Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ ,Τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί, 7.478 τραυματίες

2013-06-16 13:49
ΤΟΥΡΚΙΑ
Χιλιάδες τραυματίες από την κρατική βία

 

Από τη βάρβαρη επέμβαση της αστυνομίας την Τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί, 7.478 τραυματίες, εκ των οποίων πέντε είναι αντιμέτωποι με το θάνατο, 91 με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (από καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες), 55 με σοβαρά τραύματα και 10 που έχουν χάσει την όρασή τους, είναι ο απολογισμός σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Γιατρών, από την άγρια κρατική καταστολή στην Τουρκία εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων που διαρκούν πάνω από 2 βδομάδες. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την ανέγερση εμπορικού κέντρου καθώς και την κατεδάφιση του Πολιτιστικού Κέντρου «Κεμάλ Ατατούρκ» για τη δημιουργία όπερας, και γενικεύθηκαν μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, στις 31 Μάη, λαμβάνοντας χαρακτήρα συνολικής καταγγελίας της πολιτικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζική έκφραση της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας ενάντια στη διακυβέρνηση του ΑΚΡ απαιτώντας δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) που συμμετείχε και στήριξε τις κινητοποιήσεις εξ αρχής, τόνισε τη σημασία και της συμμετοχής της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καταγγέλλοντας την πολιτική της στις εξελίξεις στη Συρία και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στον τουρκικό λαό, εάν τον σύρουν σε έναν πόλεμο, καλώντας επίσης το λαό να μην πέσει στις παγίδες που στήνονται περί «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και να συνεχίσει και να διευρύνει την πάλη του για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα που έφερε η καπιταλιστική ανάπτυξη (ανεργία, φτώχεια, υπερδανεισμός των λαϊκών νοικοκυριών).

Συνέχεια, παρά τη βάρβαρη καταστολή

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν στην πλατεία Ταξίμ την Πέμπτη παρά την καταρρακτώδη βροχή. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τόσο την Κωνσταντινούπολη, όσο τη Σμύρνη και την Αγκυρα. Για το Σάββατο και την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει συγκεντρώσεις του ΑΚΡ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ως απάντηση στους διαδηλωτές και επίδειξη δύναμης του κόμματός του. Ο Ρ. Ερντογάν καθώς και το σύνολο σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησής του που έκαναν δηλώσεις, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, χαρακτήριζαν τους διαδηλωτές ως «εξτρεμιστικά στοιχεία, τρομοκρατικές ομάδες, πλιατσικολόγους», καθώς και «υπηρέτες ξένων συμφερόντων, με στόχο να πλήξουν την τουρκική οικονομία, καθώς χρηματοοικονομικά κέντρα δεν είναι ευχαριστημένα από την ανάπτυξη της χώρας».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε για ακόμα μία φορά με κάποιους «εκπροσώπους της ομάδας αλληλεγγύης της Ταξίμ», στην Αγκυρα, καθώς και με καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το πάρκο Γκεζί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να αναβάλει τα σχέδια «ανάπλασης» του πάρκου Γκεζί, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση από τη Δικαιοσύνη. Η συνάντηση με την Ομάδα Αλληλεγγύης της Ταξίμ έγινε κάποιες ώρες μετά την πολλοστή προειδοποίηση του Ρ. Ερντογάν προς τους διαδηλωτές ότι η «υπομονή του έχει εξαντληθεί» και την απειλή ότι σε 24 ώρες θα έχει βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις.

Οι «εκπρόσωποι» των διαδηλωτών υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα της συνάντησής τους με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα αξιολογηθεί από τους ίδιους τους διαδηλωτές και αναμενόταν να ανακοινωθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμμετείχαν - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολού» - η Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων (DISK), η Ομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων Δημοσίου Τομέα - του Ιατρικού Επιμελητηρίου, της Ενωσης Αρχιτεκτόνων, των Ηλεκτρονικών Μηχανικών κ.ά.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, καταδίκασε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την Τουρκία, όπως του «Εκόνομιστ», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ εξελέγη με ποσοστό 50%...

Εξακολουθώντας να επενδύει στη ρητορική της ανάπτυξης του κεφαλαίου, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρουσίασε άνοδο 3,4%, τον Απρίλη του 2013.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κρατική καταστολή στην Ευρωβουλή

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο τη βαρβαρότητα της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών συμμάχων της, ΗΠΑ και ΕΕ, που τη στηρίζουν. Ανάμεσα σε άλλα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σε παρέμβασή του σημειώνει: «Οι κινητοποιήσεις εκφράζουν τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή στην αντιλαϊκή πολιτική, τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης.

Η επεμβατική πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο λαό της Συρίας και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ στις 27 Μάη 2013 για την άρση του εμπάργκο όπλων για τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, αυξάνει τις ανησυχίες του λαού για τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Οι λαϊκές ελευθερίες, το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν και να αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της είναι αδιαπραγμάτευτα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη, τον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας και απαιτεί:

  • Να σταματήσει η αστυνομική βία και καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές
  • Να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι συλληφθέντες.
  • Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων κατά των διαδηλωτών.

Να σημειωθεί ότι η ωμή βία και καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης εκδηλώθηκε πριν στεγνώσει το μελάνι του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Απρίλη 2013, σχετικά με την έκθεση προόδου του 2012 για την Τουρκία (2012/2870 RSP), με επαίνους για την πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη στην Τουρκία και την κερδοφορία των μονοπωλίων».

Και καταλήγει: «Οι υποκριτικές δηλώσεις του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο για δήθεν "δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας της τουρκικής αστυνομίας" δεν μπορούν να κρύψουν την ανοιχτή στήριξη της ΕΕ στην αντιλαϊκή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Στην Εκθεση προόδου η Επιτροπή ομολογεί ότι η ΕΕ διέθεσε στην Τουρκία, από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, 810 εκατομμύρια ευρώ για τη "δικαστική και αστυνομική συνεργασία", την ενίσχυση δηλαδή των κατασταλτικών μηχανισμών της».

Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και το ΚΚ Τουρκίας

Κομμουνιστικά, Εργατικά και άλλα κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον τουρκικό λαό και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με κείμενο που υπογράφουν, με αφορμή το γεγονός ότι από τους διαδηλωτές στην Τουρκία, η Πέμπτη 13 Ιούνη κηρύχθηκε ως «Διεθνής μέρα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό που αντιστέκεται». Ως τώρα το κείμενο, υπογράφουν 33 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, και σε αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «έχουν διαρκέσει τώρα δυο βδομάδες και την Τρίτη 11/6 η βαναυσότητα της αστυνομίας κλιμακώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση απέρριψε όλα τα δίκαια αιτήματα του λαού και ξεκίνησε έναν ανεπίσημο πόλεμο ενάντια στην αντίσταση».

«Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ την Τρίτη, πολλοί άνθρωποι, από κάθε ηλικία και επάγγελμα, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν», σημειώνεται στο κείμενο αλληλεγγύης, ανάμεσά τους και πολλά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

«Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουμε την κρατική τρομοκρατία ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό στην Τουρκία. Εδώ, δηλώνουμε ότι είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τις δυνάμεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβάνοντας το ΚΚ Τουρκίας», σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν δεκάδες κόμματα.