν «εθνική συνεννόηση» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το «σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης» της χώρας. Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με τις κοκορομαχίες τους, που θα εντείνονται όσο η στρατηγική τους σύμπλευση γίνεται όλο και πιο φανερή, επιδιώκουν να συγκαλύψουν ότι κριτήριό τους δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η διαχείριση αυτού του σάπιου συστήματος, η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. 

Στην αντίπερα όχθη οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, προειδοποίησαν ότι έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και κάλεσαν το λαό να οργανώσει την πάλη του και να αγωνιστεί για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής που είναι υπέρ των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμοστεί. 

Ομιλία του Θανάση Παφίλη

«Να μην τσιμπήσει» στο νέο δικομματικό καυγά για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Παρεμβαίνοντας στην Oλομέλεια της Bουλής όπου συζητήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, επισήμανε ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα από τη στρατηγική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ότι κάθε διαπραγμάτευση συνοδεύεται με μέτρα και κάλεσε το λαό να μην αναμένει τα αποτελέσματά της. Συμπλήρωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά για το ποιο μείγμα εξυπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο μόνος που μπορεί να βάλει «κόκκινες γραμμές» είναι ο λαός. Όπως είπε, ο λαός πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει για να σταματήσει τα μέτρα που έρχονται και παράλληλα να βρίσκεται στο δρόμο με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη πολιτική ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση που θα του επιτρέψει να παρακολουθεί την εκπαίδευση.

Ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου (Δείτε εδώ βίντεο)

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εισηγητής του ΚΚΕ την πρώτη μέρα συζήτησης, κάλεσε το λαό να βγει στην αντεπίθεση, στο προσκήνιο, να οργανώσει την πάλη του, να οικοδομήσει τη λαϊκή ενότητα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη λαϊκή εξουσία.

Τόνισε ότι η φοροεπιδρομή οξύνεται, ενώ μειώνονται οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, κάνοντας σαφές πως τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης αφού και σε συνθήκες ανάπτυξης -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχίζεται στο όνομα της διατήρησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι τα μνημόνια θα παραμείνουν, διότι υπάρχει το μνημόνιο διαρκείας της ΕΕ με νέους μηχανισμούς εποπτείας και άμεσης παρέμβασης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί αυτό το δρόμο της ΕΕ όπως και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ για μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους με ταυτόχρονη αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Έκανε ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι αποτελεί αιτία πολέμου ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να αυξήσει από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα για τη συνταξιοδότηση και σημείωσε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ο πολιορκητικός κριός για το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να συμπιεστεί η τιμή της εργατικής δύναμης.

Επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στον κρατούμενο απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση καθώς είναι αναφαίρετο για όλους το δικαίωμα στη μόρφωση και χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε απαγόρευση αυτού του δικαιώματος.

Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη (Δείτε εδώ βίντεο)

Ο Χρήστος Κατσώτης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός, όπως και όλα τα μέτρα και οι νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, καθώς είναι εργαλεία για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Σημείωσε ότι κανένα μέτρο που έχει οδηγήσει στην πτώχευση του λαού δεν είναι προσωρινό και αυτό αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό. 

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα όρια της πείνας, ο ρεαλισμός των ορίων αντοχής της οικονομίας που προσαρμόζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -που καλύπτει σήμερα περίπου 300.000 εργαζόμενους- στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, παρέθεσε τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται και θα φέρουν νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δείχνοντας ότι πρόκειται για ταξική πολιτική, επισήμανε ότι η μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών αφαίρεσε από το ΙΚΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. «Ο υπουργός μιλάει για ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας του συστήματος όταν οι εργοδοτικές οφειλές στο ΙΚΑ έχουν εκτιναχθεί στα 13,54 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, μεγαλύτερες ακόμα και από το ετήσιο κονδύλι του Ταμείου για τις συντάξεις». 

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να υπάρξει πλήρης και κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Εμείς πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στη ζωή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί είναι οι καπιταλιστές που εσείς υπηρετείτε».

Ομιλία της Διαμάντως Μανωλάκου (Δείτε εδώ βίντεο)

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχονται τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προβλέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ, ανεξάρτητα μνημονίου ή όχι.

Όπως πρόσθεσε, «το σίγουρο είναι πως θα συνεχιστεί πιο άγρια η αντιλαϊκή επίθεση με πρόσθετα πιο άγρια μέτρα - λαιμητόμο αποσύροντας η συγκυβέρνηση ακόμα και την έκπτωση του 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που τελείωνε το 2014, όμως συνεχίζεται ολόκληρη και αλώβητη».

