«Στο νέο ασφαλιστικό χάρτη όλα αλλάζουν» δήλωσε την Πέμπτη 17 Ιούλη ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «δαπανηρό σύστημα», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο σαφέστατη προειδοποιητική «βολή» για τη νέα επίθεση που προετοιμάζει για την Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίασης των στοιχείων για τις συντάξεις του Ιούλη μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», από τα οποία προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους έχει συνολικό μεικτό εισόδημα κάτω των 500 ευρώ.

Στρώνοντας το έδαφος για τα χειρότερα που σχεδιάζουν, λίγες ώρες μετά από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός διακήρυξε ότι «στο νέο ασφαλιστικό χάρτη όλα αλλάζουν», και προκλητικά έκανε λόγο για «δαπανηρό σύστημα»! Δίνοντας γεύση του νέου γύρου των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων με δεδομένες και τις επαφές με την τρόικα, με νόημα σημείωσε: 

«Για πολλά χρόνια συντηρούσαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα ασφάλισης πολλών ταχυτήτων, δαπανηρό και, κυρίως, άδικο και αναποτελεσματικό. Στο νέο ασφαλιστικό χάρτη που προετοιμάζουμε μεθοδικά, όλα αλλάζουν για πάντα. Στην παρουσίαση της μελέτης που εκπονείται από το ΚΕΠΕ, θα αποδειχτεί ότι οι λύσεις ήταν μπροστά μας, αλλά είτε δεν τις βλέπαμε είτε -ακόμη χειρότερα- δεν θέλαμε ή δεν τολμούσαμε να τις δούμε».

Πρόκειται για ξεκάθαρη παραδοχή ότι ο μηχανισμός της κλιμάκωσης της επίθεσης θα είναι η σχετική μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, και αναμένεται μέχρι τα τέλη του Ιούλη. Οι αναφορές του Γιάννη Βρούτση περί «συστήματος ασφάλισης πολλών ταχυτήτων» προλειαίνουν το έδαφος για μείωση συντάξεων και παροχών, μέσω ρυθμίσεων που θα προέλθουν μέσα από τη λεγόμενη «ενοποίηση των Ταμείων». Ενοποίηση που θα λειτουργήσει ως πιλότος τής προς τα κάτω εξίσωσης και χορήγησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Φυσικά δεν λείπει και ο απαραίτητος «κοινωνικός αυτοματισμός» με αναφορές για «άδικο σύστημα», με σκοπό να στραφεί η μία ομάδα συνταξιούχων απέναντι στην άλλη. 

Τα στοιχεία για τις συντάξεις

Όλα τα προαναφερόμενα σημειώνονται τη στιγμή που, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία:

  • 664.736 συνταξιούχοι, δηλαδή το 25%, λαμβάνουν σύνταξη (κύρια, επικουρική ή και κάποια άλλη σύνταξη, π.χ. θανάτου), κάτω από 500 ευρώ. Και μάλιστα αυτό το ποσό δεν είναι καθαρό, αφού υπολογίζεται προ των κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς το ταμείο και τον τυχόν αναλογούντα φόρο προς το κράτος.
  • Το 57% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.509.763, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ, και αυτά μεικτά.
  • Συνολικά, το μέσο εισόδημα από πάσης φύσης συντάξεις για το μήνα Ιούλη, για τους 2.656.855 συνταξιούχους, είναι 869 ευρώ μεικτά και όχι 943,80 ευρώ, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο υπουργός. Αυτό προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των συνταξιούχων με το συνολικό μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται, το οποίο, το μήνα Ιούλη, ανέρχεται στα 2,309 δισ. ευρώ. Από αυτά, μάλιστα, ένα τμήμα τους επιστρέφει προς τα ταμεία ως εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη και προς το κράτος ως φόρος εισοδήματος.

Πολύ περισσότερο,  όταν αυτά τα συρρικνωμένα εισοδήματα για τους συνταξιούχους προέρχονται από τις εισφορές τους, οι οποίες καταβλήθηκαν για το σύνολο του εργάσιμου βίου. Αποτελεί το αίμα και τον ιδρώτα τους και κανείς δεν τους δωρίζει , ούτε τους χαρίζει.  Σε αντιδιαστολή, τα δικά τους λεφτά, τεράστια ποσά από τις διαχρονικές τους εισφορές, αφού λεηλατήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για ολόκληρες δεκαετίες, μετατράπηκαν σε φθηνό δανειοδοτικό μηχανισμό για τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι θησαύρισαν στις πλάτες των ασφαλισμένων χτίζοντας επάνω τους την επιχειρηματικότητα.  

Η σταθερότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αυξάνει τις συντάξεις που αποδίδονται από τα ταμεία με τέτοιες «μεθόδους» ώστε να παρουσιάζονται πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά καταβάλλονται, μόνο τυχαία δεν είναι. Οι στατιστικές αυτές «μέθοδοι» πάνε χέρι - χέρι μαζί με τα ιδεολογήματα περί «δαπανηρού» ασφαλιστικού συστήματος, και στρώνουν το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις τελευταίες επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, τέθηκε ζήτημα για τις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, οι οποίες κρίνονται «υψηλές». Εκ των πραγμάτων, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι τους οποίους αφορούν αυτά τα ποσά.

Επιπρόσθετα, με το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», η κυβέρνηση δρομολογεί το συνολικό περιορισμό όλων των προνοιακών επιδομάτων. Με  βάση τα στοιχεία του «Ήλιος», το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για τα προνοιακά επιδόματα ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 660 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτά τα ποσά και τα δικαιώματα των 160.000 δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων στοχοποιεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που λαμβάνουν, θεωρούνται δαπανηρά!