Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ελληνικές Κοινότητες καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ

2013-06-16 23:01
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Συγκεντρώσεις και ψηφίσματα καταδίκης της απόφασης να κλείσει η ΕΡΤ σε πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας

 

Από την άμεση παρέμβαση των Ελλήνων στη Στοκχόλμη
Με ανακοινώσεις, ψηφίσματα και κινητοποιήσεις, Ελληνικές Κοινότητες και Σύλλογοι από την Αυστραλία έως τη Σουηδίακαι την Τσεχία, και από τον Καναδά έως τηΓερμανία, καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, ανοίγοντας το δρόμο για λουκέτα - εξπρές και σε άλλους δημόσιους Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι πλήττονται και οι ίδιοι, αφού η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι για πολλούς το μοναδικό μέσο πληροφόρησης και επαφής τους με την Ελλάδα. Οι Ελληνες κομμουνιστές και οι φίλοι του ΚΚΕ που ζουν στο εξωτερικό, πρωτοστατούν στην έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες.

 

Σουηδία

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών και η Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών στη Στοκχόλμη, διοργάνωσαν άμεσα την Τετάρτη μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών από την κυβέρνηση, με πρώτο θύμα της ΕΡΤ και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτή. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) μαζί με τις Ελληνικές Κοινότητες στη Στοκχόλμη,προετοιμάζονταν για νέα συγκέντρωση χτες Σάββατο, στο κέντρο της Στοκχόλμης, στις 2 μ.μ. Ψήφισμα εξέδωσε και η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης.

 

Η συγκέντρωση και την παρέμβαση των κομμουνιστών στο Παρίσι
Μ. Βρετανία

 

Η Τομεακή Οργάνωση Βρετανίας του ΚΚΕαπηύθυνε την Τετάρτη κάλεσμα για εξόρμηση - κινητοποίηση στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου. Παράλληλα, εξελίσσεται η προσπάθεια ενημέρωσης - εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς και σε άλλες πόλεις, για να εκφραστεί και στη Βρετανία η συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΕΡΤ από εργαζομένους και σωματεία.

Γαλλία

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την το απόγευμα έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, κατά της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ, με μαζική συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών και Γάλλων εργαζομένων, φορέων και συνδικάτων. Σημαντική ήταν η παρουσία τωνΕλλήνων κομμουνιστών. Στην παρέμβασή τους στη συγκέντρωση, ανάδειξαν μεταξύ άλλων τη στήριξη που παρέχει το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, εκτός των άλλων και με την αναμετάδοση του προγράμματος από τη συχνότητα του «902».

Γερμανία

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας και οι Ελληνικές Κοινότητες ΔρέσδηςΚάρλσφελντ, Φραγκφούρτης και ΠεριχώρωνΒερολίνου, ΣτουτγάρδηςΣόρντορφ καιΠεριχώρωνΑαχεν και Ανόβερου.

Σε σημεία των ανακοινώσεων υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι την ίδια «αντιλαϊκή πολιτική βιώνουν και οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, των ελληνικών κοινοτήτων είναι συνέπειες της ίδιας πολιτικής. Αρα το μέτωπο πρέπει να είναι κοινό, ο αγώνας να είναι κοινός».

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Νέων Μεταναστών Βερολίνου κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στην ελληνική πρεσβεία ψήφισμα καταγγελίας της αντιλαϊκής απόφασης της κυβέρνησης για την ΕΡΤ, ενώ το πρωί της Πέμπτης αντιπροσωπεία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών Μονάχου διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο ελληνικό προξενείο.

Σε συνάντηση που ακολούθησε, η πρόξενος χαρακτήρισε προκλητικά «υπερβολικές πολλές φορές» τις αντιδράσεις των Ελλήνων «σε διάφορα θέματα», για να πάρει απάντηση από τους συγκεντρωμένους ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι δίκαιες και γίνονται ενάντια στις καθαρά ταξικές επιλογές των κυβερνήσεων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων.

Με την ευκαιρία, έθεσαν και τα προβλήματα τόσο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των μεταναστών, όσο και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του προξενείου στο βωμό της «εξοικονόμησης πόρων», καταγγέλλοντας ότι έχουν όλα την ίδια ρίζα, την υποταγή στο καπιταλιστικό κέρδος.

Κινητοποιήσεις ενημέρωσης των μεταναστών και των Γερμανών εργαζομένων για τις εξελίξεις, διοργάνωσαν και διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως στοΝτίσελντορφ με εξορμήσεις στα ελληνικά σχολεία και στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη Στουτγάρδη.

Τσεχία

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ εκδήλωσαν με ψήφισμά τους η Λέσχη Φίλων και Οπαδών του ΚΚΕ, η Ελληνική Κοινότητα Πράγας και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Τσεχίας.

Βέλγιο

Οι Ελληνες μετανάστες που ζουν στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησαν την Πέμπτη κινητοποίηση έξω από την ελληνική πρεσβεία. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, Φίλιππος Κτενάς, κάλεσε τους Βέλγους εργαζόμενους μαζί με τους Ελληνες μετανάστες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, σημειώνοντας ότι «η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης είναι κοινή στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ».

Δανία

Η Κοινότητα Ελλήνων Δανίας εκφράζει την αλληλεγγύη της και δηλώνει πως «θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενημερώσει τους Ελληνες μετανάστες και τους Δανούς εργαζόμενους για το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της Δημόσιας Τηλεόρασης που για τους απόδημους Ελληνες είναι το μοναδικό μέσο πληροφόρησης και επαφής με την Ελλάδα».

Καναδάς

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο, η Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση και η Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης εξέδωσαν ψήφισμα σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ψήφισμα αλληλεγγύης εξέδωσαν ακόμα ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αντιστασιακών του Κεμπέκστον Καναδά.

Αυστραλία

Ο Εργατικός Σύνδεσμος «Δημόκριτος» Μελβούρνης, ο Εργατικός Σύνδεσμος «Ατλας» Σίδνεϊ, οΕργατικός Σύνδεσμος «Σωκράτης» Νιουκάστλ, ο Εργατικός Σύνδεσμος «Πλάτων» Αδελαΐδας και ηΛέσχη φίλων ΚΚΕ Μελβούρνης εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση παραδίδει «τον τομέα της ενημέρωσης στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών»και «θα έχει επιπτώσεις και στους Ελληνες μετανάστες της Αυστραλίας, μιας και είναι το καθημερινό μέσο πληροφόρησης και επαφής που έχουν οι περισσότεροι με την Ελλάδα». Απόφαση καταδίκης έχει πάρει και ηΕλληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.