Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους

2015-02-17 13:40
Στις μυλόπετρες των προσαρμογών και οι συντάξεις

 

Η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους είναι το αίτημα των συνταξιούχων
Μετά την παραπομπή της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στις ελληνικές καλένδες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ των υποσχέσεων και για την απόδοση της 13ης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κάνει «σημαία» του την προεκλογική περίοδο, μπαίνουν στις μυλόπετρες των προσαρμογών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από λίγα ψίχουλα, και αυτά με το σταγονόμετρο.

 

Μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, άφησε να εννοηθεί ότι το όριο των 700 ευρώ μεικτά, κάτω από το οποίο θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων, δεν αφορά μόνο το ποσό των κύριων συντάξεων, αλλά σε αυτό θα συνυπολογισθεί και η επικουρική σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό το πραγματικό όριο για τους συνταξιούχους κύριας σύνταξης θα είναι ακόμα μικρότερο και το δικαίωμα στη 13η σύνταξη περιορίζεται σε δικαιούχους ακόμα μικρότερων συντάξεων. Ομως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός περιορισμός, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ενοίκια ή κάποιο άλλο εισόδημα από άλλη πηγή που μπορεί να έχει ο χαμηλοσυνταξιούχος και με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων. Επιπλέον, δεν αποκλείεται στα εισοδήματα αυτά να συνυπολογιστεί και το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε μια τέτοια περίπτωση μέρος της δαπάνης του ΕΚΑΣ μπορεί να συγχωνευτεί και να καλύψει ένα μέρος από τη συνολική δαπάνη για την απόδοση του δώρου των Χριστουγέννων.

Οι συντάξεις πείνας

Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τρόπο και το εύρος που θα έχει η απόδοση της 13ης σύνταξης, η κατάσταση των συνταξιούχων θα παραμείνει ζοφερή, καθώς οι μεγάλες περικοπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως και το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα με τις βασικές παραμέτρους του.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, για τις συντάξεις του Φλεβάρη. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) για τους 2.657.649 συνταξιούχους είναι μόλις 882 ευρώ μεικτά, δηλαδή το ποσό αυτό είναι προ φόρων και κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, που αποδίδει 1.215.697 κύριες συντάξεις, ο μέσος όρος της σύνταξης για το μήνα Φλεβάρη, διαμορφώθηκε στα 708 ευρώ μεικτά!

Ακόμα χειρότερα, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς από το σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, 121.752 συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις μέχρι 300 ευρώ μεικτά. Ακόμα, 239.112 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 300 έως 400 ευρώ μεικτά, 281.341 συνταξιούχοι από 400 έως 500 ευρώ, 269.590 συνταξιούχοι από 500 έως 600 ευρώ και 284.798 συνταξιούχοι από 600 έως 700 ευρώ μεικτά. Συνολικά, ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατομμύρια και βέβαια η θέση τους αυτή δεν θα αλλάξει επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους αποδώσει μία σύνταξη στη διάρκεια του έτους, τη στιγμή μάλιστα που καθ' όλο τον εργάσιμο βίο τους κατέβαλλαν εισφορές για 14 συντάξεις ετησίως.

Επικίνδυνη πρόταση από την ΕΣΕΕ

Στο μεταξύ, χτες, υπήρξε συνάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου η πλειοψηφία παρουσίασε τις θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση των εμπόρων. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη βέβαια μείωση των συντάξεων(!), ως μέτρο δήθεν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία των εμπόρων, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αυτό μάλιστα προτείνεται τη στιγμή που οι σημερινές συντάξεις των συνταξιούχων εμπόρων είναι μόλις 683 ευρώ μεικτά (μέση σύνταξη). Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την επικίνδυνη πρότασή της για παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων και τη δημιουργία τριών Ταμείων κύριας ασφάλισης, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενοποιήσεις που διαχρονικά έγιναν συνοδεύονταν πάντα με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

 
Από την τσέπη των ασφαλισμένων κάθε εξέταση ή νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορτώσει στους ασφαλισμένους όλο το κόστος της νοσηλείας τους στις ιδιωτικές κλινικές, επιβαρύνοντάς τους με 380 - 480 εκατ. το χρόνο έναντι των 120 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ισχύουσες σήμερα συμμετοχές 30% - 50%

Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στην ώρα της ανάγκης για τους αρρώστους που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, επειδή δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προοιωνίζεται ο σχεδιασμός της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πληρώνει ο ασφαλισμένος απ' την τσέπη του μέσω ασφαλιστικής εταιρείας την ιδιωτική κλινική στην οποία κάνει εξετάσεις ή νοσηλεύεται.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (15.2.2015) - και απαντώντας στην ερώτηση αν «θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε: «Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».

Οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, λόγω των μεγάλων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποβάθμισης και της συρρίκνωσής τους με την υποχρηματοδότηση, των συγχωνεύσεων κλινικών και του ακρωτηριασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β' 3054/18-11-2012), οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις - ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συμμετοχή είναι 50%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών (βλέπε «Ρ» 12.6.2013), οι ασφαλισμένοι μετά το νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνονται με 10 εκατ. το μήνα για νοσηλείες (και εξετάσεις) στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δηλαδή, 120 εκατ. το χρόνο λόγω συμμετοχής 30 - 50% στα νοσήλια.

Για παράδειγμα, μόνο τα υλικά για τον εμβολισμό ανευρύσματος στοιχίζουν 25.000 ευρώ και η συμμετοχή 30 - 50% σημαίνει ανά άτομο πληρωμές 7.500 - 12.500 ευρώ. Αν λοιπόν τη νοσηλεία την επιβαρυνθούν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι (συμμετοχή 100%) τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα κλιμακωθεί από 240 έως 400 εκατ. ευρώ με βάση τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, βέβαια, οι νοσηλευόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές πληρώνουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης αποτελούν και έμμεση πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού η εξολοκλήρου χρέωση των νοσηλίων στον ασφαλισμένο ευνοεί τα σχέδιά τους για επιπλέον συμβόλαια. Σήμερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες με τα συμβόλαιά τους υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν επιπλέον 20% σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί - πρόσθετα - το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Μ' άλλα λόγια αναμένεται και αύξηση των ασφαλίστρων των εταιρειών κατά 20 - 30%.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα καταργηθούν τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή φαρμάκων, αλλά δεν ανέφερε τίποτε για τη μείωση της μεσοσταθμικής συμμετοχής στα φάρμακα, που προεκλογικά είχε τοποθετηθεί στο 14% από 26 - 30% που κινείται σήμερα. Οσον αφορά την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι διεκδικεί «κάποιες απ' τις επαναπροσλήψεις των 3.500 - 4.000», που θα κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτούς για βοηθητικό προσωπικό. Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιηθούν παλιοί διαγωνισμοί κυρίως διοικητικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ».

Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, όταν την τελευταία δεκαετία - λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων - το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΙΣ, λείπουν απ' τα δημόσια νοσοκομεία 5.000 γιατροί - με την προοπτική να συνταξιοδοτηθούν ακόμα 3.000 γιατροί που ξεπερνούν τα 60 χρόνια - και 10.000 νοσηλευτές.

 
ΚΕΠΑ
... Και αναδρομικός σφαγιασμός των συντάξεων

Επιμένουν στο σφαγιασμό των αναπηρικών συντάξεων, και μάλιστα με αναδρομικές παρακρατήσεις, τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές απαντήσεις που δόθηκαν σε αντιπροσωπεία αναπήρων απ' την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ.

Τη χτεσινή διαμαρτυρία στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ. Αιτία ήταν η παραπομπή για δεύτερη φορά στα ΚΕΠΑ ανάπηρης με σοβαρό χρόνιο νόσημα και άλλα συνοδά νοσήματα.

Η ανάπηρη πήρε σύνταξη 400 ευρώ με ποσοστό αναπηρίας 80%. Ωστόσο, όμως, το ΙΚΑ έθεσε ερώτημα στο ΚΕΠΑ για το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται λόγω επιδείνωσης της ασθένειας. Και επειδή το ποσοστό απ' την επιδείνωση είναι κάτω από 40%, η σύνταξη μειώθηκε σε 330 ευρώ ή κατά 17,5%. Μάλιστα, το ΙΚΑ ζητά και αναδρομική επιστροφή 5% για τις συντάξεις πριν από τη μείωσή τους σε 330 ευρώ.

Χτες, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την υπεύθυνη των ΚΕΠΑ από πλευράς ΙΚΑ. Απαίτησαν να μη γίνει καμιά περικοπή στη σύνταξη της ανάπηρης και να σταματήσουν οι επιστροφές κατά 5%.

Η υπεύθυνη των ΚΕΠΑ απάντησε να υποβάλουν ενστάσεις τόσο για τη μείωση της σύνταξης, όσο και για τις αναδρομικές επιστροφές. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν αυτή τη στάση και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.