Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Σπάνια ηχητικά και γραπτά ντοκουμέντα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

2013-11-16 19:22

Για πρώτη φορά σπάνια ηχητικά και γραπτά ντοκουμέντα από τη «Φωνή της Αλήθειας» για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (VIDEO - AUDIO - ΦΩΤΟ)

 

Ντοκουμέντα από την περίοδο της χούντας και τις μέρες εξέγερσης του Πολυτεχνείου δημοσιεύει το πορταλ «902.gr» από το υπό συντήρηση Ιστορικό αρχείοτου ΚΚΕ.

  • Ξεχωριστό ενδιαφέρον και θέση έχουν τα ντοκουμέντα από τις ειδήσεις που εξέπεμπε η «Φωνή της Αλήθειας» τις ημέρες του ξεσηκωμού με βάση ανταποκρίσεις από την Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μέσα από αυτές τις ειδήσεις διαγράφεται το χρονικό των γεγονότων. Πρόκειται για ντοκουμέντα που συγκλονίζουν, αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονταν η συγκέντρωση των ειδήσεων από τους «ανταποκριτές» στον τόπο των αγώνων, το πλήθος των πληροφοριών. Ο σταθμός μετέδιδε συνεχώς ειδήσεις από την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και διέκοπτε τις εκπομπές του για να μεταδώσει ανταποκρίσεις μόλις έφταναν από την Ελλάδα.  (Δείτε εδώ).
  • Παρουσιάζονται επίσης τα κείμενα εκπομπής που μεταδόθηκε στις 5 Σεπτέμβρη 1973 και η οποία περιείχε έξι ξεχωριστά τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν από μέλη της ΚΝΕ μέσα στην πιο σκληρή και αδυσώπητη χρονική περίοδο της δικτατορίας. Ηχογραφήθηκαν και στάλθηκαν όπως λέει ο ένας από τους δύο εκφωνητές «σε μια λιλιπούτεια ταινία μαγνητοφώνου, τυλιγμένη σε ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί». Και οι κνίτες υπόσχονται να στείλουν και άλλες και με σεμνότητα που διακρίνει τους κομμουνιστές, ακόμα και στις πιο ηρωικές τους στιγμές, ζητούν τη γνώμη των ακροατών, την κρίση τους.  ( Δείτε εδώ  τα ντοκουμέντα και ακούστε τα έξι τραγούδια μέσα από αναπαράσταση της εκπομπής).  
  • Για πρώτη φορά επίσης παρουσιάζονται ραδιοφωνικά αποσπάσματα από τη «Φωνή της Αλήθειας» στα οποία καταγράφονται ηχογραφημένες ανταποκρίσεις που αποτυπώνουν τη συνεχή άνοδο της αντιδικτατορικής πάλης στον απόηχο της Κατάληψης της Νομικής (21 Φλεβάρη 1973) αλλά και το κλίμα στην χουντοκρατούμενη Ελλάδα το χρονικό διάστημα Μάρτης - Απρίλης 1973. Το ντοκουμέντο παρουσιάζεται σε δύο μέρη χρονικής διάρκειας 33,10 λεπτών. (Δείτε εδώ).
  • Επίσης παρουσιάζονται δύο ραδιοφωνικά σατυρικά χρονικά που καυτηριάζουν επίκαιρα γεγονότα της εποχής:

- Το «Βίοι παράλληλοι ή το φιλέτο» που σατιρίζει το σκάνδαλο των σάπιων κρεάτων που αποκάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, τη βαθιά διαφθορά του καθεστώτος (Δείτε εδώ).

- Το «Όχι με καπέλο» αναφέρεται στο ψευτοδημοψήφισμα που διενήργησε η χούντα το καλοκαίρι του 1973 (Δείτε εδώ).

Εκτός από τα παραπάνω που αποτελούν ντοκουμέντα από τις εκπομπές της «Φωνής της Αλήθειας»,  παρουσιάζουμε και ένα αφιέρωμα στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη, στο οποίο καταγράφεται η πορεία των γεγονότων μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνοδεύεται και από βίντεο χρονικής διάρκειας 5,2 λεπτών (Δείτε εδώ).

 

Μπορείτε επίσης να δείτε βίντεο της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο και να ακούσετε ανέκδοτα τραγούδια της αντιδικτατορικής πάλης (Δείτε εδώ).

Πηγή : 902.gr