Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΠΑΜΕ: Μαζική, μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία, ΕΕ και το πολυνομοσχέδιο.

2013-07-12 13:35
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΛΗ
΄Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της

Καλούν ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΟΒΣΑ, ΕΕΔΥΕ. Αμεση ανταπόκριση Ομοσπονδιών και Συνδικάτων με αποφάσεις και καλέσματα για οργάνωση της μάχης

 

 

 

 

ΚΟΥΚΟΣ

Στη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τρίτη16 Ιούλη και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκηστις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

 

Στην προμετωπίδα της απεργιακής συγκέντρωσης είναι η άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που συντρίβει τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα. Που ρίχνει ακόμα παρακάτω τον κατώτατο μισθό, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, κάνει σε νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, αυξάνει δραματικά τη φορολογία σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Αμεσες ήταν οι αποφάσεις δεκάδων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για συμμετοχή στην απεργία. Ενδεικτικά, στην απεργία καλούν: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΝΤ ΑΔΕΔΥ Σάμου, Σωματείο Εργαζομένων Coca - Cola Πάτρας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σάμου. Επίσης, απεργία αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στα δημόσια νοσοκομεία καθώς των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά την Τρίτη στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα, καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αρνήθηκαν να γίνει συνεδρίαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας, με θέμα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τρίτης.

 

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10 π.μ. και είναι οι εξής:

  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τις Δυτικές Συνοικίες, τις Βόρειες Συνοικίες, το Θριάσιο, Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ και εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς στις Κατασκευές, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Υγεία, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Δικηγόροι, ΜΜΕ, ΣΕΑΑΝ, Καλλιτέχνες, και από τις συνοικίες της Α' Αθήνας, τις Ανατολικές συνοικίες και Μεσόγειων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι των κλάδων της Βιομηχανίας (Μέταλλο, Φάρμακο, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Χημική Βιομηχανία, Ανακύκλωση, Ενέργεια, ΕΥΔΑΠ), Εμπόριο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Μεταφορές.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι από τον Πειραιά, τις Νότιες Συνοικίες και Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: ΜΑΣ, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
 
 
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαδήλωσαν την απόφασή τους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική

 

 
«Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος». Με αυτό το σύνθημα και απαιτώντας την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, χιλιάδες λαού ανταποκρίθηκαν χτες το απόγευμα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε στο Σύνταγμα. Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έδωσαν βροντερό παρών. Από τους ΟΤΑ, την Υγεία, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της διαθεσιμότητας, ενώθηκαν με τους οικοδόμους, τους μεταλλεργάτες, τους εργάτες της βιομηχανίας, των αμυντικών βιομηχανιών, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς των γειτονιών, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες δημιούργησαν μια μαζική και μαχητική διαδήλωση. Πολύ πριν το καθορισμένο ραντεβού, στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος ήδη συνέρρεαν εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, μία προς μία οι προσυγκεντρώσεις καταφθάνουν. Τα συνθήματα δε σταματούν λεπτό. «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή όλοι στον αγώνα για την ανατροπή», «Εδώ, εδώ μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε για 400 ευρώ» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», κυριαρχούν. Απ' τα μεγάφωνα απευθύνεται μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και στη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την ερχόμενη Τρίτη και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν η Χριστίνα Ράπτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Πολυκλινική. Χαιρέτισε επίσης η Κική Δεληγιάννη, εργαζόμενη στο Β' ΕΠΑΛ Αθήνας στον τομέα Υγείας. Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Μηνύματα αλληλεγγύης απέστειλαν το Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας και η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

 


 

ΚΟΥΚΟΣ

  •  
 
Να ετοιμαστούμε για μεγάλους αγώνες

 

 

Eurokinissi

Στην κεντρική ομιλία ο Βασίλης Πετρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ανέφερε:

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι,

H κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις και διαδικασίες εξπρές, μέσα από το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή,προσφέρει απλόχερα νέα προνόμια στο κεφάλαιο και το εξοπλίζει με νέα όπλα σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Ανοίγει νέο γύρο πολέμου με την εργατική τάξη, σαρώνει και ανατρέπει τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το πολυνομοσχέδιό τους κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.

