Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Τρομοκρατική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι

2014-03-06 17:11

Την τρομοκρατική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι στο κέντρο της Αθήνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


  

  

  

  

                    

 

Με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» να δονεί τους δρόμους της Αθήνας αποχώρησαν οι διαδηλωτές στο πλαίσιο της σημερινής τους κινητοποίησης ενάντια στην ανεργία, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού στο συλλαλητήριο για την Ημέρα της Γυναίκας αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.  

Κατήγγειλαν τη βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας ομάδα διαδηλωτών εργαζομένων και ανέργων που διαμαρτύρονταν για την ανεργία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, και ΥΜΕΤ απομόνωσαν ομάδα διαδηλωτών μετά την οδό Κολοκοτρώνη και στους γύρω δρόμους, ξυλοκοπώντας τους και ρίχνοντας χημικά. Από την επίθεση δεν γλίτωσαν ούτε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν τη Σταδίου και τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, δεν επέτρεπαν στην πορεία να φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών όπου βρισκόταν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τον οποίο απαιτούσαν να συναντηθούν προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους. 

ΟΙ διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, φωνάζοντας συνθήματα, υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν φράξει με κλούβες την οδό Σταδίου. (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα). 

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προκλητική συμπεριφορά των υπουργών εναντίον των διαδηλωτών, καθώς απέρριψαν το αίτημα για συνάντηση τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στο Οικονομικών κατήγγειλε ο Μπάμπης Αγγουράκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε  το λαό να συνεχίσει τους αγώνες του, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

 Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ γελασμένη η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με καταστολή όπως η σημερινή. Ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά και ασταμάτητα, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια. Κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εργασίας ακύρωσε το προγραμματισμένο εδώ και ένα μήνα ραντεβού που είχε οριστεί μεταξύ τους, 5 λεπτά πριν από τη συνάντηση. 

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Μπάμπη Αγγουράκη και του Σωτ. Πουλικόγιαννη

Καταδίκες σωματείων για την αυταρχική επίθεση της αστυνομίας

Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κινητοποίηση των ταξικών σωματείων που απαιτούσαν την λήψη άμεσων μέτρων για την ανεργία και την επίθεση της αστυνομίας με χημικά και ρόπαλα προς τους διαδηλωτές καταδικάζουν μια σειρά σωματείων. Μεταξύ αυτών: η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων.

Συγκέντρωση στην Ομόνοια

Τη  κινητοποίηση διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Συμμετείχαν επίσης δεκάδες σωματεία καθώς και η ΟΒΣΑ, τα ναυτεργατικά σωματεία «ΠΕΜΕΝ» και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, ενώ τη στήριξή του εξέφρασε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 

Συμμετείχαν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων. 

Οι διαδηλωτές έφθασαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας μέσω της οδού Σταδίου με αφετηρία την Ομόνοια όπου πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, μιλώντας ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αφού παράθεσε το πλαίσιο αιτημάτων ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, πρόσθεσε πως απαιτούμε δουλειά, με άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση στο να ανοίξουν οι δουλειές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου που ουσιαστικά έχει δώσει το δικαίωμα να επικρατεί σύγχρονος μεσαίωνας στους εργασιακούς χώρους. Ξέρουμε, πρόσθεσε, ότι αυτά τα αιτήματα που θέτουμε δεν θα υλοποιηθούν από την μια ημέρα στην άλλη, αλλά ότι απαιτούνται διαρκείς, ταξικοί, ανυποχώρητοι αγώνες, με το κεφάλι ψηλά. Ο αγώνας δεν είναι εργολαβία για να τον αναθέσουμε σε άλλους. Απαιτείται και η δική μας μαζική συμμετοχή, κατέληξε.

Με το σύνθημα «Αντιστεκόμαστε, οργανώνουμε την πάλη μας, δυναμώνουμε τον αγώνα μας», τα σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση τόνιζαν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Οι κλάδοι που εκπροσωπούμε είναι αυτοί που έχει τσακίσει η ανεργία σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και τεράστιες και για μας και για τις οικογένειές μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας παραμένουν άνεργοι χωρίς να "σταυρώνουν" μεροκάματο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία επιδότηση. Αρκετοί χωρίς φως, νερό, πετρέλαιο. Άλλοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγω των οφειλών.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ακόμη δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αλλά και της Ομάδας Γυναικών Κέρκυρας, μέλους της ΟΓΕ.

Έντονη ήταν η παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων και νέων που βιώνουν πολύ έντονα τα αποτελέσματα της ανεργίας που πλέον φτάνει στο 28% ενώ στους νέους φτάνει το 60%.

Στην ομιλία του, ο Σπύρος Ραυτόπουλος γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων, επισήμανε τα αίτια της ανεργίας, αλλά και τα αποτελέσματα που αυτή έχει για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Διατύπωσε τη θέση του ΠΑΜΕ για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των ανέργων. Τόνισε επίσης ότι η πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα έρθει μόνο με σύγκρουση με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΕΕ που γεννάνε το πρόβλημα της ανεργίας. Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ Κέρκυρας όπου κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ για την άμεση ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους με την απαίτηση το υπόμνημα αυτό να διαβιβαστεί στην κεντρική διοίκηση. Η  Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προκλητική συμπεριφορά των υπουργών απέναντι στους διαδηλωτές των ταξικών σωματείων στην Αθήνα που αντί να τους δεχθούν για να συζητήσουν έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις για να τους χτυπήσουν και να ρίξουν χημικά. (Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση στην Κέρκυρα).  

Στην Αλεξανδρούπολη, το πρωί μέλη των Σωματείων και της Επιτροπής Ανέργων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ όπου και παρέδωσαν υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τους ανέργους και τους εργαζόμενους στα 5μηνα. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων. Πλήρη σταθερή εργασία για όλους». (Διαβάστε στο συνημμένο το υπόμνημα με τα αιτήματα των σωματείων της Αλεξανδρούπολης για την ανεργία).

Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, καλεί σε συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη 6 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Καλεί τους ανέργους και τις άνεργες της πόλης, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, τους μικρούς και ξεκληρισμένους ΕΒΕ, την ΟΓΕ και τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση το συλλαλητήριο για την ανεργία. Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στην Τρίπολη, η τοπική Γραμματεία καλεί στο συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Πετρινού.

Στην Καλαμάτα, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στην Ξάνθη, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί στις 7 μ.μ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων: 

 • Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ.
 • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και στα 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα ΒΑΕ και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
 • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
 • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις».                                                                             (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωσή τους).
Πηγή: 902.gr