Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

«τρίτος πόλος» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

2013-12-03 11:48
ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η συγκρότηση της «κεντροαριστεράς» πυρήνας της αναμόρφωσης

Ο «τρίτος πόλος» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πεδίο ζύμωσης των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας

 

Κατσέλη - Γιαννίτσης: Με φθαρμένα υλικά από το παρελθόν, το αστικό σύστημα προσπαθεί να «ρετουσαριστεί» για να ξεγελάσει και να εγκλωβίσει το λαό
Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στο φόντο της γενικότερης αναμόρφωσης του αστικού συστήματος, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι αυτό το διάστημα η προσπάθεια για τη συγκρότηση του χώρου της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Η «πρωτοβουλία των 58», που προτείνει κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και άλλων σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων, διοργάνωσε την Κυριακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτση.

 

Στην ομιλία του, τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «τρίτου πόλου» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και να κερδίσουμε την αίσθηση μιας νέας συλλογικότητας για τα συμφέροντα της χώρας». Επιχείρησε κι αυτός να κοροϊδέψει το λαό ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να ωφελήσει εξίσου τον ίδιο και τα μονοπώλια, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι πώς θα φύγει η χώρα από την κρίση και θα εξυπηρετηθεί το συλλογικό, κοινωνικό και εθνικό συμφέρον».

Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, επικαλέστηκε την αποφασιστικότητά του, ως υπουργού Εργασίας, να περάσει το 2001 τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έκανα ποτέ πίσω. Δεν πήρα τις προτάσεις να τις κάνω πιο ροζ, πιο κίτρινες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το γνωστό «πακέτο Γιαννίτση», που ματαιώθηκε τότε κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις και τώρα επανέρχεται κομμάτι κομμάτι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, που έπλεξε το εγκώμιο του Γ. Γιαννίτση, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Την «άμεση» δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» πρότεινε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Αν. Παπαδόπουλος, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τον προοδευτικό κόσμο να μπαίνει στο δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας, να βλέπει τη νέα καρικατούρα του δικομματισμού», είπε, και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε κόμμα με «μπουφέ απόψεων (...) ανάλογα την ήπειρο, τον συνομιλητή και το ακροατήριο».

Στις διεργασίες παρεμβαίνουν και τα συγκροτήματα του Τύπου, με αναλύσεις, άρθρα και δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστική είναι αυτή του «Βήματος της Κυριακής», όπου στην ερώτηση «αν μέχρι τις εκλογές πρέπει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα»,θετικά απαντάει το 46,6%. Σχολιάζοντας αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έλεγαν χτες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι πρέπει να υπάρξει «συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο στρατηγικής

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται και η διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το «πάπλωμα» της διαχείρισης, με τον τελευταίο να έχει το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».

Σε συνέντευξη στη «Real News», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, είπε: «Οσοι (βουλευτές της πλειοψηφίας) ρίξουν την κυβέρνηση θα έχουν συμβάλει στο να μπει ένα τέλος στην πιο αντικοινωνική και καταστροφική πολιτική που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Θα έχουν αντιστοιχηθεί με την πλατιά απαίτηση του λαού μας να απαλλαγεί από την κυβέρνηση της κοινωνικής διάλυσης και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας. Μια τέτοια πολιτική πράξη θα γονιμοποιήσει πολιτικές διεργασίες. Οι πόρτες σε μας είναι ανοιχτές σε όσους συμφωνούν με τις προτάσεις μας και είναι φερέγγυοι απέναντι στο λαό πως μπορούν να τις υπηρετήσουν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Πάντως κάδος ανακύκλωσης δεν σκοπεύουμε να γίνουμε».

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, είπε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση κατάντησε να έχει την αποστασία σαν το κορυφαίο σύνθημα και τη μοναδική επιδίωξή της! Ντροπή...».

Ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος διεκδικεί και η «Κοινωνική Συμφωνία», της Λούκας Κατσέλη, που έκανε το 1ο Συνέδριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε, η «Κοινωνική Συμμαχία» στοχεύει στη«δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου ανατροπής, το οποίο θα αναλάβει την αναγέννηση της χώρας μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν συγκλίνουσες απόψεις για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση».

Εχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η «Κοινωνική Συμφωνία» θέλει να εμπλακεί στις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της «κεντροαριστεράς». Τη συγκρότηση αυτού του χώρου την αντιλαμβάνεται σαν συμβολή στην επίτευξη σταθερών αστικών κυβερνήσεων. Γράφει η απόφαση του Συνεδρίου: «Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για μια ευρύτατη συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων (...) Να συμβάλουμε στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη της σοσιαλιστικής αριστεράς. Η ανασύνταξη του χώρου θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου μιας ακηδεμόνευτης, προοδευτικής διακυβέρνησης (...)».

Πηγή :https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/12/2013&id=14904&pageNo=6&direction=1