Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ακριβά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

2014-01-03 12:12
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΕ
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
 
 

Νέες υπέρογκες αυξήσεις επέρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ απ' το Μάρτη για λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι θα κληθούν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο να καλύψουν το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι αυξήσεις, που για την οικιακή χρήση φτάνουν το 86%, ανακοινώθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, θα έχει φτάσει στο τέλος του 2014 το 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι νέες τιμές για το λεγόμενο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ανά κατηγορία πελατών, έχουν ως εξής:

  • Βιομηχανικό υψηλής τάσης, 3,30 ευρώ/MWh, από 1,79, αύξηση 84%.
  • Αγροτικής χρήσης μέσης τάσης, 17,89 ευρώ/MWh, από 6,97, αύξηση 157%.
  • Λοιπές χρήσεις μέσης τάσης, 17,89 ευρώ/MWh, από 8,87, αύξηση 102%.
  • Αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης, 18,81 ευρώ/MWh, από 7,33, αύξηση 157%.
  • Οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης, 38,61 ευρώ/MWh, από 20,8, αύξηση 86%.
  • Λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης, 45,33 ευρώ/MWh, από 21,77, αύξηση 108%.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη το τέλος ΑΠΕ για την οικιακή χρήση είχε αυξηθεί από τα 9,53 ευρώ/MWh στα 20,8 ευρώ, δηλαδή αύξηση 118%, ενώ το βιομηχανικό ρεύμα είχε μειωθεί κατά 49%, «πέφτοντας» στα 1,79 ευρώ/MWh από 3,55.

Ποιος πληρώνει

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το σύνολο του 1,5 δισ. ευρώ που απαιτεί ο λογαριασμός ΑΠΕ το 1,3 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα οικιακά τιμολόγια (κατά 694,59 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες χρήσεις χαμηλής τάσης, δηλαδή τα μικρομάγαζα (κατά 605,58 εκατ. ευρώ) ενώ οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θα συνεισφέρουν συνολικά μόλις το ποσό των 14,99 εκατ. ευρώ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές βιομηχανίες είναι και παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ΑΠΕ, οπότε έχουν και να... λαμβάνουν από τις παραπάνω αυξήσεις.

Ο ειδικός λογαριασμός ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, από τους οποίους υποχρεωτικά, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, αγοράζει ρεύμα η ΔΕΗ σε εγγυημένες τιμές. Με τιμές 2012, το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ τις οποίες εισηγείται, είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων, από τα αναμενόμενα, εσόδων εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης Ενέργειας αλλά και της μείωσης των εσόδων εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που κατέγραψαν οι Συναλλαγές Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (συμμετέχουν η ΔΕΗ και άλλοι παραγωγοί, προμηθευτές και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας).

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη θα καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη όμως και αν τελικά επιβληθεί το όποιο «κούρεμα» χρεών προς τους ιδιώτες παραγωγούς, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά τόσο το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και την παραγωγή της από ιδιώτες στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.