Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι

2014-02-22 10:28
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ασφάλιση και απαγόρευση των κατασχέσεων για ΕΒΕ και αγρότες

Κατατέθηκε χτες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Από παρέμβαση συλλόγων της ΠΑΣΕΒΕ για να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ
Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχομεσαίων αγροτών, που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία, με αποτέλεσμα να χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις της περιουσίας τους, ζητάει ηΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης, το ΚΚΕ αναφέρει:

«Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ καθώς και οι φτωχομεσαίοι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καθώς βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γι' αυτό απειλούνται με κατασχέσεις, επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αδυνατούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, μένοντας ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, στερούμενοι ακόμη και αυτών των ελάχιστων παροχών που έχουν απομείνει.

Η κατάσταση αυτή δεν διαμορφώθηκε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, τη δυσβάστακτη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, τη στιγμή που η ανεργία και υποαπασχόληση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι ακόμη το αποτέλεσμα της πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς που οδηγεί στην εξουθένωση πλατιά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, όπως είναι επίσης και το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι. Τα αποθεματικά τους λεηλατήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οι αρνητικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που μεθοδικά προωθούνται όλα αυτά τα χρόνια με τους γνωστούς νόμους (Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά - Λοβέρδου) διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είναι απόρροια της στρατηγικής που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με απαλλαγή του κράτους από υποχρεώσεις του για στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση της φορολογίας και του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων.

Απόρροια αυτής της στρατηγικής είναι οι δυσβάστακτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, κάνοντας την αρχή από τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993, η παράταση του εργάσιμου βίου, η μείωση των συντάξεων και των παροχών Υγείας - Πρόνοιας. Γι' αυτό σταθερή και αμετακίνητη θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση όλων αυτών των νόμων που προώθησαν αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Αυτά που αφαιρέθηκαν από το λαό τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να ξαναδοθούν πίσω. Η φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα συνοδευθεί με τη συνέχιση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, όπως δείχνει και η εμπειρία των άλλων χωρών.

Τα προβλήματα αυτά θα βρουν τη λύση στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας που δεν θα κινείται με κριτήριο το κέρδος, οι εργαζόμενοι θα γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, για να αναπτυχθούν στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Στην κατεύθυνση αυτή και για να υπάρχει άμεση ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων στο ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία.

Τα άρθρα της τροπολογίας - προσθήκης

Αρθρο 1ο

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και κανενός είδους προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ που δεν έχουν πληρωθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας. Τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί διαγράφονται. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.

Αρθρο 2ο

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση των απαιτήσεων από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Απαγορεύεται κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ για την είσπραξη των οφειλόμενων ασφαλιστικών τους εισφορών. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργοδοτικές εισφορές.

Αρθρο 3ο

Το βιβλιάρια ασθενείας των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, τον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές θεωρούνται χωρίς καμία προϋπόθεση και συνεχίζεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των άμεσα ασφαλισμένων και των προστατευόμενων προσώπων.

Αρθρο 4ο

Καταργούνται όλοι οι νόμοι και οι κανονιστικές διατάξεις που επιβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στους νέους ασφαλισμένους από το 1-1-1993 και εντεύθεν.

Αρθρο 5ο

Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει εντόκως στα ασφαλιστικά ταμεία τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη δέσμευση των αποθεματικών τους με χαμηλό επιτόκιο, τις τοποθετήσεις σε μετοχές και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα καθώς και τις ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων.

 
Ιδού η Ρόδος...

 

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στα Ταμεία τους, είναι σημαντική παρέμβαση. Απαντάει στην ανάγκη τώρα να παρθούν μέτρα για να γλιτώσουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες τις κατασχέσεις και τη φυλακή, να έχουν στοιχειώδη Ασφάλιση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες «σκούπας» για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία. Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους συνολικά 85.000 από την έναρξη της κρίσης. Τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40.000 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων.
 
Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει, ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ, σε τράπεζα ή σε τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και συσσωρεύονται οφειλές 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την Ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Μόνο το 2012 διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης, οδηγήθηκαν να μην μπορούν σήμερα να καταβάλλουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας, εκτός των άλλων, και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

 

Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, στο σύνολο αυτών που χρωστάνε στο Ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000. Δηλαδή, περίπου το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ηδη, 130.000 ΕΒΕ, ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ. Πυκνώνει το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι. Από την πλευρά της κυβέρνησης, το μόνο μέτρο που έχει παρθεί, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον «ειδικό λογαριασμό ανεργίας», που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους. Το επίδομα έχει ύψος 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες, αν έχεις ασφάλιση 3 - 4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. Είναι δε τέτοια τα κριτήρια, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ, σε σύνολο 80.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν, ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει έναν λογαριασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκ. ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.

 

Αλλά έρχονται και χειρότερα, καθώς η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2014, μειώνει παραπέρα τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ, μείωση που θα αφορά και στον ΟΑΕΕ. Για να διαχειριστεί την οξυμένη κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου σε περίπου 70.000 επαγγελματίες, που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν κατ' εξαίρεση στον ΟΓΑ, αφού η έδρα της επιχείρησής τους ήταν σε πόλεις ή οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν μπλοκάκια και κατ' εξαίρεση μπορούσαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για ορισμένες μέρες του μήνα (περιστασιακή, εξαρτημένη απασχόληση). Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τη μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2013 ή θα βγουν στη σύνταξη το 2014. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες πρέπει να κρίνουν αυστηρά όλα τα κόμματα από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ. Η υλοποίηση όσων προτείνει, δεν προϋποθέτει «να έρθει πρώτα ο σοσιαλισμός», όπως οι δυνάμεις της διαχείρισης συκοφαντούν το ΚΚΕ. Αν τα ψηφίσουν τα κόμματα, θα ισχύουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...
 
Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