Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Υγεία - Ασφάλιση βγάζουν τους συνταξιούχους στους δρόμους

2014-02-02 11:37

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

 

 
Για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και τους αγώνες που ετοιμάζουν, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

 

***

-- Το προηγούμενο διάστημα είδαμε πολλές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τι είναι αυτό που σας βγάζει στο δρόμο και πώς κρίνετε τη συμμετοχή;

-- Οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκαν σε 40 περίπου πόλεις της χώρας και στην Αθήνα, είχαν καλή συμμετοχή παντού. Οι συνταξιούχοι βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, πρώτα από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο σφαγιασμός στις συντάξιμες αποδοχές, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών, οι περικοπές στην Υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όφελος των ιδιωτών, η αύξηση της φορολογίας, έχουν οδηγήσει τους απόμαχους της δουλειάς σε βαθιά φτώχεια. Ιδιαίτερα τα προβλήματα της Υγείας, βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Η καλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει σχέση με την ίδια την οργάνωση της δράσης από τα συνδικάτα των συνταξιούχων. Σωστά επιλέχτηκε ο χρόνος των κινητοποιήσεων, τα προβλήματα της Υγείας είναι σε όξυνση. Δόθηκε χρόνος για την οργάνωση, έγιναν πανελλαδικές συσκέψεις των σωματείων, συνεδρίασαν τα ΔΣ σε κάθε πόλη - περιοχή και έβαλαν πρόγραμμα δουλειάς. Εβγαλαν ανακοινώσεις, αφίσες, έκαναν περιοδείες σε τράπεζες, ΚΑΠΗ, καφενεία. Εκαναν Γενικές Συνελεύσεις, συνεργάστηκαν με τις Λαϊκές Επιτροπές, εργατικά σωματεία. Συνδύασαν και συνέδεσαν τα γενικά με τα τοπικά προβλήματα.

 

Ο Δήμος Κουμπούρης συζητάει με τον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
-- Την περίοδο αυτή ετοιμάζετε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Ποια είναι τα βασικά μέτωπα πάλης που αναδεικνύουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες;

 

-- Δίνουμε συνέχεια με την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων. Με αιχμή τα προβλήματα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της φορολογίας. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της κατάργησης των ΣΣΕ, ενάντια στην κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας κ.τ.λ.

Οργανώνουμε την πάλη από κοινού με τα εργατικά σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί ο αγώνας είναι κοινός απέναντι στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και τις δυνάμεις που πολιτικά και συνδικαλιστικά υλοποιούν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές.

Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, δυναμώνουμε τον αγώνα να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντισυνταξιουχικά μέτρα που έρχονται, αυτά που ήδη έχουν νομοθετηθεί, όπως οι νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Δίνουμε προοπτική στους αγώνες με το δυνάμωμα της συμμαχίας της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, για μια κοινωνία που η οικονομία της θα μπει στην υπηρεσία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων.

-- Στις 3 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία σας θα βρίσκεται στην Ισπανία. Με ποιο σκοπό;

-- Με πρωτοβουλία της ΠΣΟ, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο των συνταξιούχων από όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, έχουν δηλώσει και θα πάρουν μέρος 100 αντιπρόσωποι από 25 χώρες. Είναι μια θετική, για το παγκόσμιο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, πρωτοβουλία της ΠΣΟ. Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των εργασιών του και αισιόδοξοι για θετικά αποτελέσματα στην οργάνωση της πάλης, στην ανταλλαγή της πείρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

-- Πώς αποτιμάτε το συντονισμό των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών, σε σχέση και με την προσπάθεια που κάνει η λεγόμενη Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος να παρουσιαστεί σαν εκπρόσωπος των συνταξιούχων σε τριτοβάθμιο επίπεδο;

-- Η λεγόμενη ΑΓΣΣΕ είναι ένας στημένος διασπαστικός μηχανισμός του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να χτυπήσει το οργανωμένο, εδώ και 70 χρόνια, συνταξιουχικό κίνημα, να χτυπήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων. Εχουν αποστολή να υπονομεύσουν την αγωνιστική προοπτική του και να το κάνουν παράρτημα στήριξης των αντεργατικών αντισυνταξιουχικών πολιτικών. Απαρτίζεται από συνδικαλιστές, που, στη διάρκεια της εργασίας τους, αποτελούσαν και αυτοί στήριγμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εχουν τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, που τους ενισχύουν με χρήματα και τους έχουν δώσει γραφεία. Τους έχουν δώσει εκπομπή σε γνωστό κανάλι, τους ενισχύουν διάφοροι χορηγοί. Εχουν τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν το σύστημα. Δε θα τους περάσει. Τα συνταξιουχικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες που συνεργάζονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι συνταξιούχοι τούς έχουν πάρει χαμπάρι. Είναι σε επαγρύπνηση και τους έχουν απομονώσει όπως τους χρειάζεται.