Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Παρέμβαση Γιάννη Μανουσογιαννάκη - συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου - απολογισμός διοίκησης

2014-03-09 11:08
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης και η στάση των εκλεγμένων του ΚΚΕ

Η παρέμβαση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου Αττικής του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τον απολογισμό της διοίκησης

 

«Ακούσαμε τον απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής από τον περιφερειάρχη κ. Σγουρό, που έκανε φιλότιμη προσπάθεια να εξωραΐσει τη δράση, τη λειτουργία της Περιφέρειας και μέσα από αυτό και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και τους διαψεύδει.

Η Αττική έχει συσσωρευμένα προβλήματα, απόρροια της γενικής πολιτικής που και η Περιφέρεια βοήθησε να προωθηθεί. Με κυριότερα αυτά της ανεργίας, της φτώχειας, της υποαπασχόλησης, της ραγδαίας μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, του λαού και τις συνέπειες που αυτά προκαλούν.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Η Περιφέρεια Αττικής με τις παρεμβάσεις της, στο πλαίσιο και των δικών της δυνατοτήτων, συνέβαλε να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα, να ανακουφιστεί έστω ο λαός; `Η στο κομμάτι που της αναλογεί προώθησε την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, που τα δημιουργεί και τα οξύνει;

Ηταν στο πλάι των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, στους αγώνες τους για να αποκρούσουν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική ή στο πλάι της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου;

Και από τον απολογισμό της Περιφέρειας προκύπτει ότι αυτή προώθησε την αντιλαϊκή πολιτική, ήταν στο πλάι της ΕΕ, της κυβέρνησης και απέναντι στο λαό.

Είχαμε εξαρχής πει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε με τον "Καλλικράτη" αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Παρά τις μουρμούρες κατά καιρούς για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η διοίκηση της Περιφέρειας δεν αμφισβήτησε αυτήν την πολιτική. Οταν δεν ήταν συμμέτοχος έκανε πως δεν καταλαβαίνει ή έβγαζε ανέξοδα ψηφίσματα χωρίς να αντιδρά σε βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις, διαθεσιμότητες, σφαγιασμός μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων λες και δεν αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα της περιφέρειας της Αττικής. Καμία αντίδραση, καμία ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων. Απεναντίας, προωθούσε προγράμματα και σχεδιασμούς που υπονόμευαν τα λαϊκά δικαιώματα.

Δήθεν απαρνείστε την κομματική σας ταυτότητα, χρίζεστε "ανεξάρτητοι", "αδέσμευτοι", "αυτοδιοικητικοί", από την άλλη επικαλείστε το θεσμικό πλαίσιο για την άρνησή σας να παρέμβετε σε ζητήματα που βασανίζουν το λαό.

Είστε πιστοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την εξωραΐζετε, εκτελείτε ευλαβικά τις κατευθύνσεις της και διαφημίζετε τα προγράμματά της. Αποκρύβετε τις επιπτώσεις της πολιτικής της στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής με συγκεκριμένα παραδείγματα

Η χρονιά που πέρασε επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις τοποθετήσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για τη συμβολή της διοίκησης της Περιφέρειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή την πολιτική εφάρμοσε με συνέπεια σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

  • Ιδιωτικοποιήσατε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Καθαριότητα κτιρίων, νησίδων, αποψιλώσεις κ.λπ.
  • Προωθήσατε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προσλήψεις με δίμηνα, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε μέσω των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε μέσω ΟΑΕΔ, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και 490 ευρώ μισθό.
  • Συμβάλατε στο σπάσιμο του ωραρίου των καταστημάτων εγκρίνοντας την παράταση ωραρίου για να οργανωθούν, π.χ., "Λευκές Νύχτες" σε Ιλιον και Αθήνα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ψηφίσατε και εφαρμόζεται η κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλες τις Κυριακές στην Ανατολική και μέρος της Δυτικής Αττικής.
  • Ανεχθήκατε την κατάργηση υπηρεσιών όπως τα δημόσια ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αυτής.

