Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Νέο διπλό χαράτσι στους ασθενείς με το «έμπα» του 2014

2014-01-03 11:48
ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ για την υγεία του λαού
 
 

 

  • 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία
  • Επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών
 
Το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα. Η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών από τα νέα 
 
χαράτσια, που επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά αντίθετα την επιβεβαιώνει.

 

Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, ικανής να εμποδίσει και να ανατρέψει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων με 

προοπτική της πάλης τη λαϊκή εξουσία, με ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, όπου η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 

ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπορεί να γίνει καθολικά κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα.

Νέο διπλό χαράτσι στους ασθενείς με το «έμπα» του 2014

Με υπουργική εγκύκλιο τίθενται σε εφαρμογή το «25ευρω» για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία και το 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής

Δυο νέα χαράτσια για τους ασθενείς επιφύλασσε η κυβέρνηση με το «έμπα» του 2014, δίπλα στα άλλα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από την αρχή του νέου χρόνου. Από την 1/1/2014, οι ασθενείς θα πληρώνουν 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή όταν αγοράζουν τα φάρμακά τους.

Το διπλό χαράτσι είναι εφαρμογή του νόμου 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222) για την «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», που προβλέπει τα εξής:«Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ».

Ο νόμος προέβλεπε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, με την οποία«καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών». Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12/2013), ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, έστειλε εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ. Υ4α/ οικ. 120068) προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για «την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις» του νόμου 4093/2012, τονίζοντας:

«Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο». Μ' άλλα λόγια, κάθε φορά που θα εισάγεται κάποιος για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, έστω και για μία μέρα, θα πληρώνει 25 ευρώ!

Το νέο χαράτσι των 25 ευρώ είναι «απόγονος» των 5.000 δραχμών που επιβλήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απ' την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ως «κάρτα εισόδου» στα δημόσια νοσοκομεία. Τελικά, η «κάρτα» κατέληξε ως «εφάπαξ εισφορά» των 14,67 ευρώ και χρεώνεται για κάθε νοσηλεία του ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία. Αν ο άρρωστος είναι ασφαλισμένος, η «εφάπαξ εισφορά» χρεώνεται στο ασφαλιστικό ταμείο. Αν είναι ανασφάλιστος, πληρώνεται απ' τον ίδιο τον ασθενή.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Υγείας προβλέπει την εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών απ' την καταβολή του χαρατσιού, όπως: Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Οι χρονίως πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν. Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 80%. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Ωστόσο, και αυτές οι εξαιρέσεις, σε καμία περίπτωση, δεν αλλάζουν τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής που υπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Μονόευρω» για κάθε συνταγή

Παράλληλα, από την 1/1/2014 τίθεται σε ισχύ και η διαδικασία είσπραξης ενός ευρώ ανά συνταγή απ' τον ασθενή, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, μέσω των προγραμμάτων των φαρμακείων και της ΗΔΙΚΑ. Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή).

Η επιβάρυνση του ενός ευρώ ισχύει για κάθε συνταγή που θα εκτελεί ο ασθενής. Με δεδομένο ότι σε κάθε συνταγή μπορούν να γραφούν τρία το πολύ φάρμακα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς εκτελούν περισσότερες από μία συνταγές, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα για την καθεμία. Αν, δηλαδή, ο ασθενής έχει να εκτελέσει δύο συνταγές με πέντε φάρμακα, συνολικής αξίας 100 ευρώ, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι η εξής: 27 (25+1+1) ευρώ ή 27% συμμετοχή και του ΕΟΠΥΥ 73 ευρώ (75 -1-1) ευρώ ή 73%.

Στην περίπτωση των τρίμηνων συνταγών, για ένα φάρμακο, η επιβάρυνση του ασθενούς είναι ακόμα μεγαλύτερη: Για παράδειγμα, ένας ασθενής που χρειάζεται ένα φάρμακο αξίας 90 ευρώ, θα προσέλθει τρεις φορές στο φαρμακείο και θα πληρώσει ένα ευρώ κάθε φορά. Δηλαδή 3 ευρώ, που προστίθενται στη συμμετοχή του 25%, που μέχρι τώρα ήταν στα 22,5 ευρώ. Μ' άλλα λόγια, η συμμετοχή φτάνει στα 25,5 ευρώ ή 28,3%!

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι «από 8-10 Ιανουαρίου θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ένα ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία, υπέρ του ΕΟΠΥΥ», προσθέτοντας ότι θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντο, το σύστημα «δεν εξαιρεί καμία πάθηση και κανέναν ασφαλισμένο» και κάθε συνταγή -π.χ. 100 ευρώ- «εμπεριέχει ΦΠΑ 6,5%, ο οποίος καταβάλλεται από όποιον πληρώνει τη συνταγή, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του».

Προκλητική υποκρισία

Προκαλώντας το λαό που στενάζει, το ΠΑΣΟΚζητάει την επανεξέταση και κατάργηση του «25ευρω», με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αναπληρωθεί απ' το πρωτογενές πλεόνασμα και τις«διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων». Δηλαδή, τα προσδοκώμενα έσοδα από το χαράτσι να αναζητηθούν σε άλλες ανατροπές στο χώρο της Υγείας, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν να επιβαρύνουν την τσέπη των ασθενών.

Ανάλογη είναι η θέση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος ζητάει «να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος». Δηλαδή, προτείνει πρόσθετα χαράτσια, καθώς, τουλάχιστον οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται μέχρι τώρα δωρεάν στις δημόσιες δομές Υγείας.