Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Κινητοποιήσεις συνταξιούχων

2013-09-27 08:07

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

«Οποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά αυτός που δεν πολεμά χάνει πάντα», έγραφε το κεντρικό πανό του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων Πορτογαλίας στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λισαβόνα, με αφορμή τις νέες άγριες περικοπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και εάν αυτές ξεπερνούν έστω και κατά τι τα 600 ευρώ...

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις συνταξιούχων, καθώς ανάλογες πρακτικές «τσεκουρέματος» υφίστανται και άλλα ταμεία συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, με πρόσχημα το μνημόνιο για την εξυπηρέτηση του δανείου 78 δισ. ευρώ το 2011.

Στο μεταξύ, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε πολλά από τα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της απόλυσης των εργαζομένων και της ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας και περιλαμβάνονται στον εργατικό κώδικα που είχε υιοθετηθεί το 2012 με τη συναίνεση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στη συμφωνία είχε αντιτεθεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, όπου δρουν τα στελέχη και μέλη του Πορτογαλικού ΚΚ.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά κυρίως μέτρο που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύει εργαζομένους με την αιτιολογία της "μη προσαρμογής στη θέση εργασίας". Για το δικαστήριο, ο εργοδότης οφείλει αρχικά να εξακριβώσει εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη θέση εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα του υπαλλήλου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικά και άλλα μέτρα λιτότητας. Στα τέλη Αυγούστου κρίθηκε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπονταν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.