Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Για καταργηθεί το πεντάευρω θα βρούμε τα "λεγόμενα ισοδύναμα"»

2015-02-04 10:12
 
Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
Με «ισοδύναμα» η κατάργηση και του «πεντάευρω»

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις σπατάλες», δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας

Τα λεγόμενα «ισοδύναμα» ψάχνει η ηγεσία του υπουργείου για να καταργήσει τα πέντε ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, καθώς και το ένα ευρώ ανά εκτέλεση συνταγής των φαρμάκων, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (31/1).

Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία δε χωράει σε αλχημείες με «ισοδύναμα» μέτρα και παραπέρα περικοπές

΄Οταν ρωτήθηκε αν θα καταργηθούν αυτά τα δύο χαράτσια, ο υπουργός δεν έδωσε κατηγορηματική απάντηση. «Είναι ένα θέμα. Θα δούμε πώς θα βρούμε τα "λεγόμενα ισοδύναμα"», είπε. Στα ΤΕΙ των δημόσιων νοσοκομείων προσέρχονται κάθε χρόνο περίπου 6,5 εκατ. άρρωστοι και οι εισπράξεις από αυτές τις επισκέψεις, ενώ υπολογίστηκαν σε 60 εκατ. ευρώ, δεν ξεπερνούν τα 17 εκατ. το χρόνο. Ομως, κάθε χρόνο οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία καθώς λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επίσης, το ένα ευρώ κοστίζει στους αρρώστους 70 εκατ. ευρώ το χρόνο καθώς αυτός είναι ο αριθμός των συνταγών που εκτελούνται. Αλλά οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους για φάρμακα και φαρμακευτικά είδη κοντά στα 1,8 δισ. το χρόνο, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ είναι οι συμμετοχές στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Φαίνεται δηλαδή ότι και γι' αυτά τα ψίχουλα που περιλαμβάνει το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προχωρήσει σε άλλες περικοπές στα πλαίσια των κλειστών προϋπολογισμών για τα δημόσια νοσοκομεία, όπως άλλωστε φάνηκε απ' τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας. Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει να πιέσουμε όσο μπορούμε, εξασφαλίζοντας χρήματα και από την καλή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε με βάση τα χρήματα που έχουμε».

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο ίδιος, «να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο σπατάλες, για να μπορέσουμε να το αιμοδοτήσουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δομές και τις δραστηριότητες του ΕΣΥ για να εκπέμπει αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών». Ο περιορισμός της σπατάλης, όμως, είναι η μόνιμη επωδός για τις αντιλαϊκές πολιτικές στο χώρο της Υγείας εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα την περίφημη ρήση του πρώην υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ότι με λιγότερα χρήματα θα γίνει καλύτερη προσφορά υπηρεσιών Υγείας.

Οσον αφορά τη λειτουργία των 150 κλειστών - λόγω έλλειψης προσωπικού - κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αντιμετωπιστούν διά της τεθλασμένης. Θα ακολουθήσει, μ' άλλα λόγια, τη μέχρι τώρα πρακτική με λύσεις που έχουν ημερομηνία λήξης - όπως τα μπλοκάκια - αντί για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σύμφωνα, τέλος, με τον υπουργό Υγείας, θα αλλάξει η πολιτική στο φάρμακο, ο ΕΟΠΥΥ θα «δομηθεί με υπηρεσίες, λειτουργίες και δράσεις που να απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος» και στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα γίνει θεσμικός επαναπροσδιορισμός.