Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ομοβροντία από χαράτσια σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους

2013-05-15 15:12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με μπαράζ από υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων (χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια») ταυτόχρονα με την προετοιμασία της συγκυβέρνησης και των κομμάτων της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) για την διεύρυνση της φοροληστείας και με νέα μέτρα από το 2014, κλιμακώνεται, τις μέρες αυτές, η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο ήδη διαλυμένο λαϊκό εισόδημα.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χτες η πρώτη από τις αποφάσεις -θα ακολουθήσουν και άλλες- σχετικά με το λεγόμενο «Εκτακτο Ειδικού Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ), για το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επίσης για τα νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια», με τα οποία επιχειρούν να απογειώσουν τους φόρους σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης προκειμένου να προετοιμάσουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία για το 2014, να τα επεκτείνουν σε κάθε σπιθαμή γης, όπως σε αγροτικές καλλιέργειες, αγροτεμάχια, μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις.

Ειδικότερα :

ΕΕΤΑ-2013: Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ΔΕΗ και οι άλλοι «εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος» μετά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας δόσης «διαγράφουν το ποσό από τους λογαριασμούς ρεύματος» και αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών τη λίστα των καταναλωτών με ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ. Τυχόν «οφειλόμενο» ποσό πληρώνεται εφάπαξ. Σε διαφορετική περίπτωση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός καλείται να προχωρήσει σε «μέτρα αναγκαστικής είσπραξης», δηλαδή σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το νόμο «απαλλαγή» των ανέργων από το χαράτσι προβλέπεται μόνο κάτω συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους, όπως : Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, να υπάρχει «μη διακοπτόμενος χρόνος ανεργίας» τουλάχιστον για 12 μήνες κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου από τους λογαριασμούς με το χαράτσι της ΔΕΗ κ.ά. Αντίστοιχα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια ισχύουν για το «μειωμένο» (50%) χαράτσι για ΑμεΑ με ποσοστό 80%! Σύμφωνα με το νόμο «απαλλαγές» προβλέπονται για νοικοκυριά με εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά της επίσημης φτώχειας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να διευκρινιστεί σε επόμενη υπουργική απόφαση. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και προκειμένου να αναπληρώσει τυχόν «απώλειες» από την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης είναι η αύξηση του χαρατσιού στις άλλες κατηγορίες ! Στην υπουργική απόφαση καταγράφονται τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση πρέπει να προσκομίσουν όσοι «απαλλάσσονται» ή που πληρώνουν «μειωμένο» χαράτσι.

Ενιαίος φόρος -2014: Η επέκταση του μέτρου σε κάθε σπιθαμή γης, συζητήθηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Για το πού στοχεύουν προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδότησε το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια, που θέλουν να χαρατσώσουν χωρίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εξής κατηγορίες : 30 εκατ. ευρώ στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες, 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια με τη σούμα να βγαίνει στα 75 εκατ. στρέμματα, έναντι περίπου 66 εκατ. στρεμμάτων που υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους για ποσά που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ξεκινούν την αντιλαϊκή κοπτοραπτική, προκειμένου να επιμερίσουν τα χαράτσια ανά κατηγορία εκτάσεων και φτωχών αυτοπασχολουμένων αγροτών. Στο αντιλαϊκό τραπέζι παίρνει πόντους η πρόταση-«προσωρινή λύση» για το 2014, για επιβολή του χαρατσιού με βάση την έκταση του κάθε αγροτεμαχίου και με κριτήρια όπως αν είναι αρδευόμενο ή όχι, ορεινό ή πεδινό κ.ά. Σε μεσοσταθμικά επίπεδα και σύμφωνα με τις διοχετευόμενες πληροφορίες το κατ'αποκοπή χαράτσι στα αγροτεμάχια θα φτάσει στα 10 ευρώ ανά στρέμμα (!), ενώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να μαζεύει από 750 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Αντικειμενικά κριτήρια»: Στήνουν νέες φοροθηλιές στο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων. Για κάθε φορολογούμενο θα παίρνουν υπόψη τις δαπάνες που αφορούν στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου, τις δαπάνες για την εξόφληση τραπεζικών δανείων, τα έξοδα μέσω πιστωτικών καρτών κ.ά, προκειμένου να διογκώσουν τα εμφανιζόμενα εισοδήματα και στη συνέχεια να επιβάλλουν υψηλότερους φόρους.Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να προβαίνει, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε «ανάλυση κινδύνου για ανάδειξη υποθέσεων υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος», παίρνοντας υπόψη τη διαφορά κόστους - λιανικής τιμής για τους επιτηδευματίες, τη ρευστότητα, τη μέθοδο της καθαρής θέσης, με την οποία θα συγκρίνονται όλα τα έσοδα σε σχέση με τις δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων κ.ά.

«Απλοποίηση» Κώδικα Συναλλαγών: Με άλλη υπουργική απόφαση συγκροτείται Επιτροπή για την «απλοποίηση της απεικόνισης των συναλλαγών» για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προωθείται ρύθμιση για την κατάργηση διαφόρων «εκπιπτώμενων δαπανών» που ισχύουν ανά επαγγελματική κατηγορία.