Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας κατά των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής

2013-09-30 08:14

Ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή άσκησε κατά των 20 συλληφθέντων της Χρυσής Αυγής ο εισαγγελέας.

 

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής,Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί τα άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος,Ηλία ΚασιδιάρηΓιάννη Λαγό,Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο, πήραν προθεσμία από τον ανακριτή να απολογηθούν την Τρίτη, μετά τις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες,  ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δεν θα απολογηθεί τελικά την Τρίτη, αλλά την Τετάρτη.

Την Τρίτη θα απολογηθούν επίσης και άλλοι 3 από τους συλληφθέντες ενώ όλοι οι υπόλοιποι πήραν προθεσμία για την Τετάρτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα  του Σαββάτου στο γραφείο του εισαγγελέα και του ανακριτή, ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής στην ΓΑΔΑ, όπου κρατούνται. 

Το μεσημέρι της Κυριακής στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε και ο βουλευτής της Χρυσής ΑυγήςΧρήστος Παππάς, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή. Ο Χρήστος Παπάς, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη Ο Χρήστος Παππάς θα παραμείνει κρατούμενος, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση, στη ΓΑΔΑ, μέχρι την απολογία του.

Η ευρεία επιχείρηση συλλήψεων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου. Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Ηλίας ΚασιδιάρηςΗλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός καιΝίκος Μίχος. Εχουν συλληφθεί επίσης ο αρχηγός της  οργάνωσης της Νίκαιας Γ. Πατέλης και άλλα μέλη αυτής της οργάνωσης. Από την εισαγγελία έχουν εκδοθεί πάνω από 34 εντάλματα σύλληψης, από τα οποία τα έξι αφορούν βουλευτές και δύο αστυνομικούς. Συνολικά έχουν γίνει γίνει 20 συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Η. Παναγιώταρος συνελήφθη στη ΓΑΔΑ, όπου πήγε να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις και μάλιστα έκανε προηγουμένως και δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί. Ομοίως και ο Ν.Μίχος.  Η αστυνομία αναζητά άλλα 12 άτομα.  

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας ειδικός φρουρός που υπηρετεί στην Ομάδα ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχοποιείται για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με μέλη της, οι οποίες προέκυψαν από την άρση τού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Παράλληλα, μία ανθυπαστυνόμος, σε βάρος της οποίας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, παρουσιάστηκε μόνη της στην υπηρεσία της, στην Ασφάλεια Πειραιά, όπου και συνελήφθει.

Κατά τη διάρκεια κατ' οίκον έρευνας σε σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου βρέθηκαν ένα περίστροφο, ένα πιστόλι και μια καραμπίνα που κατείχε παράνομα. Τα όπλα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, όπου θα πραγματοποιηθεί βαλλιστικός έλεγχος. Βρέθηκαν επίσης 43.000 ευρώ.

Στην οικία της Ανθυπαστυνόμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Με εντολή του φρούραχου της Βουλής, το πρωί του Σαββάτου, αποκλείστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου της Βουλής όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στα οποία έγινε έρευνα.

Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση οι συλλήψεις

Τα εντάλματα σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και σε βάρος των στελεχών και βουλευτών του κόμματος, εκδόθηκαν με βάση το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για το κατά πόσον η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. 

Το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, επιτρέπει τη σύλληψη βουλευτών, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους, ενώ δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο αδίκημα για να προβούν οι Αρχές στη σύλληψη των μελών, καθώς αρκεί και μόνο η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι ερευνάται το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στο Μαξίμου οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Για τις εξελίξεις ενημέρωσαν το πρωί τπυ Σαββάτου, τον Πρωθυπουργό οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές» δήλωσε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη. 

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα» και πως θα γίνει «δίκαιη δίκη» για όλους τους συλληφθέντες. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών» και ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη. «Η αστυνομία υπό τις εντολές της δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. 

Σε δηλώσεις του αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο Νικος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής «θα συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση και θα ολοκληρωθεί».

Την Παρασκευή σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Βορίδη, αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. (Διαβάστε εδώ). 

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη της τρόικας με τον Α. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και ότι«δεν υπάρχει κανένα κλίμα ανησυχίας». Είπε ακόμα ότι «θέμα εκλογών δεν τέθηκε» στη συνάντηση, ότι «οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά» και ότι θα συνεχίζονταν στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα και αύριο. 

Τα κόμματα

Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης (νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο αντιρατσιστικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων που υποκρύπτουν εγκληματική οργάνωση κλπ)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με ψυχραιμία και με σεβασμό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες τόσο για τη δολοφονία του Π. Φύσσα όσο και για μια σειρά άλλες εγκληματικές δράσεις».

Επίσημη ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο ζητά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, και σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία και πρέπει να κάνει το καθήκον της εφαρμόζοντας το νόμο, την εμπιστευόμαστε».