Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Διαβεβαιώσεις ότι «το κράτος έχει συνέχεια»

2015-01-29 11:48
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
 
 
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Φουσκώνουν» τα ψίχουλα για να χειραγωγήσουν εργαζόμενους - συνταξιούχους

 

 

 

Με μια ομοβροντία δηλώσεων από το πρωί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, πριν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής - παράδοσης του υπουργείου Εργασίας, η νέα πολιτική ηγεσία του επιχείρησε να φανεί συνεπής ως προς τις εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να επιτύχει τη λαϊκή ανοχή απέναντι στην πολιτική των ψίχουλων, διογκώνοντας τεχνητά τη σημασία των συγκεκριμένων μέτρων.

 

Αιχμή αυτής της επικοινωνιακής στρατηγικής για τα ζητήματα του υπουργείου είναι η εξαγγελία για την«επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και η «απόδοση της 13ης σύνταξης» για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, την οποία επανέλαβαν πολλάκις ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, του οποίου ο τομέας ευθύνης υπάγεται πλέον στο υπουργείο Υγείας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά τον κατώτερο μισθό και να εξαρτά την εφαρμογή του από μια πολιτική ανταλλαγμάτων προς το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Ετσι, όταν στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», ρωτήθηκε αν προβληματίζεται για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο μέτρο της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αν ανησυχεί μήπως η απάντηση από ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου είναι να προχωρήσει σε απολύσεις, απάντησε: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ταμεία και εφορίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν καν ασφαλιστικές ενημερότητες, δεν μπορούν να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις τους, τις υπόλοιπες, που είναι πολύ πιο μεγαλύτερες από το κόστος της επαναφοράς σε κάποιους εργαζόμενους που αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Αρα λοιπόν, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας».

Με τον ίδιο τρόπο, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση, ο Π. Σκουρλέτης ενώ ισχυρίστηκε ότι «θα κινηθούμε στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των μνημονίων», είπε ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά «είναι βασικός στόχος» και άρα είναι ζήτημα προς επίτευξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως «θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ. Θα επαναφέρουμε τις προστατευτικές νομοθεσίες για τον θεσμό των απολύσεων. Καταργείται η επιστράτευση. Θα εξετάσουμε το θέμα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που έχουν κλείσει».

Τεχνάσματα για το Ασφαλιστικό

Την ίδια επικοινωνιακή τακτική υπηρέτησε και η τοποθέτηση του Δ. Στρατούλη, ο οποίος εμφανίστηκε να «καταργεί» τα μέτρα που περιγράφονταν στο mail Χαρδούβελη, δηλαδή να εμφανίζει ως νομοθετική παρέμβαση κάτι που δεν πρόλαβε να νομοθετήσει η προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Επιπλέον, μίλησε για «τέλος στη μείωση των συντάξεων και τέλος στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», δηλαδή για ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να δεσμεύεται για κατάργηση των υφιστάμενων νομοθετημένων μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία επέβαλλαν χαράτσια στις συντάξεις που αποδίδονται και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αυτό το τέχνασμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο σχεδόν ολόκληρο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό οικοδόμημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «καταστροφέας» των μνημονίων. Την ίδια αξία έχουν και γενικές διατυπώσεις του τύπου «σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων», όταν γι' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋπόθεση τις αντοχές των δημοσιονομικών (πλεονασματικοί προϋπολογισμοί) και την πορεία της οικονομίας και κυρίως την τήρηση των «ποσοτικών στόχων» των μνημονίων.

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ζητάει συστράτευση των εργαζομένων στους στόχους της κυβέρνησης

Για πρωτοβουλίες που θα είναι «συγκεκριμένες και στοχεύσιμες» και δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν απ' τους εμπλεκόμενους φορείς, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια της παραλαβής και παράδοσης του υπουργείου.

Λίγο πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μίλησε για «συσσωρευμένα προβλήματα, ανεπάρκειες και στρεβλώσεις που επείγονται να αντιμετωπιστούν... Και θα το κάνουμε, δημιουργώντας θεσμούς συμμετοχής, δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικού ελέγχου».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμμετοχή των «εμπλεκόμενων φορέων στην Υγεία», δηλαδή «των εργαζομένων, φορέων και πολιτικής ηγεσίας», υποστήριξε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον», ώστε «να προκύψει και να παραχθεί έργο ουσιαστικό σε μια κοινωνία που πονάει και σφαδάζει από αυτή τη φοβερή κρίση που χτύπησε τον τόπο».

Μάλιστα, ο ίδιος είπε: «Επειδή είναι γνωστή η επωδός των χρημάτων, νομίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς χρήματα. Και αυτό είναι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και πιστεύουμε ότι με τη στήριξη όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μ' άλλα λόγια, η νέα συγκυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με το φιλότιμο των εργαζομένων περιορισμένες υποσχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες για δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά ούτε και στις δραματικές ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας.

Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις του Α. Ξανθού στη σύντομη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Δεν διαβεβαίωσε κατηγορηματικά για την κατάργηση των πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ενός ευρώ ανά εκτέλεση της συνταγής φαρμάκων. Επίσης, μίλησε για μείωση - και όχι βέβαια για κατάργηση - της συμμετοχής στα φάρμακα.

Οταν ρωτήθηκε, σχετικά με την προεκλογική δέσμευση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους, αν αυτά θα κατανεμηθούν αποκλειστικά για τα φάρμακά τους, ή και για διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, ο Α. Ξανθός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις.

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαβεβαιώσεις ότι «το κράτος έχει συνέχεια»

Την επαναπρόσληψη όσων «άδικα βρέθηκαν μακριά από τις δουλειές τους», όπως οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την επιστροφή στην εργασία τους, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανακοίνωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να μιλήσει με αριθμούς, διευκρίνισε ότι αυτό αφορά μιαμειοψηφία, καθώς «οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τελικά δεν απολύθηκαν, αλλά απλώς μετακινήθηκαν σε άλλη θέση». Με βάση τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 2014 (με την οποία πρότεινε τη σύσταση οργανικών θέσεων για τους υπάλληλους που οι θέσεις τους καταργήθηκαν, βγήκαν σε διαθεσιμότητα και είτε παραμένουν σ' αυτό το καθεστώς, είτε έχουν απολυθεί), προκύπτει ότι στην κατάσταση αυτή βρίσκονταν περίπου 5.100 άτομα.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την επαναπρόσληψη όσων δημόσιων υπαλλήλων απολύθηκαν με «αντισυνταγματικό τρόπο» και αυτό επανέλαβε χτες ο νέος αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Σ' αυτούς που θα επαναπροσληφθούν συμπεριέλαβε και όσους απολύθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις, λέγοντας ότι «δε μιλάμε για νέες προσλήψεις». Ιδιαίτερα για το ζήτημα της εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα μέτρα». Να αναφέρουμε ότι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στο τομέα της Υγεία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, οι κενές θέσεις είναι 6.000 στους γιατρούς και 25.000 στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό!

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για συνέχιση της κινητικότητας, αλλά και τηςαξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιών, «που θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών και όχι με τον υπάρχον αντισυνταγματικό νόμο». Δεσμεύτηκε τέλος ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους» καθώς η νέα κυβέρνηση θέλει οι θεσμοί να λειτουργούν, σε αντίθεση, όπως είπε, με τις παρελθούσες κυβερνήσεις.

 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Προστάτες των φτωχών!

Η αστυνομία όχι μόνο δεν είναι κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός αλλά είναι και προστάτης των φτωχών! Μ' αυτό το ιδεολόγημα εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» (Δημόσιας Τάξης), Γ. Πανούσης. Στη βάση αυτού του ιδεολογήματος ζήτησε συμφιλίωση του (φτωχού) πολίτη με τον αστυνόμο καθώς, όπως είπε, «οι πλούσιοι δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη από τη δημόσια αστυνομία». Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Πανούσης ως υποψήφιος νομάρχης του τότε ΣΥΝ, το 2006, είχε ζητήσει την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας, που έχουν μετατραπεί σε ΤΣ Παραβατικότητας και λειτουργούν στα πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης. Στην έννοια της παραβατικότητας συμπεριλαμβάνονται δράσεις δυσαρέσκειας και αντίδρασης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις κτιρίων, κ.λπ., γεγονός που οδηγεί σε επικίνδυνη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, αφού αυτά τα συμβούλια συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ., συντάσσουν εκθέσεις ενημερώνοντας για τη δράση τους, προτείνουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, αφού δήλωσε πως δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσο μάλλον στα Σώματα Ασφαλείας, σε ερώτηση που του έγινε για το εάν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, δήλωσε ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο «καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο».

Στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής διατάχθηκε και η αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων που βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, γεγονός που προβλήθηκε ως απόδειξη ότι πλέον «φυσάει άλλος αέρας» και στον τομέα της κρατικής καταστολής...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικά μνημόνια με το βλέμμα στις επενδύσεις

Προτεραιότητα η νέα «συμφωνία - γέφυρα» με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συναποτελούν την τρόικα...

«Μια νέα συμφωνία - γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ», είναι ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Σε αυτό το πλαίσιο και πάντα βέβαια εντός των τειχών της εξουσίας του κεφαλαίου και της ΕΕ, έκανε λόγο και για επιμέρους δυνητικές διακρατικές συμμαχίες.

«Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε στα μονοπώλια, εντός και εκτός Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της χτεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών. Αναφερόμενος μάλιστα στα «αφηγήματα», όπως τα χαρακτήρισε, σχετικά με τις υποτιθέμενες προθέσεις της κυβέρνησης για σύγκρουση με τους μεγαλοπιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «θα τα αποδομήσουμε, τόσο επειδή είναι εκτός πραγματικότητας, όσο και επειδή δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου»...

Αναφερόμενος στην ατζέντα των επαφών του το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών και των «συμμαχιών» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου κατά την «επόμενη μέρα», ο νέος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι:

-- Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, έρχεται αύριο για συνεννοήσεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, στόχος είναι να «βάλουμε τις βάσεις για να αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης στην Ευρώπη»...

-- Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, επισκέπτεται την Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η ατζέντα των συνεννοήσεων περιλαμβάνει και το «μεγάλο πρόβλημα επενδυτικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη στο σύνολό της». Εν προκειμένω, οι «αγωνίες» μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και κυβερνήσεων της ΕΕ σχετίζονται με το βαθμό της αποτελεσματικότητας των «επενδυτικών πακέτων» (Γιούνκερ κ.ά.) που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, προκειμένου να τονωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. «Κλείνοντας το μάτι» στα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου (ΣΕΒ κ.ά.), ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κοινές ανησυχίες με τη Γαλλία για το αν θα είναι αποτελεσματικές αυτές οι κινήσεις» και αναφέρθηκε στις «προτάσεις μας για ένα πανευρωπαϊκό Νew Deal, το οποίο θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επανεκκίνηση».

-- Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Παντοάν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά ανάλογων επαφών, με στόχο το κλείδωμα της νέας συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συναποτελούν την τρόικα.

Τέλος, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αβεβαιότητες, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια»...

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Γκ. Χαρδούβελης, τόνισε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι «αρκετά έντονες» και πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο». Σε αυτό το πλαίσιο, «πρότεινε» να δοθεί και νέα παράταση στο τρέχον μνημόνιο, συμβάλλοντας, από την πλευρά του, στην πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη «νέα συμφωνία - γέφυρα» με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο Γκ. Χαρδούβελης «αποκάλυψε» πως εάν υπήρχε δυνατότητα αποτελεσματικής εξόδου στις αγορές, θα αποπληρωνόταν το σύνολο των δανείων προς το ΔΝΤ, «θα τους λέγαμε πάρε τα λεφτά σου και φύγε».

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεσμεύσεις για «δημόσια ΔΕΗ» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το στίγμα της πολιτικής της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον τομέα της Ενέργειας. Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Π. Λαφαζάνη, κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής, στο πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οπως ανέφερε, «ένα από τα πρώτα μέτρα θα έλεγα στο υπουργείο μας θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα αναβαθμιστεί και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση με πλειοψηφικό δηλαδή μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο, ως Δημόσια Επιχείρηση, που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά και με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι βεβαίως κερδοσκοπικά. Στη ΔΕΗ έχουμε τη βούληση να δώσουμε μια νέα πνοή, γιατί αποτελεί το μεγάλο γίγαντα και το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και επιτρέψτε μου να πω ότι θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της, ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα».

Με άλλα λόγια: Παραμένουν απείραχτες η δράση ιδιωτών καπιταλιστών στην Ενέργεια και η σύμπραξη του αστικού κράτους και των επιχειρήσεών του με αυτούς (αλλά χωρίς... «ληστρικές διασυνδέσεις»), παραμένει και το καθεστώς ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (αλλά με... μειοψηφικό πακέτο στους ιδιώτες καπιταλιστές), παραμένει η ΔΕΗ ως ο γίγαντας της «αναπτυξιακής» και «παραγωγικής» στήριξης των λεγόμενων «ενεργοβόρων» βιομηχανιών...

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται όλο το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, που έχει γνώμονα την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, η θέση του για «δημόσια επιχείρηση» δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση φτηνού ρεύματος για όλο το λαό, αλλά το πώς θα λειτουργεί αφενός ως ρυθμιστής ανάμεσα στα μονοπώλια που ανταγωνίζονται στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και πώς θα εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα συνολικά στο βιομηχανικό κεφάλαιο στο όνομα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Για να μην ξεχνιόμαστε, ως προς τα παραπάνω ήταν πολύ χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η τοποθέτηση του τότε βουλευτή Δ. Παπαδημούλη, στις 13/3/2014, στη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (η οποία επίσης θα παγώσει, σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη): «Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, μια συμβολή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στην οικονομική ανασυγκρότηση, χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αφήνει χώρο για ιδιώτες και αυτό είναι και το μοντέλο που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια για επίτευξη των στόχων τους... με άλλες «διαδικασίες»

Στίγμα του μείγματος της αντιλαϊκής διαχείρισης για την «επόμενη μέρα» έδωσε και ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής που έγινε στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως δήλωσε, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή είναι αυτό για τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες, το οποίο προφανώς θα έρθει να «κουμπώσει» με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις διαχείρισης για τα κάθε είδους προβληματικά δάνεια. Ο ίδιος προανήγγειλε τον «επαναπροσανατολισμό της πολιτικής», σε μέτρα που δεν φάνηκαν να αποδίδουν στο κεφάλαιο, όπως η «απορρύθμιση των αγορών» και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Ο ίδιος, στην αντίστοιχη τελετή που έγινε στο πρώην υπουργείο Ναυτιλίας, διαβεβαίωσε ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο, όπως ακριβώς απαιτεί η αστική τάξη, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, είναι από τις βασικές προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης.

Οπως σημείωσε, «η Ελλάδα θα παραμείνει διεθνής κόμβος μεταφορών», ενώ θέλοντας να δείξει ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο ικανή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων από την προηγούμενη, πρόσθεσε με έμφαση: «Ο τρόπος και οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές, ώστε η λιμενική υποδομή να γίνει χώρος τεράστιας διεθνούς εμβέλειας»!

Πιάνοντας από εκεί το νήμα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, έκανε σαφές ότι «καθετί που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Οσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολλή σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους»...

Για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου τους και ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν σε άλλη βάση που θα αποτελέσει την προϋπόθεση για την ανασυγκρότησή τους». Πρόκειται για τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράζει τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου (π.χ. εφοπλιστές, ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις κ.ά.), που αποτελεί αντίδραση όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αλλά στους όρους με τους οποίους αυτή θα προχωρήσει.

Τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λιμενικών υποδομών της χώρας αποτυπώνει άλλωστε και η χτεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος εκπροσωπώντας μέρος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να συζητήσει με τους εταίρους της πριν πάρει αποφάσεις σχετικές με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΠ»...

