Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή στρατηγική των μονοπωλίων - "Ευρώπη 2020"

2014-01-24 08:59
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
 
Νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Το τι φέρνει στους λαούς η «εμβάθυνση της ΟΝΕ» ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας

«Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει με την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την "ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση" της ΕΕ και το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", που οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια, είναι ότι και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ θα συνεχιστεί με ένταση η αντιλαϊκή στρατηγική των μονοπωλίων - "Ευρώπη 2020" - με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα κράτη - μέλη της».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας,μιλώντας στη «Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη», καθώς και στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και Απασχόλησης - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης.

«Παρά τις προσπάθειές σας», υπογράμμισε, «οι λαοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την αντιλαϊκή βαρβαρότητα που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Η ΕΕ είναι εχθρός των λαών. Η εμβάθυνση της ΟΝΕ θα δυναμώσει περισσότερο όλα τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Οι προσπάθειες του πολιτικού προσωπικού των μονοπωλίων να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της συνιστούν πρόκληση στα 26,7 εκατομμύρια των ανέργων, τα 7,5 εκατομμύρια των άνεργων νέων, τα 130 εκατομμύρια εργαζομένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για όλους τους λαούς στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η ανάπτυξη την οποία υπόσχεστε είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, θα προετοιμάσει πολύ γρήγορα τη νέα καπιταλιστική κρίση, που ενδεχόμενα θα είναι βαθύτερη. Ανάπτυξη βασισμένη στην αντεργατική Στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" για την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Το ερώτημα είναι πού θα φτάσουν οι μισθοί των εργαζομένων, όχι μόνο στα κράτη - μέλη με "μνημόνια" ή δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ. Το "Σύμφωνο για το ευρώ +" εξαρτά τους μισθούς από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε σύγκριση με τους κύριους εμπορικούς ανταγωνιστές της ΕΕ, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία. Στην Ελλάδα η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγωγής του προϊόντος τα 3 τελευταία χρόνια έφτασε το 23,6%. Αυτό σημαίνει μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που θα επιβάλλονται με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεως Εργασίας. Η αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η "Λευκή Βίβλος" για τα ασφαλιστικά συστήματα που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο στις 21/05/2013, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ισοπέδωση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Απασχόλησης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Εχετε κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα μειωθούν παραπέρα οι συντάξεις. Ομως ήδη το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων κατά 1,1% και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προωθεί νέα ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 3,9%, δηλαδή σωρευτική μείωση κατά 5%, που θα επιφέρει μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα καλύψετε αυτό το έλλειμμα των Ταμείων; Από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ;».

«Οι λαοί πρέπει να απορρίψουν αυτόν τον εφιαλτικό δρόμο», τόνισε ο Γ. Τούσσας, «να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να οικοδομήσουν τη δική τους Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώσουν την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη, για να περάσει στην αντεπίθεση το εργατικό κίνημα, να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία, βασική προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».