Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μείωση εργοδοτικών εισφορών πρός ΙΚΑ

2013-11-07 09:01
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανοίγει δρόμο για τις επόμενες ανατροπές

Η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αφαιρέσει άλλο 1 δισ. ευρώ από τα έσοδα του ΙΚΑ

Ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, της μείωσης των συντάξεων και της περικοπής παροχών από τα Ταμεία, όπως προέκυψε και από την προχτεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας, η εισφοροδιαφυγή και η εφαρμογή της απόφασης, μέσα στο 2014, για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, θα μειώσουν κι άλλο τα έσοδα των Ταμείων, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Ετσι, πέραν του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» των 500 εκ. ευρώ, που έχει γίνει το πρόσχημα για την επιβολή των νέων μέτρων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει επιπλέον απώλειες για το ΙΚΑ ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτές οι απώλειες στα έσοδα θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ταμείου, για να δικαιολογηθούν οι προαποφασισμένες επερχόμενες ανατροπές.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του «εισπρακτικού μηχανισμού» των Ταμείων, είχε πει ότι βελτιώνει «δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη». Δηλαδή, σκόπιμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με τη δικαιολογία ότι δεν εισπράχθηκαν οφειλές, που καμιά σχέση δεν έχουν με τους ασφαλισμένους, αλλά βαρύνουν αποκλειστικά την εργοδοσία.

Παράλληλα, οι εργοδότες ασκούν πίεση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε βελτιωμένη ρύθμιση της αποπληρωμής των εργοδοτικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και «τη μείωση από 1 Ιανουαρίου 2014 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Τέλος, πριν δύο βδομάδες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επανέφερε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι«υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Μ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ομολογεί τα σχέδιά της για νέες περικοπές στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ενώ προαναγγέλλονται και μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα χαρακτηρίζουν «πρόωρες συντάξεις», αφού οι προϋποθέσεις που ισχύουν γι' αυτές τις ομάδες και ιδιαίτερα για τους παλιούς εργαζόμενους, δεν ταυτίζονται με τα γενικά συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία έχουν αυξηθεί.