Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Νέο μπαράζ επιθέσεων σε Κοινωνική Ασφάλιση ,συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια,μισθούς

2013-08-11 11:15
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζωπυρώνει την επίθεση σε συντάξεις και μισθούς

 

 
Με νέο μπαράζ επιθέσεων σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση (συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια) και στους μισθούς, η κυβέρνηση αναζωπυρώνει το διαρκή πόλεμο που έχει κηρύξει σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και στ' άλλα λαϊκά στρώματα. Ηδη, το υπουργείο Εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος, ρίχνοντας τις πρώτες προπαρασκευαστικές βολές. Αυτήν την προετοιμασία για τη νέα έφοδο κατά εργαζομένων και συνταξιούχων, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάη) έφτασε το 27,6% και στους νέους το 65% στερώντας από εκατομμύρια εργαζόμενους και το παραμικρό εισόδημα, έρχονται να υπηρετήσουν μια σειρά δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

 

Ετσι, τη βδομάδα που πέρασε, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων εξαγγέλλοντας και νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, αφού υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τίθενται σε εφαρμογή οι ανατροπές του νόμου 3863 του 2010 (νόμος Λοβέρδου) και ενώ ήδη έχουν περικοπεί δραστικά συντάξεις και παροχές των Ταμείων, υποστήριξε πως«είναι ήδη από σήμερα αναγκαίες τόσο η εξειδίκευση και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους υπό το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια». Για το σκοπό της προώθησης αυτών των αλλαγών -όπως είπε- θα συστήσει Ειδική Επιτροπή μέσα στο Σεπτέμβρη.

Περικοπές δίχως τέλος

 

 
Βέβαια, το γεγονός ότι οι μόνες αλλαγές, που έχουν μεσολαβήσει τα τρία αυτά χρόνια, είναι το πετσόκομμα των συντάξεων και των παροχών, η λεηλασία των Ταμείων με το «κούρεμα» που επιβλήθηκε στα αποθεματικά τους και η οικονομική τους αιμορραγία από την εισφοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, με αντίστοιχη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ουδόλως απασχολεί τον υπουργό και την κυβέρνησή του, αφού ο στρατηγικός στόχος τους είναι η μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα και η χρηματοδότηση του συστήματος αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι, ενώ οι ανάγκες των Ταμείων σε χρηματοδότηση αυξάνεται, η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί εκ νέου και το 2014. Αυτό δείχνει και η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για το νέο προϋπολογισμό, σύμφωνα με την οποία η επιχορήγηση του υπουργείου Εργασίας (που το μεγαλύτερο μέρος αφορά τα Ταμεία) μειώνεται κατά 1,5 δισ. ευρώ από τα 13,670 δισ. ευρώ στα 12,160 δισ. ευρώ.

 

Ετσι εξηγείται πως, ενώ τα έσοδα του ΙΚΑ καταρρέουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες προς το ΙΚΑ κατά 3,9 μονάδες επιπλέον, η οποία σε ετήσια βάση μαζί με τη μείωση κατά 1,1 μονάδα πέρυσι, θα τους εξασφαλίσει 1,3 δισ. κέρδη στα ταμεία τους. Παράλληλα, ως εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου θα μειωθούν οι εισφορές των νέων ιδιοκτητών των πρώην ΔΕΚΟ, βάζοντας σε κίνδυνο τις συρρικνωμένες συντάξεις που αποδίδονται αλλά και αυτές που θα αποδίδονται στο μέλλον για τους εργαζόμενους αυτών των Ταμείων. Τις σκοπιμότητες αυτές και τις νέες ανατροπές στις συντάξεις προοιωνίζονται και από την επίμονη πλαστογράφηση στοιχείων για τις συντάξεις από το αρμόδιο υπουργείο που δείχνουν τους συνταξιούχους να έχουν υψηλά εισοδήματα, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια.

Πρότυπό τους η σφαγή των μισθών

Ανάλογη επικοινωνιακή προετοιμασία διεξάγει το υπουργείο Εργασίας και για τους μισθούς. Αυτόν το στόχο υπηρετούν οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας που την κατακρεούργηση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τις παρουσίασε ως «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση»!

Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του πως «η Ελλάδα έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Προχωρήσαμε σε μια νέα αντίληψη όσον αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Φτιάξαμε έναν νέο μηχανισμό κατά τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών», δεν είναι μόνο προκλητικοί, αλλά κρύβουν και την επιδίωξη για παραπέρα μειώσεις στους μισθούς, αφού βασικό κριτήριο του μηχανισμού θα είναι η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και μάλιστα σε σύγκριση με χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο μηχανισμός για τον οποίο επαίρεται ο υπουργός Εργασίας είναι μόνιμος μοχλός συμπίεσης των κατώτερων μισθών στο διηνεκές και κατ' επέκταση όλων των μισθών, καθώς με τα αντίστοιχα νομοθετήματα καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγοντας το πεδίο στο κεφάλαιο για την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας σε ακόμα πιο μαζική κλίμακα.

Απελευθέρωση και των ομαδικών απολύσεων

Την επίθεση στους μισθούς συμπληρώνουν οι σχεδιασμοί για παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, καθώς και αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι με κάθε επισημότητα. Το γεγονός ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας και η προσπάθεια να εμφανιστεί η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να μπλοκάρονται οι ομαδικές απολύσεις πάνω από το ποσοστό που σήμερα ορίζει ο νόμος ως θέμα «διαδικαστικό» μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που φύγει από τη μέση η προϋπόθεση της έγκρισης, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση. Με αυτό τον τρόπο, λύνονται τα χέρια στους μονοπωλιακούς ομίλους να κλείνουν θυγατρικές τους επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, «αλυσίδες» και τράπεζες να κλείνουν υποκαταστήματα και να απολύουν, χωρίς κανένα όριο και εμπόδιο, τους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» στις μεγάλες επιχειρήσεις που ανοίγει το δρόμο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, βάζοντας έτσι τις βάσεις για τη νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων που θα πνιγούν κάτω από το βάρος του ανελέητου ανταγωνισμού των ισχυρών του κάθε κλάδου.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι, με το πέρας του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε νέες επιθέσεις. Συντάξεις, μισθοί, εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς, προετοιμάζει το έδαφος. Εργαζόμενοι και συνδικάτα, χωρίς καμία αναμονή, έχουν χρέος να προετοιμαστούν ανάλογα. Να προλάβουν την κυβέρνηση πριν είναι αργά. Να βγούνε μπροστά, οργανώνοντας την πάλη τους, αποτρέποντας τα χειρότερα που έρχονται, διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν.