Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Δέσμευση λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» για «ληξιπρόθεσμες οφειλές»

2013-12-10 11:24
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
 
Ηλεκτρονικές κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς

«Ηλεκτρονικές» και με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων, απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συγκεντρώσει τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του σχετικού πρόσφατου νόμου (4170/2013). Τα κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις, με την απόδοση των ποσών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Πρόσθετο αντιλαϊκό εργαλείο είναι η άμεση ενεργοποίηση του ηλεκτρονικούΜητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, θα έχουν πρόσβαση οι φορολογικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, με διαδικασίες εξπρές θα γίνονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Οι τράπεζες το αργότερο μέσα σε 18 ημέρες θα καταθέτουν το κατασχεθέν ποσό στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού του και τις κινήσεις που έκανε, διαδικασία που συντομεύει κατά πολύ το χρονικό διάστημα της κατάσχεσης.

Από τη φοροεισπρακτική επιδρομή δε γλιτώνουν ούτε τα μικροποσά, ούτε τα χρήματα που με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν (μισθοί και συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα). Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία άμεσα απειλούνται με το μέτρο της κατάσχεσης.