Νομοθετούν την κατάργηση του σημερινού πετσοκομμένου κατώτατου μισθού, που θα διαμορφώνεται με αποφάσεις της κυβέρνησης, με βάση την πορεία της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το ύψος του μισθού, όπως λένε, θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη, από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Ετσι, η κυβέρνηση σφραγίζει τη δυνατότητά της να διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και να συμπιέζει συνεχώς τα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και τα 511 ευρώ μεικτά στους νέους έως 24 ετών. Καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας. Θέλουν να φτάσουν το σύνολο των μισθών και μεροκάματων στα κατώτατα αυτά όρια. Η κατάργηση, στην ουσία, του κατώτερου μισθού δεν αφορά μόνο όσους πληρώνονται με αυτόν. Αφορά όλη την εργατική τάξη. Να ποιοι κρύβονται πίσω από την τρόικα και τα μνημόνια: Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και η ομπρέλα τους, η ΕΕ. Για την κερδοφορία τους τσακίζουν το λαό.

 

 

ΚΟΥΚΟΣ

Νομοθετούν χιλιάδες απολύσεις και με μια απλή υπουργική απόφαση θα είναι δυνατή πλέον η κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα και το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτόματα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

 

Με μια απλή υπουργική απόφαση ένας υπάλληλος θα μπορεί να μετατεθεί από μια υπηρεσία σε άλλη, χωρίς να είναι σε θέση να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Με λίγα λόγια, θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά το δοκούν και όποια στιγμή αυτή κρίνει.

Με την κατάργηση της μονιμότητας δίνεται ένα αποφασιστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες τείνουν να εξομοιωθούν με τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Με τις απολύσεις επέρχεται νέο αποφασιστικό πλήγμα στις κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Τοπική Διοίκηση), καθώς θα είναι οι πρώτες στις οποίες θα συρρικνωθεί το προσωπικό.

Διαμορφώνουν έτσι έναν πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό κρατικό μηχανισμό για να υπηρετεί αποτελεσματικά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Με άμεσα θύματα 2.300 σχολικούς φύλακες, 3.500 δημοτικούς αστυνόμους και 2.000 εκπαιδευτικούς.

Η καθαριότητα, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια παραδίνονται στα χέρια τους σε μεγαλύτερη ακόμη έκταση.

 

 

ΚΟΥΚΟΣ

Θα είναι τραγικές οι συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες.

 

Ηδη, κοντά στα 20.000 παιδιά στις ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ πετιούνται στο δρόμο με απολύσεις εκπαιδευτικών.

Καταργείται ουσιαστικά η μόνιμη και σταθερή δουλειά και στο Δημόσιο.

Είναι η λογική και η πολιτική της κινητικότητας που έχει κάνει σημαία η ΕΕ, που θέλει τον εργαζόμενο να μετακομίζει από επάγγελμα σε επάγγελμα, από επιχείρηση σε επιχείρηση, από χώρα σε χώρα, μέσα από κατάρτιση και επανακατάρτιση, χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις, φθηνό γυρολόγο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση των όποιων περιορισμών για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα ακολουθήσει, όπως επίσης και η κατάργηση στον περιορισμό των απολύσεων.

Είναι όμως ανοιχτό το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Νομοθετούν νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, με νέα χαράτσια, κόψιμο διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να τις πληρώνει από την τσέπη του ο εργαζόμενος, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων της Υγείαςπου γιγαντώνονται. Την ίδια ώρα μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες κατά 4%.

Νομοθετούν νέα φορολογία, νέα φοροληστεία για το λαό και επιβάλλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ, καταργώντας κάθε αφορολόγητο όριο και μαζί καταργούν τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Να ορθώσουμε το ανάστημά μας

 

 
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

 

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Κανείς δεν μπορεί να δείχνει ανοχή, κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος από τα βάρβαρα αυτά μέτρα.

