Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κατάργηση φοροαπαλλαγών των λαϊκών οικογενειών και περικοπές δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία.

2013-10-29 10:38

Ασφαλιστικό, μειώσεις μισθών στο δημόσιο και πρόσθετη φοροεπιβάρυνση

 

Τα λουκέτα και οι απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία απομένουν να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αρχίζει η λήψη νέων μέτρων για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό για το 2014.

Αρχές της επόμενης εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα και οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα θα συνεχιστούν με την κυβέρνηση.

Τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για τη δόση, φαίνεται πως κυβέρνηση και τρόικα είναι κοντά σε συμφωνία και για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, με το σχεδιασμό να προβλέπει κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προσμετρήσει στις συνολικά 15.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο για τα έτη 2013 - 2014.

Ήδη τα υπόλοιπα έχουν κλείσει καθώς ψηφίστηκε ο νέος κώδικας δικηγόρων, ενώ Δημόσιο και ΟΤΑ αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προκειμένου οι δύο εταιρείες να ιδιωτικοποιηθούν δίχως ελλείμματα. Επίσης η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τον επόμενο γύρο της φοροεπιδρομής, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με τον οποίο επιδιώκει να εισπράξει σχεδόν 3 δισ. ευρώ αφού βεβαιώσει φόρους σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ για το 2014.

Νέα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό

Στο τραπέζι πλέον έχουν μπει για τα καλά τα νέα μέτρα πέραν αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί και υλοποιούνται ή απομένει η υλοποίηση τους, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει πως πρέπει να υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και απομένει να καθορισθεί το ύψος των πρόσθετων σκληρών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κάνει την πρώτη κίνηση με την κατάθεση νομοσχεδίου για νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές και η εξέλιξη αυτή δείχνει για μια ακόμα φορά την επικοινωνιακή απάτη που κρύβεται πίσω από κυβερνητικές διακηρύξεις πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα.

Πλέον μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα, ότι «το όχι στα οριζόντια μέτρα δεν σημαίνει πως δεν θα παρθούν γενικά νέα μέτρα», η κυβέρνηση έχει μπει στη συζήτηση για το ύψος των νέων μέτρων. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για μέτρα από 500 έως 800 εκατ. ευρώ, ενώ ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ανεβάζουν το κενό από 1,2 έως 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση το επόμενο έτος θα αναζητήσει τα ποσά στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο με την εφαρμογή παντού του νέου μισθολογίου, στην κατάργηση επιπλέον φοροαπαλλαγών των λαϊκών οικογενειών και στις περικοπές δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και νέα μέτρα για το χρηματοδοτικό κενό

Πέραν του δημοσιονομικού κενού και των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, έχει αρχίσει και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 καθώς το πρόγραμμα (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) ολοκληρώνεται τον Ιούνη και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές με βιώσιμο επιτόκιο. Άρα το επικρατέστερο σενάριο είναι να προσφύγει ξανά στην τρόικα για επιπλέον δανεικά.

 

Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γερκ Άσμουσεν, υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως και σε 6 δισ. ευρώ μόνο για την επόμενη χρονιά, ενώ αξιωματούχοι της Ευυρωζώνης αφήνουν σαφώς να εννοηθεί πως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα σηματοδοτήσει μια νέα δανειακή σύμβαση με νέα αντιλαϊκά μέτρα είτε αυτά θα εμφανισθούν σε ένα μνημόνιο όπως το γνωρίζουμε είτε σε άλλο κείμενο με πιο εύπεπτη ονομασία. Σε κάθε περίπτωση ο Όλι Ρεν αξιοποιώντας τη συνθήκη διακυβέρνησης της Ευρωζώνης θύμισε ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα παραμένει σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της.