Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

2013-08-20 08:59
 
Στάχτη 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

 

Η μεγάλη φωτιά στη Θάσο
Περίπου 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης κατέκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Καλλιράχη της Θάσου, στο νότιο τμήμα του νησιού, και τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου. Η φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα και λόγω του δύσβατου της περιοχής, των ισχυρών ανέμων που έπνεαν αλλά και της έλλειψης μέτρων δασοπροστασίας, δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί άμεσα, με αποτέλεσμα να καίει ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ. Από τη φωτιά καταστράφηκε και μεγάλο μέρος του αναδασωμένου πευκοδάσους της Καλλιράχης, που είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 1989.

 

Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη βοήθεια του στρατού. Καθοριστική στο έργο της κατάσβεσης ήταν η συνδρομή των κατοίκων, των δασεργατών και των παραθεριστών, που έσπευσαν με όλα τα μέσα (τρακτέρ, χωματουργικά μηχανήματα, μουλάρια κ.λπ.) να βοηθήσουν ώστε να κρατήσουν τις φλόγες σε απόσταση από τον οικισμό της Καλλιράχης, αλλά και στο άνοιγμα διόδων και αντιπυρικών ζωνών.

Από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρέθηκαν και τα στελέχη και τα μέλη τηςΤομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν διευκρινιστεί και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Πληροφορίες κάνουν λόγο είτε για φωτιά που ξέσπασε από έναν παλιό εγκαταλειμμένο σκουπιδότοπο μεταξύ Καλλιράχης και Σκάλας Καλλιράχης, είτε από εμπρησμό.

Κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της,Δημήτρη Παπατολίδη, επισκέφθηκε το Σάββατο τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Θάσου. Οι κάτοικοι της Καλλιράχης και των Μαριών κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων πρόληψης και δασοπροστασίας, αφού, όπως είπαν, δεν έγινε καθαρισμός των κρουνών, διάνοιξη δρόμων, αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Τα στελέχη του Κόμματος θύμισαν ότι το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε το θέμα της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας στο νησί με περιοδείες που πραγματοποίησε στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε Θάσο και Καβάλα, αλλά και με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ήδη από το Μάη. Από τότε προειδοποίησε για τις ελλείψεις σε προσωπικό, το μικρό αριθμό οχημάτων που και αυτά είναι υπέργηρα και βρίσκονται συγκεντρωμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού, απ' όπου είναι δυνατή η πρόσβαση στη μεγαλύτερη επιφάνεια του ορεινού όγκου του νησιού.

Τέλος, κάλεσαν τους κατοίκους του νησιού να διεκδικήσουν άμεσα: Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποζημίωση στο 100% σε φθορές περιουσιών. Να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες περιοχές. Αποκατάσταση του δάσους που κάηκε. Μέτρα αντιπυρικής προστασίας για να μην ξανακαεί το νησί. Την ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

  • Σε συλλήψεις δύο ατόμων που θεωρούνται υπεύθυνα για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Κατσιμίδι και Καρδάμυλα Χίου προχώρησε η Πυροσβεστική. Οπως ανακοινώθηκε, κατηγορούμενοι είναι ένας 56χρονος και ένας 41χρονος. Παράλληλα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, συνελήφθη από περιπολία της Ασφάλειας, σε δασική περιοχή στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στο Καπανδρίτι, ένας 67χρονος που κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο μπιτόνια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό.

Για σήμερα, Τρίτη, υψηλός είναι - σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κυκλάδες, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Λέσβο, Εβρο, Καβάλα και Σάμο.