Οι μεταρρυθμίσεις τους, οι δημοσιονομικές τους προσαρμογές, τα προαπαιτούμενα φέρνουν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και φτώχεια για το λαό. Ετσι δίνουν κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, έτσι παρέχουν στους καπιταλιστές φθηνή εργατική δύναμη, έτσι επιδιώκουν να βγάλουν το κεφάλαιο από την κρίση.

Δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, ποιος κλάδος ή ποια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι, συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ΕΡΤ, «Κατσέλης» κ.λπ. Οι απολύσεις μάς αφορούν όλους. Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα μάς αφορά όλους.

Ο λαός χρειάζεται τώρα να ορθώσει το ανάστημά του. Καμία υποταγή στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να μην περάσει η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης που διαιρεί τους εργαζόμενους σε δημόσιους - ιδιωτικούς, εργαζόμενους - άνεργους για να μένει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και οι πολιτικές που το υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην ΕΕ και το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνουν στη Βουλή. Να κλιμακώσουμε κι εμείς τους αγώνες μας. Να οικοδομήσουμε τη δική μας Λαϊκή Συμμαχία. Να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε για μεγάλους αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και ειδικά τους ανέργους να κλείσουν τ' αυτιά τους στις Σειρήνες και τις τρομοκρατικές εκκλήσεις, «τώρα όχι αγώνες, τα κεφάλια μέσα», να βάλουμε όλοι πλάτη για την ανάπτυξη που έρχεται, για τη νέα Ελλάδα, όπως λέει η κυβέρνηση. Μια ανάπτυξη που θα είναι χτισμένη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τις επόμενες ώρες και μέρες ένα να είναι το σύνθημα: Συλλογικά, μαζικά, συζητάμε και αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ.

Να δείξουμε ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, να συναινέσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική που μας θέλει σκλάβους.

Να οικοδομήσουμε την πιο ισχυρή, σταθερή, την πιο πλατιά ενότητα που έχει ανάγκη η πάλη των εργαζομένων, κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Να χτίσουμε τη μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία διευρύνοντας το μέτωπο του αγώνα και τη δική μας προοπτική.

Η ανάγκη της απεργίας είναι η ανάγκη του αγώνα και υπάρχει γιατί και με τα νέα μέτρα που θέλουν να περάσουν τσακίζουν τη ζωή μας, το μέλλον μας, εμάς και των παιδιών μας. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την απεργία. Θα ξανα-υπάρχουν πιέσεις και απειλές όπως ασκεί κάθε φορά η εργοδοσία.

Θα υπάρχει η άθλια προπαγάνδα που κάνουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ. Και η μεγαλύτερη δυσκολία για την οργάνωση και αυτής της απεργίας έχει να κάνει με τη στάση των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις που επηρεάζουν, που αποφάσισαν την απεργία, δεν μπαίνουν μπροστά για την επιτυχία της, δεν παλεύουν.

Και γιατί το κάνουν; Γιατί δεν θέλουν τη σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία, με αυτούς που μας κλέβουν και μας στερούν τη ζωή. Δεν θέλουν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολλοί από αυτούς καλύπτουν την απεργοσπασία. Δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν, δεν πρωτοστατούν στην οργάνωση για την επιτυχία της απεργίας.

Θέλουν ένα κίνημα νεροκουβαλητή στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, ένα κίνημα που θα παλεύει για την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου οι εργαζόμενοι πάλι θα πληρώσουν το τίμημα, όπως πληρώνουν ακριβά την καπιταλιστική κρίση.

Το ΠΑΜΕ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει αυτή τη στάση. Τους αποκαλύπτει καθημερινά γι' αυτό και στήνουν καθημερινά μονομέτωπο ενάντιά του. Παρά τις επιφυλάξεις, το ΠΑΜΕ, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σας καλεί να πάρετε την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα δικά σας χέρια. Να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια κάποιων «σωτήρων». Το ΠΑΜΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της απεργίας γιατί εμείς πιστεύουμε στο δίκιο της εργατικής τάξης, πιστεύουμε στη δύναμή της που μπορεί αν το καταλάβει να σαρώσει τους εκμεταλλευτές της και κάθε λογής συνοδοιπόρο τους.