Χρηματοδοτείτε δράσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως γήπεδα μεγαλοεπιχειρηματιών, κέντρα επιχειρηματικότητας, παραδίδετε σε αυτό τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προωθώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική και για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη Φυλή και συνολικά η περιοχή του Θριασίου θα παραμείνει ο βασικός χώρος υποδοχής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με βαριές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την τσέπη του λαού.

Η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί ως συμπράττων φορέας σε συνεργασία με δήμους, επιμελητήρια, ιδρύματα κ.λπ. στη δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, (ΚΟΙΝΣΕΠ) όπως στη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, π.χ., την "Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων", συμβάλλοντας έτσι στο να ξηλώνονται και τα ελάχιστα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που υπάρχουν.

Προωθεί προγραμματικές συμβάσεις, δήθεν πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας για να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο, όπως γίνεται με την αξιοποίηση των τριών ξενοδοχείων στην Ομόνοια (ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, "Μέγας Αλέξανδρος", ΟΛΥΜΠΙΑΣ) και το κτίριο του ΕΒΕΑ.

Ανακαινίζει, αποπερατώνει, εξοπλίζει διάφορα Ιδρύματα που ανήκουν στην Εκκλησία επιτρέποντας μάλιστα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφει, ακόμα και την εκμετάλλευση από ιδιώτες αυτών των κοινωνικών μονάδων, όπως του Κέντρου Φροντίδας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στο Βύρωνα ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Υδρας, Σπετσών & Αιγίνης.

Προωθεί πάσης φύσεως ευρωενωσιακά Προγράμματα απασχόλησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως το Progress 2013 στο Δήμο Αχαρνών ή το τσάιλντ-μάιντερ (child-minder), δηλαδή τη φύλαξη παιδιών, λες και όλοι οι άνεργοι θα γίνουν επιχειρηματίες και έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία.

Εγκρίνει μελέτες για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που ολοκληρώνει την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το παραλιακό μέτωπο, από την περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου, πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μέχρι την περιοχή Αστέρα Βουλιαγμένης, με συμβολή της Περιφέρειας, θα γίνει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αποκλείει κάθε ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για το λαό.

Για τι πάλεψε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αντίθετα, απέρριψε ή αγνόησε στην πράξη προτάσεις που έκανε η "Λαϊκή Συσπείρωση" για την ανακούφιση του λαού. Χαρακτηριστικά:

-- Η απόφαση για την ενίσχυση στο Πέραμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ούτε 1 ευρώ δεν διατέθηκε για τις ανάγκες της περιοχής.

(Σημ. σύνταξης: Η απόφαση για συμβολή στην ανακούφιση των κατοίκων του Περάματος που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα - όπως βέβαια κι όλα τα λαϊκά στρώματα στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες - από τις συνέπειες της κρίσης και της πολύ μεγάλης και παρατεταμένης ανεργίας είχε παρθεί μετά από σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 4/10/2013).

-- Αδιαφόρησε για τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων, της μεταφοράς μαθητών, κ.ά.

.σ.: Σε συζήτηση που έγινε στις 17/9/13, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να λύσουν μεταξύ άλλων τα θέματα της μη μετακίνησης μαθητών που μένουν σε απόσταση μικρότερη από 1,2 χιλιόμετρα από το σχολείο, της μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεωτικά με δημόσια συγκοινωνία και ειδικά μαθητικά δελτία, της μη παραμονής μαθητών, που προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες, για περίπου 1,5 ώρα στο σχολείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το επόμενο δρομολόγιο αλλά και της μεταφοράς μαθητών μουσικών σχολείων με τα μουσικά όργανά τους μέσα σε ΚΤΕΛ και λεωφορεία. Μέχρι στιγμής, έστω και με αυτήν την απόφαση, δεν έχει υπάρξει λύση).

