Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Κατάργηση της ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

2013-06-11 11:05
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Βάζουν στο μάτι το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας

Προχωράει, όπως όλα δείχνουν, η κατάργηση της ρύθμισης για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

 

Το ταξικό κίνημα παλεύει ώστε καμιάς λαϊκής οικογένειας το σπίτι να μην πέσει στα νύχια του κράτους και των τραπεζών
Επαληθεύονται οι προθέσεις κυβέρνησης - τρόικας να καταργήσουν τη ρύθμιση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για την α' κατοικία, σε περίπτωση που μια λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δάνεια από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2009.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση φαίνεται πως καταρτίζει ήδη σχέδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Αξιοποιεί γι' αυτό την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου σημειώνεται ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τις τράπεζες για τα οφειλόμενα και δε θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.

Το Ταμείο ισχυρίζεται στην έκθεση ότι το σημερινό καθεστώς «έχει πολύ υψηλό κόστος για τις τράπεζες» και γι' αυτό συστήνει «να αλλάξει μέχρι τον Αύγουστο του 2013», αφού πρώτα καταστεί πλήρως λειτουργικό «το καινούργιο πλαίσιο προστασίας» για τα δάνεια στις τράπεζες, όπως είναι αυτό που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, η άρση θα γίνεται «με προϋποθέσεις και κριτήρια» και θα μειώνεται σταδιακά το ελάχιστο όριο της αντικειμενικής αξία του ακινήτου κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ, με προοπτική την περαιτέρω πτώση του ορίου σε ένα εξάμηνο ή ένα έτος, έως ότου απελευθερωθεί πλήρως η αγορά και χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών καταλήξουν κοψοχρονιά στα χέρια των τραπεζών.