Όπως είπε, «όλα αυτά γίνονται για να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων, εξασφαλίζοντας πάμφθηνη ακόμα και τζάμπα εργασία, και προσφορά στο "πιάτο" την κρατική περιουσία με τις αποκρατικοποιήσεις».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο φιλικό διακανονισμό της προβλήτας 3 του λιμανιού που αποτελεί νέα σύμβαση η οποία ενισχύει παραπέρα τα προνόμια και την κερδοφορία της COSCO. Κατήγγειλε και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί μία επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, στην οποία συμμετέχουν και επιχειρηματίες, προωθώντας μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης που λέγεται παραχώρηση του λιμανιού στο κεφάλαιο, και κυρίως στους εφοπλιστές - ακτοπλόους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τους μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες, σε βάρος των οποίων συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματά τους: Τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 που ξεκληρίζει την αγροτιά, τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, το ΟΣΔΕ, τον ΟΓΑ, την άγρια φορολογία από το πρώτο ευρώ, αρπάζοντας τελικά εξ ολοκλήρου τις επιδοτήσεις που υποτίθεται ότι δίνονται. Ήδη φέτος, επισήμανε, «από το 50% των επιδοτήσεων, ελάχιστα έφτασαν στους αγροτοκτηνοτρόφους, με τις τράπεζες να δεσμεύουν τα μεγαλύτερα ποσά ως οφειλές και τη φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική». Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, προβλέπει τη μείωση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, τη μείωση των πιστώσεων για τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η ανάπτυξη που επαγγέλλεστε, αφορά την πλουτοκρατία, και όχι το λαό. Να, γιατί ο λαός πρέπει να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και όχι να αλλάξει τον διαχειριστή της».

Ομιλία του Ν. Μωραΐτη (Δείτε εδώ βίντεο)

Ο προϋπολογισμός του 2015 κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, στα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, φορτώνοντας στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Όπως είπε, «είναι ένας ακόμη ταξικός προϋπολογισμός που δημιουργεί πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο και νέα δεινά για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες».

Ο Νίκος Μωραΐτης σημείωσε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζεται η επίθεση στους φτωχούς αγρότες, με παλιά και νέα σκληρά μέτρα, τα οποία «θερίζουν» το πενιχρό τους εισόδημα. Ενδεικτικά ανέφερε την άγρια φορολογία, τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στα εφόδια, τις μειώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, τα χαράτσια στον ΕΛΓΑ και στον ΟΓΑ. «Στόχος των μέτρων είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις θριαμβολογίες για τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω της νέας ΚΑΠ, τόνισε ότι θα πάνε στις επιχειρήσεις όπως και τα προηγούμενα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο του μόχθου, να μη φοβηθεί, να βγάλει συμπεράσματα, να συστρατευθεί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη φτωχή αγροτιά και τους λέει να «δουν καθαρά» ότι μόνο η πρότασή του απαντάει στα οξυμένα προβλήματά τους.

Ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή (Δείτε εδώ βίντεο)

Συζητάμε έναν σκληρό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περικοπή των δαπανών στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές, που έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, σε μια εποχή που κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία, είναι μια βάρβαρη, ταξική, αντεργατική πολιτική.

Επίσης χαρακτήρισε «κούφια» και «κάλπικη» την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αφορά δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα, ενώ στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπάρχει σύμπτωση θέσεων. Εκτός από τα γενικά ζητήματα, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, όπου οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια στάση με αυτούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Ταυτόχρονα αγωνίζεται για τη συγκρότηση μιας Λαϊκής Συμμαχίας που θα παλέψει για τη λαϊκή εξουσία.

Ομιλία της Λιάνας Κανέλλη (Δείτε εδώ βίντεο)

Τις συνέπειες που έχει για τους νέους ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 ανέδειξε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Όπως είπε, για την Παιδεία δίνονται μόνο 4,8 δισ. ευρώ που είναι το 3,1% του προϋπολογισμού.

«Πιο ψίχουλα δεν γίνεται» σημείωσε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για τους νέους, αλλά τους θέλουν μέσα στη «στρούγκα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λιάνα Κανέλλη έκανε ειδική αναφορά στον εργαζόμενο που σκοτώθηκε στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας», στο Βελεστίνο.

Ομιλία του Γιώργου Λαμπρούλη (Δείτε εδώ βίντεο)

Μέσω του προϋπολογισμού αποδεικνύεται η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω της αύξησης -έμμεσης και άμεσης- φορολογίας, αλλά και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Αυτό επισήμανε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως πρόσθεσε, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί για να πετύχουμε την ανάπτυξη που θέλουν βιομήχανοι και εφοπλιστές και προϋποθέτει το μάτωμα του λαού. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθείται, συνέχισε, είναι αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες.

