Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Με διαδικασία του κατεπείγοντος η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων

2013-08-29 10:51

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής το ΚΚΕ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των Κρατικών Λαχείων.

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στην συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο που απαιτεί ολοκληρωμένη συζήτηση.

Την Τετάρτη το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά στη διαδικασία του κατεπείγοντος για να προχωρήσει μια μεγάλη σύμβαση που εξυπηρετεί τους καπιταλιστικούς ομίλους.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία υπήρξαν και από άλλα κόμματα της Βουλής, πλην ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκε πως θα μπορούσε να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα χωρίς να έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος. Από τη Βουλή αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων σε σύμπραξη εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν, μέσω ιδιωτικοποίησης, το 33% του ΟΠΑΠ, κατατέθηκε προχτές το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει χτες το πρωί η συζήτησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή. Το κείμενο αποτελείται από 110 σελίδες και όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο μέσα σε λίγες ώρες όχι μόνο να μελετηθεί αλλά ούτε καν να διαβαστεί.

Δ. Μανωλάκου: Εκποιείτε τη δημόσια περιουσία για να υπηρετήσετε τους καπιταλιστικούς ομίλους

Στην παρέμβασή της στην Επιτροπή, η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε σχετικά: «Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την κερδοφορία των καπιταλιστικών ομίλων και δίνει διέξοδο στα ζόρια των καπιταλιστών από τη συσσώρευση κεφαλαίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας δίνουν δυνατότητα για σίγουρα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις και γι' αυτό δεν υπάρχουν καλές και κακές επενδύσεις. Και προς αυτό δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για μια τέτοια μεγάλη σύμβαση για να εξυπηρετήσει τους εκμεταλλευτές καπιταλιστές. Καταγγέλλουμε τη διαδικασία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παίρνουμε μέρος στη διαδικασία συζήτησης στην Επιτροπή και αποχωρούμε».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών της συμπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών

 

«Πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους». Αυτός είναι και ο λόγος που επικαλέστηκε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Είναι ανάγκη να κυρωθεί η παρούσα σύμβαση άμεσα ώστε να μπει στα κρατικά ταμεία το υπόλοιπο ποσό των 152 εκατ. ευρώ», ποσό δηλαδή που θα αποδοθεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ, όπου κατά κύριο λόγο έχουν περιέλθει οι απαιτήσεις για το εμφανιζόμενο κρατικό χρέος. Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι οι «δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνα με τους στόχους» και ακόμη ότι υπάρχουν "στοιχεία αισιοδοξίας", ιδιαίτερα από την πλευρά του τουρισμού».