-- Ενέτασσε και χρηματοδοτούσε έργα όπως η κατασκευή παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πολιτισμού κ.λπ., αλλά αδιαφόρησε για το πώς θα λειτουργήσουν και με αυτόν τον τρόπο φορτωνόταν ο λαός με τροφεία, συνδρομές κ.λπ., δηλαδή με την αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας.

-- Η πρόταση για μείωση εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ρίχτηκε στις καλένδες.

(Σ.σ.: Είχε ζητηθεί από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις 19/12/13 να καθορίσει η Περιφέρεια το κόμιστρο στα όρια ευθύνης κάθε ΚΤΕΛ. Παρότι σε εκείνη την συνεδρίαση η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με ολοκληρωμένη εισήγηση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Μεταφορών & Επικοινωνιών και την Οικονομική Επιτροπή, δεν έγινε το παραμικρό. Το θέμα επανέφερε στις 20/2/14 η "Λαϊκή Συσπείρωση" αλλά και πάλι η απόφαση μετατέθηκε για το άμεσο μέλλον).

-- Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), για χρόνια καρκινοβατεί.

-- Τα αντιπλημμυρικά σχεδιάζονται και εκτελούνται με ρυθμό χελώνας και πολλές φορές ο αποσπασματικός σχεδιασμός αντί να λύνει, προκαλεί πρόσθετα προβλήματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται συχνά περιουσίες (τελευταίο συμβάν καταστροφών Γενάρης - Φλεβάρης 2013).

Η αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι ανύπαρκτη, με τα γνωστά κάθε τόσο αποτελέσματα.

(Σ.σ.: Σε συζήτηση που έγινε σε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η "Λαϊκή Συσπείρωση" για να καθοριστεί πρόγραμμα συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας στις 12/12/13, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός απάντησε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων).

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λόγους και επιχειρήματα που μας οδηγούν να καταψηφίσουμε τον απολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός εξάλλου αφού οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία είναι οι ίδιες που και στην κυβέρνηση και στους δήμους υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που σφαγιάζουν τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Η παράταξη της ΝΔ στήριξε την κυβερνητική πολιτική και συμπορεύτηκε με τη διοίκηση της Περιφέρειας στα σημαντικότερα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της ΝΔ θέτουν ευθέως θέμα στήριξης του σημερινού περιφερειάρχη, πράγμα που αποδεικνύει την ταύτισή τους στην κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Περιφέρεια.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Αρμα Πολιτών), κινούμενες αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, διεκδικούσαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν στήριξαν τις προτάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Συμφώνησαν με τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, διαφώνησαν με τις προτάσεις μας για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν συζητούσαμε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, καταψήφισαν την πρότασή μας για κατάργηση των διοδίων προτείνοντας να μην αυξηθούν ή να μην υπάρχουν διόδια εντός Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικός των διαφορών που έχουν ο καβγάς που έγινε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ του περιφερειάρχη από τη μια και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το ποιος έχει κληθεί να μιλήσει στη φιέστα του Συνεδρίου των Περιφερειών της ΕΕ τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, που στοχεύει στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στις Περιφέρειες. Καβγάς για το ποιος θα δώσει τις καλύτερες εξετάσεις στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και στο κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνουν ότι οι διαφορές τους είναι στη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και όχι στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ που εκφράζονται από το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν θυμηθήκαμε τώρα, προεκλογικά, τα προβλήματα του λαού, της νεολαίας. Τρία και μισό χρόνια αυτά προσπαθούσαμε να αναδείξουμε και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κυρίως όμως μαζί με το λαό να αντιπαλέψουμε, να εμποδίσουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Αυτό θα συνεχίσουμε ακούραστα, αποφασιστικά.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική αυτή, θέτει τις δυνάμεις της στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, της συμμαχίας όλων αυτών που έχουν συμφέρον από την ανατροπή αυτής της πολιτικής με στόχο μια εξουσία και οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας».