Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Με κανόνες αγοράς η παροχή υπηρεσιών υγείας

2014-03-28 08:46
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Οδηγούν αρρώστους στη διακοπή της θεραπείας τους

Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009!

 

Οι άγριες περικοπές στην Υγεία έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών, αναγκάζοντας ακόμα και τους χρονίως πάσχοντες να διακόψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα δραματικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνεδρίου των «Financial Times», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ΔΦΔ) θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009! Από 444 ευρώ το 2009, θα πέσει στα 170 ευρώ, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 320 ευρώ. Η εξέλιξη της κατά κεφαλήν ΔΦΔ από το 2009 έως το 2014 είναι η εξής: 444, 371, 328, 253, 214 και 170 ευρώ.

Διεκδικώντας μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα της κρατικής δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και αντί για 6% ποσοστό του ΑΕΠ για τη Δημόσια Δαπάνη Υγείας να έχουμε φτάσει με την πολιτική των αλόγιστων μειώσεων στο 4,8% και με λιγότερα από 2 δισ. ευρώ φαρμακευτικό προϋπολογισμό για τη χώρα μας το 2014».

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν σε ποσοστό 71% ότι οι ασθενείς που έχουν χάσει την ασφάλισή τους, πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.

Το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλισή τους μέσα στο 2013. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν τη θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα). Ενα ποσοστό από αυτούς μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, το ποσοστό των κατοίκων που δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία μειώθηκε από 72,3% το 2002 σε 62,6% το 2013. Μάλιστα, το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στον τομέα της Υγείας φορτώνεται στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, καθώς το 49,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα από 400 έως 1.000 ευρώ δηλώνουν ότι έχουν κακή υγεία.

 
Με κανόνες αγοράς η παροχή υπηρεσιών υγείας

Με ακροατήριο τους εκπροσώπους της ντόπιας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε με κυνικότητα στο συνέδριο των «Financial Times» ότι οι διαβόητες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχουν σκοπό την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, με την «ατζέντα 2014-2020».

Οπως είπε, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να φτιάξουμε ένα περιβάλλον αγοράς με καθαρούς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις γνωστούς εκ των προτέρων που θα μπορούν οι εταιρείες να τις γνωρίζουν και να τις συνυπολογίζουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Προσπαθούμε να αποφύγουμε εκπλήξεις οι οποίες κατά κανόνα βλάπτουν την αγορά (...) Και όλα αυτά να γίνουν σε ένα περιβάλλον που θα μπορούν και οι εταιρείες να επιβιώνουν, να επενδύουν, να προκόβουν, να προσλαμβάνουν κόσμο, να έχουν κέρδη. Γιατί βεβαίως η κάθε εταιρεία έχει ως συνολικό σκοπό να έχει κέρδη και αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό, γιατί έτσι προχωρά η οικονομία, επομένως και η εξέλιξη».

Μεταξύ των «εργαλείων» που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στην παραπάνω κατεύθυνση, θα είναι οι «σφαιρικοί προϋπολογισμοί» και οι «κλινικοί έλεγχοι», που θα αποτελέσουν το όχημα για νέες περικοπές παροχών, σε βάρος των ασφαλισμένων. Οι αλλαγές, είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, που γίνονται στην Ελλάδα, «θα δείτε να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» γιατί «τα προβλήματα είναι κοινά» και θα αντιμετωπιστούν στη βάση της «ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2014-2020 που έχει ως κεντρικό άξονα την απάντηση: Πώς θα καλύψεις αυξημένες ανάγκες ιατρικών υπηρεσιών του πληθυσμού (...) την ώρα που οι προϋπολογισμοί σου διαρκώς μειώνονται».