Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Σε αδιέξοδο χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες

2013-08-24 10:54
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Την Κυριακή οριστικοποιείται ο αριθμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν μια θέση σε δημοτικό σταθμό

 

 
Σε αγώνα δρόμου και μάλιστα μετ' εμποδίων επιδίδονται οι λαϊκές οικογένειες, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντούν μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο: Οι παιδικοί σταθμοί των δήμων, που ποτέ δεν ήταν σε θέση να καλύψουν την ανάγκη για προσχολική αγωγή όλων των παιδιών, πλέον οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο, το προσωπικό τους συρρικνώνεται, η χρηματοδότησή τους φθίνει ενώ τα τροφεία αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται η εγγραφή των παιδιών στους ιδιωτικούς σταθμούς. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να καταφεύγουν όλο και περισσότερες οικογένειες στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μοιάζει «σανίδα σωτηρίας» για τους γονείς, αφού εξασφαλίζει την εγγραφή των παιδιών στους σταθμούς και την επιδότηση των τροφείων, δηλαδή είναι δωρεάν.

 

Φέτος, οι αιτήσεις των γονιών ξεπέρασαν τις 98.000 τη στιγμή που η χρηματοδότηση του προγράμματος επαρκεί μόνο για 60.000 βρέφη και νήπια. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος, για την οποία έκανε πρόσφατα λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό άλλες 4.000 παιδιά μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Οπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ, ήδη 26.945 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, ενώ η αγωνία συνεχίζεται για τους 71.276 «δυνητικούς δικαιούχους» που περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν γνωστά την Κυριακή για να διαπιστώσουν αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

 

 
Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «ξεσκαρτάρισμα» των γονιών έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος αποκλείουν πάρα πολλές οικογένειες. Την παραμικρή πιθανότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν έχουν οι οικογένειες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Μάλιστα, το όριο αυτό είναι μειωμένο κατά 10.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό του 2012, στο οποίο αποτυπώνονται τα εισοδήματα του 2011, τη στιγμή που οι αποδοχές αυτές έχουν ψαλιδιστεί σήμερα από τις μειώσεις μισθών και τη φορολεηλασία.

 

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμα έχουν αποκλειστεί οι άνεργες μητέρες που δεν μπορούν να προσκομίσουν δελτίο ανεργίας με ισχύ που να ξεκινά πριν τις 20.6.2013, όλες δηλαδή οι εργαζόμενες που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκτός προγράμματος, έχουν ακόμα βρεθεί όλοι οι δημόσιοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που δεν προσκόμισαν βεβαίωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη και μαζί με αυτή και τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό μέσα από το πρόγραμμα.

 

 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τους παιδικούς σταθμούς

Σε ανακοίνωσή του, για τους παιδικούς σταθμούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν δεκτά σε παιδικούς σταθμούς για τη φετινή χρονιά, με βάση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος. Αποσιωπά το γεγονός ότι έχει εκ των προτέρων απορρίψει δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και μάλιστα με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα του 2011. Επιπλέον, κρύβει ότι ακόμα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός, λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων εργαζομένων, της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών να πληρώσουν τα τροφεία.

Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει σε απόγνωση τα νέα ζευγάρια που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη φροντίδα και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών τους, τη στιγμή που χτυπιούνται ανελέητα από τη φτώχεια, την ανεργία, τη δραματική μείωση του εισοδήματος, την αβεβαιότητα.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη, πρώτα απ' όλα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, γι' αυτό η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη αγωγή πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να ξεκινά από την προσχολική ηλικία για όλα τα παιδιά. Αποτελεί βασική ανάγκη της οικογένειας, του νέου ζευγαριού και ιδιαίτερα της μητέρας.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία αναμονή, να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».