Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Φυλάκιση έξι μηνών όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

2013-10-24 10:01

Επικίνδυνη και κατάπτυστη τροπολογία για φυλάκιση όσων αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

 

Σάλο έχει προκαλέσει απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, καταδίκων και κρατούμενων σε άδεια» και με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση και τη φυλάκιση όσων αρνούνται να υποταχθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ζήτησαν την απόσυρση της επικίνδυνης τροπολογίας που προβλέπει ότι:

«Όποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».

Κατηγορηματική απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη,που τόνισε χαρακτηριστικά πως «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που θέλει την πρόοδο της κοινωνίας».

Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της, όσοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία «θα έπρεπε να φυλακιστούν, όσοι επίσης διαφωνήσουν αύριο με επέμβαση στη Συρία -την οποία μπορεί να την νομιμοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας- μπορεί και αυτοί να τιμωρηθούν, το θεωρούμε απαράδεκτο, ποινικοποιείται η πολιτική δράση για όποιον διαφωνεί με αποφάσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η κυβέρνηση επιμένει στην τροπολογία, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν αφορά «παραβίαση μιας οδηγίας ή ενός κανονισμού της ΕΕ, αλλά μόνο όταν έχουν επιβληθεί κυρώσεις».

Δεν είναι ούτε αθώα ούτε διαδικαστική η τροπολογία, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Γιάννης Γκιόκας, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση λέει ότι αφορά κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα. Τι κυρώσεις δηλαδή επιβάλει και αποφασίζει το ΣΑ του ΟΗΕ και η ΕΕ; Επιβάλει κυρώσεις σε βάρος κρατών όπως η Συρία και αλλού, σε βάρος οργανώσεων όπως στις παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς και σε βάρος φυσικών προσώπων. Τέτοιες κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα επιβάλλει, επικαλούμενη και τα ζητήματα της τρομοκρατίας, όπου βέβαια η τρομοκρατία έχει γίνει "λάστιχο" και περιλαμβάνονται οι πάντες».

Αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση της απαράδεκτης τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης σημείωσε: «Λέει κάποιος "εγώ θεωρώ ότι ένας νόμος είναι κακός, θεωρώ ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Σε ηθικό επίπεδο το καταλαβαίνω τι λέει. Σε νομικό επίπεδο όμως λέει κάτι εντελώς ακατάληπτο και το οποίο δεν μπορούμε να συμμεριστούμε. Εδώ μπορεί βεβαίως να αμφισβητηθεί και η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, μπορεί να αμφισβητηθεί και η διοικητική πράξη και η αστυνομική διάταξη και η απόφαση ενός δικαστηρίου. Οταν όμως τελειώσει η συζήτηση, έχουμε πια δίκαιο. Μπορώ να παραβιάσω το δίκαιο; Κάθε μέρα παραβιάζεται το δίκαιο, και από την άλλη, η έννομη τάξη με μηδενική ανοχή οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις της επιβολής του δικαίου. Εχουμε κάνει μια επιλογή: ανήκουμε και πιστεύουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Το ΚΚΕ λέει να φύγουμε από την ΕΕ, αλλά τώρα ακούω και για τον ΟΗΕ».

Μία μέρα μετά την υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας που συμπεριλάμβανε τον «τρομονόμο», ο εκπρόσωπός του Θ. Δρίτσας είπε ότι δε στηρίζει την νέα τροπολογία, γιατί«γεννά σοβαρά ζητήματα αφού δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών να αντιμετωπίζονται ως πεδίο που η παράβασή τους να ποινικοποιεί συμπεριφορές πολιτών».

Παρά την αρχική επιφύλαξη της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάγκρη, τελικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Τριαντάφυλλος υπερασπίστηκε την τροπολογία. Αποκρύπτοντας την πραγματική της στόχευση, ισχυρίστηκε ότι αυτή προβλέπει την τιμωρία όποιου παραβιάζει πχ. ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά μιας χώρας και αυτό δεν το κάνουν τα κινήματα, αλλά όποιος θέλει να κερδίσει πουλώντας πετρέλαιο στην συγκεκριμένη χώρα.

Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς.

 

Αντίθετα υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν μόνο δυσμενείς διεθνείς αποφάσεις και αναφέροντας ότι ειδικά για τη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η εφαρμογή τους αλλά η μη εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Πηγη:902.gr