«Είναι κατεύθυνση της ΕΕ για μείωση των δαπανών στα συστήματα Υγείας - Πρόνοιας και το Ασφαλιστικό, καθώς αποτελούν εργαλείο συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης για στήριξη του κεφαλαίου».

Επισήμανε ότι τα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν η οργάνωση και πάλη του λαού δεν στοχεύει στην ανατροπή αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι προς όφελος των μονοπωλίων.

Υπογράμμισε την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Κατήγγειλε τη στάση και πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας, μέσω της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και επιχειρεί να συγκεράσει εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα. Καλλιεργεί αυταπάτες, επισήμανε, που αποσκοπούν στην ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων.

Η Υγεία δεν μπορεί να είναι κοινωνικό αγαθό από τη στιγμή που είτε αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας είτε συνυπάρχει με τον δημόσιο, γιατί στο σύστημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι κανόνες αγοράς και του κέρδους μετατρέπουν την Υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

Ομιλία της Ελ. Γερασιμίδου (Δείτε εδώ το βίντεο) 

Την πολιτική που επιφέρει «θυσίες του λαού στο βωμό του καπιταλισμού μέχρι εξαλείψεως των δικαιωμάτων, όσων απέμειναν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φανατικά ορκίζεστε και δίνετε κάθε μέρα τα διαπιστευτήριά σας», κατήγγειλε η Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που καμαρώνει για τις επιτυχίες της, ενώ ο λαός υποφέρει, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλαζονική βεβαιότητα της επερχόμενης επιτυχίας», επισημαίνοντας ότι η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης και όχι στην ουσία, την ώρα που έχουν μετατραπεί σε πολυτέλεια τα απαραίτητα, όπως Υγεία, Παιδεία, μητρότητα, αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν στηρίζει τον προϋπολογισμό και κάλεσε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να συστρατευθούν με τον αγώνα του ΚΚΕ για το δικαίωμα στη ζωή.

Ομιλία του Θεοδόση Κωνσταντινίδη (Δείτε εδώ το βίντεο)

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη σκληρό ταξικό προϋπολογισμό, που ακόμη και αν πιάσει τους στόχους του, αυτό θα γίνει στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τόνισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν περιμένει από τη συγκυβέρνηση, ούτε από καμία άλλη κυβέρνηση που θα κινηθεί εντός των ορίων της ΕΕ να υιοθετήσει ένα φιλολαϊκό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θέλει οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, που συνθλίβονται, να τραβήξουν την κουρτίνα και να δουν ότι πίσω από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα υπάρχει η σκληρή ταξική πραγματικότητα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και υποτάσσεται στους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ περιμένει το ίδιο και από όσους ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή πιστεύουν ότι είναι αριστερή ή σοσιαλιστική δύναμη. «Ας ανασύρουν αυτά που κατά καιρούς έχουν ακούσει και ας δούνε τις εξαγγελίες αυτές κάτω από το πρίσμα της Διεθνούς Έκθεσης, που μόλις χθες αναφέρθηκε εδώ,ότι αποτελεί το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για την επιτομή της συντήρησης της ακραίας φτώχειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα να δώσουν μια πρώτη απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επέλαση, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή, στις 17.30 στην Ομόνοια.  

Ομιλία του Γιάννη Γκιόκα (Δείτε εδώ το βίντεο) 

Ο κρατικός προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα που δρομολογούνται, ιδιαίτερα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι ακόμη και αν τελειώσει το μνημόνιο ή πάρει μια ολιγόμηνη παράταση και αντικατασταθεί στη συνέχεια από κάτι άλλο, θα είναι εδώ οι μηχανισμοί μόνιμης επιτήρησης της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη, επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, αλλά αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ εδώ και χρόνια.

Ο Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε ότι «οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αφορούν κυρίως το "δημοσιονομικό κενό", αφορούν τη μετάβαση στη νέα φάση της επιτήρησης, αφορούν γενικότερες αντιθέσεις στην Ευρωζώνη για το νέο ρόλο του ΔΝΤ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θεωρούνται δεδομένα, θεωρούνται προαπαιτούμενο για να υπάρχει επιστροφή στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη».

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτά τα μέτρα γιατί απορρέουν από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που λένε ότι «ακόμα και αν δεν μας ζητούσε κανένας να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να τις κάνουμε από μόνοι μας». Πρόσθεσε ότι η επιμονή της κυβέρνησης εξηγείται επίσης γιατί απέναντί της έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν αμφισβητεί τις βάσεις του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο λαός πρέπει να πολεμήσει τη σημερινή κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που θα κινηθεί στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τα δικά του όπλα, τα οποία είναι η πάλη και η συμμαχία του λαού, η μη αναγνώριση του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση του πλούτου.