Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κωνσταντινούπολη οργανώθηκαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις

2013-06-26 11:35
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρομοκρατίας και καταστολής συνέχεια

 

Από διαδήλωση στη συνοικία Καντίκιοϊ
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

 

 

Τη βίαιη επίθεση εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και τις συλλήψεις «υπόπτων» για υποκίνηση των διαδηλώσεων συνεχίζει η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις κινητοποιήσεις που εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζονται από τις 31 Μάη. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και άλλες πόλεις, με τους διαδηλωτές το Σάββατο να προσέρχονται στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη με γαρίφαλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική βία και να δέχονται επίθεση με χημικά, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες, από τις αστυνομικές δυνάμεις, που τελικά εκκένωσαν την πλατεία τα ξημερώματα της Κυριακής. Βίαιη επίθεση δέχθηκαν και οι διαδηλωτές στην Αγκυρα, οι οποίοι επίσης συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους.

 

Τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη οργανώθηκαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις, στο Καντίκιοϊ, ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός που είχε προφυλακιστεί και κατηγορούνταν για το φόνο του διαδηλωτή Ετχέμ Σαρισουλούκ στην Αγκυρα, αποφυλακίστηκε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του, αλλά και στη Βουλή αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά σε ξένα κέντρα που υποκινούν τις διαδηλώσεις με στόχο τη ζημιά στην τουρκική οικονομία. Πρόσθεσε δε ότι και στη Βραζιλία, που «επίσης αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ» πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ σε ομιλία του στην αστυνομική σχολή της Αγκυρας, ο Ρ. Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων καταστολής.

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τις «δημοκρατικές αξίες», με φόντο πάντα τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, απηύθυνε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, εξέφρασε την «υποστήριξη» των ΗΠΑ στο δικαίωμα των πολιτών για ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος είχε συνάντηση στην Ντόχα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφορικά με την «ένταση» στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι υπάρχει δρόμος μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ το Γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδό του στα τουρκικά, με το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις «Μη λυγίζετε». Το «Σπίγκελ» χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις και την καταστολή στην Τουρκία, κάθε άλλο παρά εσωτερική υπόθεση.

Παρά τις όποιες επικρίσεις για τις διαδηλώσεις, ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στο άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Αγκυρα, τον Οκτώβρη, με την Τουρκία να απειλεί με συνέπειες την ΕΕ σε περίπτωση που δε λαμβανόταν η σχετική απόφαση.