Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Να καταργηθούν ΦΠΑ και ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

2013-10-09 11:17
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μεγαλύτερη παγωνιά φέτος στα λαϊκά σπίτια

Ασήκωτα χαράτσια και φέτος. Κλιμακώνεται ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης γύρω από το «επίδομα θέρμανσης»

 

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο απαιτεί η ΚΟ του ΚΚΕ

Motion Team

Ακόμα περισσότερα λαϊκά σπίτια θα μείνουν στην παγωνιά φέτος εξαιτίας της πολιτικής που έχει καταστήσει απαγορευτική για το λαό την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα που η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης για το 2013 προβλέπεται να ξεπεράσει το 60% σε σχέση με το 2012, κλιμακώνεται ο εμπαιγμός εκ μέρους της συγκυβέρνησης γύρω από τη διαμόρφωση των φετινών κριτηρίων για τη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης» (εισοδηματικών, περιουσιακών, γεωγραφικών), τα ψίχουλα του οποίου ουσιαστικά αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των τελευταίων χρόνων και σε συνδυασμό με την τεράστια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Στουρνάρα, εξετάστηκαν οι προτάσεις που έχουν τεθεί για το ύψος της επιδότησης και τη «διεύρυνση» των κριτηρίων. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για αύξηση του επιδόματος από 28 λεπτά το λίτρο στα 34 λεπτά φέτος. Οπως έγινε γνωστό, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλεται για έγκριση στην τρόικα και αναμένεται απάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επομένης.

Επίδομα - ψίχουλα μακριά από τις ανάγκες

Η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι στη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παγωνιά που έφερε στα λαϊκά νοικοκυριά η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εμπαιγμού, αρκεί ένα παράδειγμα: Για ολόκληρο το χειμώνα, και εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το... αστρονομικό ποσό των 179,2 ευρώ, όταν για να ζεσταθεί στοιχειωδώς ένα σπίτι απαιτεί ποσότητες πετρελαίου με πολλαπλάσιο κόστος.

Στο ίδιο παράδειγμα, για φέτος και με την προϋπόθεση αύξησης του επιδόματος (σε 34 από 28 λεπτά στο λίτρο) το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 217,6 ευρώ. Η συζητούμενη «αύξηση» της επιδότησης, η οποία υποτίθεται ότι αφορά στην κάλυψη των αναγκών για ολόκληρο το φετινό χειμώνα, διαμορφώνεται δηλαδή στο παράδειγμά μας στα 38,4 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για την αγορά 30 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης (με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ/λίτρο).

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού σχεδιάζει τη διεύρυνσή τους κατά 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τους έγγαμους χωρίς παιδιά θα προβλέπεται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι), για τους έγγαμους με 1 παιδί στα 43.000 ευρώ (από 38.000 ευρώ), με 2 παιδιά στα 46.000 ευρώ (από 41.000 ευρώ) κ.ο.κ. «Χαλάρωση» αναμένεται και ως προς τα περιουσιακά στοιχεία. Θα προβλέπεται περιουσιακό κριτήριο της τάξης των 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία (από 150.000 ευρώ) και 300.000 ευρώ για έγγαμο (από 200.000 ευρώ). Αμετάβλητο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένει το ύψος της επιδοτούμενης ποσότητας που ισχύει ανά γεωγραφική ζώνη. Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει και συνέχεια καθώς, σύμφωνα με τις «διαρροές», χαλαρώνει και το κριτήριο για την κατοχή αυτοκινήτου στα 3.000 κ.ε. (από 2.000 κ.ε. που ίσχυε πέρυσι)...

Απογείωση του φόρου κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο(χειμώνας 2011 - 2012).

Στη συνέχεια (2012 - 2013), στο πλαίσιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, ο φόρος απογειώθηκε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και για το χειμώνα που έρχεται. Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με το ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται πάνω στο άθροισμα της τιμής που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης - εμπορίας και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Απελπιστική αναμένεται να είναι η κατάσταση και φέτος για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

 

 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν ΦΠΑ και ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Τροπολογία - προσθήκη κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται η κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Αναλυτικά, στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται: «Τον Οκτώβρη του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξηθεί κατά 450% και από τα 60 ευρώ/χιλ. να φτάσει στα 330 ευρώ/χιλ. και το οποίο έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Μια εξίσωση που πραγματοποιήθηκε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που επιτρέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία (2003/96 ΕΚ).

Η εξίσωση αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισής της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της, ώστε να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε το 2012 κατά 38% σε σχέση με το 2011, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι η μείωση θα ξεπεράσει το 60% σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το 2013 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από 1 εκ. τόνους όταν το 2009 προσέγγιζε τα 4 εκ. τόνους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Για το ΚΚΕ, η επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Η τροπολογία - προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»

«Αρθρο 1

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».