Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ανώνυμης εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ)

2013-10-15 15:26
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποίηση αύριο για φθηνές - τακτικές συγκοινωνίες

Διεκδικούν μείωση κατά 50% του εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, σπουδαστών κ.ά.

Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ανώνυμης εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί, μαζικοί φορείς του Πειραιά, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι γονέων, μαθητές - φοιτητές, επιτροπές ανέργων, συνταξιούχοι και οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια Πειραιά και Πέτρου Ράλλη, στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6) στο Ρέντη. Καλούν άλλα σωματεία και φορείς να λάβουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. 

 Απαιτούν:

  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%.
  • Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ.
  • Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, με βάση τις ανάγκες του λαού.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε το κυνήγι που προσπαθούν να μας επιβάλουν ενάντια στη φτωχολογιά και τους ανέργους. Απευθυνόμαστε στα σωματεία του Πειραιά, στις ενώσεις συνταξιούχων, στις επιτροπές ανέργων, στους συλλόγους γονέων, στους μαθητές, φοιτητές, στις λαϊκές επιτροπές για κοινή πάλη, για συγκοινωνία φτηνή, συχνή, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). «Από το μεροκάματο πείνας των 16 ευρώ καθαρά που παίρνει ένας πρακτικάριος, τα 3 τουλάχιστον πάνε σε εισιτήρια», σημειώνουν οι σπουδαστές από την ειδικότητα των ηλεκτρολόγων στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω και οι «πρακτικάριοι» στα ΕΛΤΑ από την ΕΠΑΣ Καλαμακίου που καλούν επίσης στην κινητοποίηση. Προσθέτουν ακόμα ότι «το τελευταίο διάστημα δεκάδες συνάδελφοι έχουν πιαστεί χωρίς εισιτήριο και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα να πληρωθούν».

 

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, στις 8.30 το πρωί, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ με πικετοφορία που θα γίνει εντός του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά, ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό των Αστικών Συγκοινωνιών.

Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), που πραγματοποίησαν  σήμερα Τετάρτη, παρά την δυνατή βροχή, μαζικοί φορείς του Πειραιά, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι γονέων, μαθητές - φοιτητές, επιτροπές ανέργων, συνταξιούχοι και οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια Πειραιά και Πέτρου Ράλλη, στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6) στου Ρέντη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ, η αντιπροσωπεία επέδωσε αριθμό κλήσεων-προστίμων, που επεβλήθησαν από ελεγκτές σε ανέργους, με αίτημα να σβηστούν άμεσα. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα της οξύτητας του προβλήματος με τους άνεργους ναυτεργάτες, όπου ενώ το ΓΕΝΕ, με πολύ μέτριους υπολογισμούς, εκτιμά τον αριθμό σε 4.000 ανέργους, μόλις 600 λαμβάνουν το εξευτελιστικό επίδομα των 294 ευρώ το μήνα για τον έγγαμο και 235 ευρώ το μήνα για τον άγαμο, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η μετακίνησή τους για εξεύρεση εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης το παράδειγμα των σπουδαστών στα ΙΕΚ, όπου εξαιτίας της μη χορήγησης πάσο μετακίνησης από όλα τα ΙΕΚ, υπάρχουν σπουδαστές που χάνουν μαθήματα καθώς συναντούν ιδιαίτερα οικονομικά εμπόδια στη μετακίνησή τους.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου, πρόεδρος της ΟΣΥ, ήταν ξεκάθαρος: «Η τιμολογιακή πολιτική της ΟΣΥ αποφασίζεται από άλλους», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση θα γίνει πιο χειρότερη, αν όχι πιο επικίνδυνη εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση του Οργανισμού».

Με την κινητοποίηση απαίτησαν:

  1. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%.

  2. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ.

  3. Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις ανάγκες του λαού.

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση, που με αφορμή την κρίση επιτάχυνε τους σχεδιασμούς ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να λειτουργούν με κριτήριο το κόστος, επιλογή που έχει «ως αποτέλεσμα την κατάργηση και συγχώνευση γραμμών, αραίωση δρομολογίων, εντατικοποίηση της εργασίας.

(...) Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, στις γειτονιές του Πειραιά, όπου η ανεργία και φτώχεια μαστίζει τη λαϊκή οικογένεια, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν το ήδη πανάκριβο εισιτήριο, ενώ δρομολογείται νέα αύξησή του. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις προσανατολίζονται σε αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να αποκλείσουν από το δικαίωμα στη συγκοινωνία το φτωχό, τον άνεργο, το μαθητή, τον εργαζόμενο για ένα κομμάτι ψωμί που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος αγοράς εισιτηρίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται μια σειρά μέτρων που δρομολογούνται (μπάρες σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και σε λεωφορεία, είσοδος από την μπροστινή πόρτα, ηλεκτρονικό εισιτήριο). Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν υποστεί συντριπτικές μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, που συνδέεται με την οδική ασφάλεια, άθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Αυτές είναι οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης των συγκοινωνιών. Πανάκριβο μέσο συγκοινωνίας με αραιή δρομολόγηση και εργαζόμενους που θα τα κινούν όχι με γνώμονα την ασφάλεια, αλλά θα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας όπως – όπως τα αυξημένα δρομολόγια.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για συγκοινωνίες που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας για μετακινήσεις.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε το κυνήγι που προσπαθούν να μας επιβάλουν ενάντια στη φτωχολογιά και τους ανέργους.

Απευθυνόμαστε στα σωματεία του Πειραιά, στις ενώσεις συνταξιούχων, στις επιτροπές ανέργων, στους συλλόγους γονέων, στους μαθητές, φοιτητές, στις λαϊκές επιτροπές για κοινή πάλη, για συγκοινωνία φτηνή, συχνή, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη.

Να οργανώσουμε αυτήν την προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, σε σχολές, στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Να δώσουμε την πάλη για φτηνή μετακίνηση ταυτόχρονα με την πάλη για το μεροκάματο, για συνολικότερα μέτρα προστασίας των ανέργων».

Τα Σωματεία, επιτροπές και φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΜΕ Α/Σ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΣΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Α/Σ Π. ΡΑΛΛΗ ΟΣΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΜΕΝ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Ε' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.