Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Πράσινο φως - για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

2013-05-25 10:14

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Η συγκυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά

Με τη ρύθμιση - δόκανο για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» στην Εφορία κλιμακώνεται η πολιτική φορολεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση ανάβει το «πράσινο φως» για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων απέναντι στα οικονομικώς αδύναμα νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις της εν λόγω ρύθμισης.

Σύμφωνα με το νόμο και τις συνοδευτικές υπουργικές αποφάσεις:

  • Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξω από τη ρύθμιση θα πεταχτούν τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα νέα χαράτσια του 2013.
  • Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η... διευκόλυνση χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».
  • Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ή μέσω των τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «προοπτική» των κατασχέσεων έρχεται πιο κοντά για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε αποφασίσουν είτε όχι την υπαγωγή της «οφειλής» στη διαδικασία της κυβερνητικής ρύθμισης.

Νέα χαράτσια

Το χαράτσι της αλληλεγγύης στα κάθε είδους εμφανιζόμενα λαϊκά εισοδήματα μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση στο πλαίσιο κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης»», περιλαμβάνονται ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού, γυαλιά όρασης κ.ά.! Τα ποσά αυτά θα συναθροίζονται στα άλλα εισοδήματα, προκειμένου να υπολογίζουν και για αυτά την «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% στο κλιμάκιο 20.000 - 50.000 ευρώ). Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις επέρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της κλίμακας του φόρου «αλληλεγγύης». Με την προσθήκη και των ποσών αυτών, επέρχεται αλλαγή κλιμακίου και αυξημένος συντελεστής «αλληλεγγύης», που να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος.

Το απόγευμα, χτες, ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης τουTaxis, μέσω του οποίου θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους φορολογουμένους.