Γιατί εμείς έχουμε προοπτική που αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη μήτρα που δημιουργεί μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού, την εξουσία των μονοπωλίων.

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Η επίθεση του κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κλιμακωθεί, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Εμείς θα βάλουμε τέρμα.

Από τη μια ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και απ' την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Κανένας συμβιβασμός. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.

Παλεύουμε για τα δικαιώματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε τα αντεργατικά σχέδια που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.

 
Για μας υπάρχει ο δρόμος των κοινών αγώνων

 

 
Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε η Χριστίνα Ράπτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένωνστην Πολυκλινική, η οποία τόνισε ότι «ολοένα και περισσότερα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν στη "δαμόκλειο σπάθη" και ολισθαίνουν μέσα από την αποδυνάμωση και απαξίωση με στόχο το οριστικό κλείσιμό τους. Ενδεικτικό παράδειγμα, έκλεισαν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους την ημέρα. Τώρα, ετοιμάζονται να κλείσουν πάνω από 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική το Γενικό Πατησίων, την Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο, αλλά και την Πολυκλινική. Ναι, την Πολυκλινική, το μοναδικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετεί κυρίως ανέργους, άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και γενικά την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 160 κρεβάτια και θα κινδυνεύσουν με απόλυση 360 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής καθημερινά ζούμε τη συνεχόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου». Και μεταξύ άλλων σημείωσε «λέμε ότι δεν πάει άλλο, δε δεχόμαστε να θυσιάζουμε την υγεία μας και τα δικαιώματά μας για να μοιράζει το κράτος δεκάδες δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και άλλους (...). Για μας υπάρχει και άλλος δρόμος και είναι ο δρόμος των κοινών αγώνων ασθενών και υγειονομικών. Πρόσφατα, το σωματείο της Πολυκλινικής έκανε μια μαζική κινητοποίηση μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, το Σωματείο Συνταξιούχων. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε πιο εντατικά για να αποτρέψουμε τη μεθόδευση της κατάργησης του Νοσοκομείου».

 

 

 

 
Δε θα τους αφήσουμε να μας πετάξουν στο δρόμο

 

 
Από την πλευρά της η Κική Δεληγιάννη, εργαζόμενη στο Β' ΕΠΑΛ Αθήνας στον τομέα Υγείας, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της τρόικας, της ΕΕ και των μονοπωλίων φτιάχνει το σχολείο της αγοράς με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ξεκινούν με την κατάργηση 46 ειδικοτήτων στα τεχνικά σχολεία. Απολύουν άμεσα 2.500 εκπαιδευτικούς για να προσλαμβάνουν ωρομίσθιους από εδώ και πέρα. Κλείνουν σχολεία, συγχωνεύουν τμήματα, στοιβάζουν τους μαθητές ανά τάξη, αυξάνουν το ωράριο. Κανένας συνάδελφος να μη μείνει μόνος του. Δε θα τους αφήσουμε να μας πετάξουν στο δρόμο. Καταργούν ειδικότητες για 17.000 μαθητές. Ολα αυτά τα παιδιά τον Σεπτέμβρη θα βρεθούν στον αέρα. Πετάνε χιλιάδες φτωχόπαιδα στο δρόμο χωρίς διέξοδο. Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα μέτρα σφαγής, μας αφορά όλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς, μαθητές. Ο σκοπός τους δεν είναι η αναβάθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θέλουν να αλλάξουν συνολικά το χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Να στείλουν τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών στα τεχνικά σχολεία για μια ψευτοκατάρτιση, για να γίνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις».

 

 

 

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να απαλλαγούμε μια και καλή από μνημόνια και αφεντικά

 

 
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση απ' το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα:

 

«Δυστυχώς δεν περνάει μέρα, που να μη φέρνουν νέα - όλο και πιο βάρβαρα - μέτρα ενάντια στο λαό. Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι σε όλες τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, πρέπει όλοι μαζί να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα, μια γροθιά. Για να απαλλαγούμε επιτέλους μια και καλή από μνημόνια, από αφεντικά. Λαϊκή συμμαχία για να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία. Αυτό είναι το μήνυμα και του αποψινού συλλαλητηρίου και των επόμενων απεργιακών αγωνιστικών κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες».

 

 

 

 

 

 

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη η συμμετοχή σ' όλες τις πόλεις

 

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Με τη συμμετοχή του στα μεγάλα και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία έδωσαν χτες ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση των καπιταλιστών και στα νέα σαρωτικά χτυπήματα που ετοιμάζει με το πολυνομοσχέδιο.

 

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των κλάδων και κύρια όσων βρίσκονται στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης και σάλπισαν ξεσηκωμό στα μέτρα της κυβέρνηση κανένα συμβιβασμό.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. Σημείωσε πως «σήμερα, μόνο η ενότητα της εργατικής τάξης όπου κι αν εργάζεται, μόνο η συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους, μπορεί να δώσει τη λύση. Δίπλα στους απολυμένους καθηγητές να σταθούν οργανωμένα και αποφασιστικά οι μαθητές και οι γονείς τους που θα χάσουν τη μόρφωσή τους. Δίπλα στους απολυμένους των δήμων να σταθούν όσοι χάνουν από το κλείσιμο παιδικών σταθμών και άλλων κοινωνικών υποδομών, ιδιαίτερα χρήσιμων σε καιρούς μαζικής εξαθλίωσης». Και κάλεσε σε ακόμη πιο μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Ιούλη και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στις άλλες πόλεις

 

Από τη συγκέντρωση στην Κατερίνη
Μαχητικά και μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Κατερίνη, ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στου Δήμους και στην Ξάνθη η συμμετοχή των καθηγητών. Παντού, νέες δυνάμεις έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στο προσκλητήριο του ΠΑΜΕ. Στις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Βέροια, τη Σκύδρα και τα Γιαννιτσά, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα, την Καστοριά.

 

  •  
 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκφραση πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης οι διαδηλώσεις

 

Από τη συγκέντρωση στον Πύργο
Στην Πάτρα οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ παίρνοντας μέρος σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ από την πλατεία Γεωργίου διαδηλώνοντας σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και κατέληξαν πάλι στην πλατεία.

 

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάκης Σκιαδάς, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εμπορίου - Υπηρεσιών, που κατήγγειλαν την κυβέρνηση η οποία προχωρά στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας. Συμμετείχαν η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΕΒΕ, η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Σωματεία σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνομικών, επισιτισμού, νέων τεχνολογιών, ιδιωτικών κλινικών, εμπορίου - υπηρεσιών.

Στον Πύργο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία ΟΤΕ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Νίκος Γκότσης,πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η ΟΓΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, τα Σωματεία οικοδόμων, συνταξιούχων, ιδιωτικών υπαλλήλων, σχολικών φυλάκων, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων Αμαλιάδας.

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου ενέργειας Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Ενέργειας Πελοποννήσου, η τοπική ΕΛΜΕ με απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΡΑ Τρίπολης, η Συντονιστική Επιτροπή αυτοαπασχολουμένων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης.

Στο Ναύπλιο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καποδίστρια και πορεύτηκαν έως την πλατεία Συντάγματος. Στους συγκεντρωμένους μίλησε οΓιώργος Μαρίνης, από το Σωματείο Οικοδόμων, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚ Ναυπλίου. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΕΛΜΕ Αργολίδας, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπροσωπεία των απολυμένων εργαζομένων του ξενοδοχείου «Υδρα Μπιτς».

Στη Σπάρτη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε πορεία. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η ΠΑΣΥ.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε στα Περιβολάκια. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Καρακάσης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Λουτρακίου και εκπρόσωπος από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η ΟΓΕ και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς η συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Βλαδίμηρος Τζατζάνης. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ που συμμετείχε στη συγκέντρωση, όπως και εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Συμμετείχε και η ΠΑΣΕΒΕ.