 
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαναπροώθηση με «αριστερό» κερασάκι

«Η Ελλάδα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση», δήλωσε στην ιταλική «Λα Στάμπα» ο νέος υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Στο πλαίσιο αυτού του «σεβασμού», συμπλήρωσε: «Αν ισχύουν οι κανόνες των συμφωνιών του Δουβλίνου, σε όλη την Ευρώπη, και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, πρέπει να ισχύσει η αρχή ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να απωθούνται και να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Με αυτό το δεδομένο η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρική θέση του ΚΚΕ είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, η απόδοση ισότιμων δικαιωμάτων. Ακόμη, η διευκόλυνση της μετακίνησής τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή να τους δίνονται τα αναγκαία γι' αυτό έγγραφα, κόντρα στους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ. Τα παιδιά των μεταναστών να γράφονται στα δημοτολόγια και να μην υπολείπονται σε δικαιώματα από τα άλλα παιδιά. Να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωση. Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα ή ψηφοθηρίας. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα.

 
Λιτός βίος

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε πως «οι Ελληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά» και πως «ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης αρχίζει εδώ». Οι εργαζόμενοι έχουν ξανακούσει πολλές φορές από αστικές κυβερνήσεις εκκλήσεις για εγκράτεια και ασκητική ζωή, που βεβαίως δεν είναι τυχαία γιατί στην ουσία προετοιμάζουν για τη συνέχιση του αντιλαϊκού δρόμου, τη μη ανάκτηση απωλειών, τη συνέχιση της υποβάθμισης αναγκών και δικαιωμάτων, παρά τα όποια ψίχουλα και αν υπόσχονται...

Στις μυλόπετρες των ενδοαστικών ανταγωνισμών

Τα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει ενεργό ρόλο για λογαριασμό του κεφαλαίου σε αντιθέσεις που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή , και διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας του σε νέες «αγορές», ανέπτυξε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην τελετή παράδοσης - παραλαβής. Ο νέος υπουργός, σύμβουλος παλαιότερα του Γ. Παπανδρέου, Ν. Κοτζιάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο είπε: «Και η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχωρά καιδε θα πρέπει να επιτρέψουμε στη χώρα να αποκοπεί από αυτές τις δυο διαδικασίες», κάνοντας σαφές ότι δεν αμφισβητείται η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλωστε, όπως διαβεβαίωσε και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντής, στη δική του τοποθέτηση, υπάρχουν «υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες της ΕΕ».

Οι όποιες διαφοροποιήσεις ή ελιγμοί της συγκυβέρνησης με τη χρησιμοποίηση διαδικαστικών ζητημάτων, όπως, π.χ., προχτές στο Ουκρανικό, δεν πρόκειται να ξεφύγουν από το συνολικό ευρωατλαντικό πλαίσιο, όπως δεν έβγαλαν και άλλες αστικές κυβερνήσεις εκτός αυτού του πλαισίου, με τους «αστερίσκους» του Α. Παπανδρέου, ή διαφορετικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ μόλις χθες σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας δήλωσε ότι :«δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

Σηματοδοτώντας ο Ν. Κοτζιάς τα σχέδια της συγκυβέρνησης να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο εσωτερικό των λυκοσυμμαχιών σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, με τη σκέψη της, με τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ».

Παραπέρα, περιγράφοντας γιατί τους είναι χρήσιμη, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Ελλάδα, αναπαρήγαγε ό,τι έλεγε ο Αλ. Τσίπρας ανοιχτά, ήδη από τον Οκτώβρη 2014, πως «το κράτος έχει συνέχεια». Είπε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς: «(...) η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, που η πάνω κορυφή του είναι η Ουκρανία, η κάτω κορυφή του αριστερά είναι η Λιβύη και η δεξιά κάτω βάση του είναι η Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι ο σχετικός φωτεινός φάρος σταθερότητας και αυτό πρέπει και οφείλουν να το αντιληφθούν και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας (...) Οποιαδήποτε έλλειψη της αναγκαίας σταθερότητας εδώ στην περιοχή θα σημαίνει πολλά δεινά (...) για ολόκληρη την ΕΕ». Για την αξιοποίηση της σταθερότητας της Ελλάδας στην ασταθή περιοχή μιλούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο Ν. Κοτζιάς προδιέγραψε άνοιγμα της συγκυβέρνησης και προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Η εξωτερική πολιτική (...) να σηκώνει και να ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και προσωπικά ο ίδιος και οι υπουργοί αναπληρωτές οι σύντροφοι είναι επίσης ευρωπαϊστές (...) αλλά προσβλέπουμε στις μεγάλες γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο, με τις χώρες των BRICS, με χώρες όπως είναι η Κίνα, με τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τη Ρωσία, με την Ινδία (...) με τη Βραζιλία και με πολλές άλλες χώρες». Πρόσθεσε επ' αυτού: «Δε θεωρούμε (...) ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις (...) Είμαστε εκείνη η χώρα που (...) μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στις αναδυόμενες αγορές και δυνάμεις». Σε αυτή τη βάση περιέγραψε τη χρησιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης, και της εγχώριας αστικής τάξης γενικότερα, «να διαμεσολαβεί, να συμβάλλει σε διαιτησίες και να αναπτύξει ικανότατες διαπραγματεύσεις για την ίδια αλλά και ανάμεσα σε άλλα κράτη που βρίσκονται σε περιοχές κρισιακές».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ο υπουργός Αμυνας - πρόεδρος των ΑΝΕΛ - Π. Καμμένος, παραλαμβάνοντας το δικό του χαρτοφυλάκιο: «Σεβόμενοι τη Συμμαχία θα προχωρήσουμε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, θα προχωρήσουμε και στη συνεργασία στο νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή,αντιμετωπίζοντας πέραν των γνωστών κινδύνων και απειλών (...) και τις νέες απειλές που προκύπτουν πλέον από την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και εξαπλώνεται γρήγορα προς την περιοχή του Καυκάσου αλλά και της Κεντρικής Ασίας. Οι απειλές αυτές αποτελούν στρατιωτική απειλή», είπε, σηματοδοτώντας ότι η συγκυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, ακόμα και με υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στα βάθη της Ασίας με μια σειρά από προσχήματα (π.χ. τζιχαντιστές). «Θεωρούμε, λοιπόν, αναγκαίο να επανεξετάσουμε (...) αυτές τις νέες απειλές, να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσα στον καθορισμό της ΑΟΖ και στην εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων προκειμένου η χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο», πρόσθεσε, βάζοντας τους υδρογονάνθρακες, πλούτο του λαού, σε παζάρι με τα κάθε λογής ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνδέονται.

Και ο Π. Καμμένος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου που βλέπουν τα συμφέροντά τους σε άλλες ζώνες ότι ως κυβέρνηση «θα συνεχίσουμε τις καλές σχέσεις και θα βελτιώσουμε τις σχέσεις αυτές και με άλλες σύμμαχες χώρες εκτός ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν διακοπεί μετά την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας». Αλλά και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, στην τελετή στο ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας στο εξωτερικό ότι «στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων έχουμε πολλά να πούμε. Νομίζω ότι τα αυτιά της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα, είναι ανοιχτά». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να φτιάξουμε έναν καινούργιο μακροοικονομικό χώρο, αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που μερικές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα έχουν μια συνέχεια με το παλιό», κάνοντας σαφές ότι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μ' αυτά και μ' άλλα καλούν το λαό να χωθεί βαθύτερα στις μυλόπετρες των ενδοαστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, της ματωμένης ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας γενικότερα. Θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τις διαφοροποιήσεις τους στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και εντός του πλαισίου ΕΕ- ΝΑΤΟ ως φιλολαϊκή αλλαγή στην εξωτερική πολιτική. Οι εργαζόμενοι ο λαός να μη συστρατευθούν σε αυτή την διαδικασία, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για όσα εξελιχθούν.

Πηγή : Ριζοσπάστης