Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ο.Σ.Ι.Κ.Α - ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΤΟΥΣ 2013

2013-11-28 08:17

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210 52 29 442  FAX 210 52 29 907

E – mail: osika@otenet.gr

 ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2013

            Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη φορολογία εισοδήματος 2012(Οικον. Έτος 2013), για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

            Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών το μέσο δηλωθέν εισόδημα μειώθηκε κατά 18,4%σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημα του 2011, ενώ ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 63,6%. Αυτή η καταλήστευση των μισθωτών και των συνταξιούχων οφείλεται στις αντιλαϊκές αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος του 2012 όπως:

·       Μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, από 12.000

·       Στην επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 12.000 ευρώ.

·       Στον περιορισμό της μείωσης των φοροελαφρύνσεων σε ποσοστό 10% από 20%:

                        α. στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,

                        β. στο ενοίκιο κύριας κατοικίας μέχρι το ποσό των 1000 ευρώ,

                        γ. στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των ξένων γλωσσών,

                        δ. στους τόκους στεγαστικών δανείων από 1/1/11 και μετά,

                        ε. στα ασφάλιστρα ζωής

και σε άλλες διάφορες φοροελαφρύνσεις που δεν αφορούν την καθημερινότητα των συνταξιούχων. Για το έτος  2013 (οικον. έτος 2014) η φοροληστεία θα γίνει αβάσταχτη, με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 για το έτος 2013. Για τα εισοδήματα του 2013 έχουν ψηφισθεί και ισχύουν:

1.Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 500 ευρώ για τον καθένα ετησίως, συν την αυξημένη παρακράτηση που έκανε την εμφάνισή της στις μισθοδοσίες και τις συντάξεις από τον Γενάρη του 2013.

2.Μείωση της φορολογικής κλίμακας σε τρία κλιμάκια από 8. Η κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

            α. από 1 μέχρι 25.000 ευρώ συντελεστής φόρου 22%,

            β. από 25001 μέχρι 42.000 32%,

            γ. από 42.000 και άνω 42%.

            3. Κατάργηση αφορολογήτου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, 400 ευρώ για δύο, 700 για τρίτεκνους κ.ο.κ..

            4. Κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων για την εργατική οικογένεια π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, φροντιστήρια παιδιών, νοίκια, ασφάλιστρα κ.λ.π..

            5. Η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες  - νοσήλια που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετησίου εισοδήματος  και μόνο κατά το μέρος που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Δηλαδή την ελάφρυνση δικαιούνται μόνο αυτοί που το ετήσιο εισόδημάτους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

            6. Φορολογεί όλα τα επιδόματα με την κλίμακα ακόμη και προνοιακά πολυτέκνων, ΕΚΑΣ κ.λ.π..

            7. Σε αντικατάσταση της κατάργησης του γενικού αφορολόγητου ορίου και των παιδιών, όπως και των «φοροελαφρύνσεων», θα δοθεί υπό προϋποθέσεις, «έκπτωση φόρου», 2100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη έκπτωση, δηλαδή μέχρι 42.000 ευρώ εισόδημα.

            8. Εφαρμόζεται αυτοτελής φορολόγηση 10% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από νοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και 32%για τα μεγαλύτερα από 12.000.

            9. Θα εξακολουθήσει να ισχύει και η έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων που επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστή 1% - 4% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, είναι ο γνωστός φόρος αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζουμε ότι:

             1.Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται στη συλλογή αποδείξεων αξίας 25% του δηλούμενου ή του τεκμαρτού εισοδήματος, με ανώτατο πλαφόν τα 10.500 ευρώ. Αν η συνολική αξία των αποδείξεων είναι χαμηλότερη , το πρόσθετο χαράτσι θα είναι στο 22% της διαφοράς από 10% που είναι σήμερα.

            2. Εξακολουθούν να ισχύουν τα κριτήρια δαπανών διαβίωσης κάθε ένας που αναπνέει υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα με αφετηρία τις 3.000 ευρώ, αν είναι παντρεμένος 5.000 ευρώ, στα οποία προστίθεται το τεκμήριο της κατοικίας, του αυτοκινήτου κ.λ.π..

          Τέλος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα διαπιστώσουμε όλοι ότι έχει κοπεί σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών , ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο, εκτός από τις κατοικίες, για τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

           Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα επιβαρύνει από το 2014 περισσότερους από 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ψευδεπίγραφος, αφού το μόνο που κάνει είναι να ενσωματώνει το «έκτακτο» χαράτσι ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος είχε προσωπικό αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Έτσι για πρώτη φορά φορολογούνται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο εκτός από τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, αλλά και τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα. Ο φόρος υπολογίζεται σε τιμές ζώνης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες σε κατοικίες μέχρι 26 ετών, σε εκείνες  που βρίσκονται στο2ο όροφο και πάνω και στα γωνιακά ακίνητα.

Η κυβέρνηση με τις προωθούμενες « αλλαγές» που διαρρέει επιχειρεί να παρουσιάσει ως πιο «δίκαιο» το νέο χαράτσι στη λαϊκή στέγη, όμως αφ ενός διατηρείται στο ακέραιο η αντιλαϊκή του ουσία και αφ ετέρου προωθεί νέες προκλητικές ρυθμίσεις σε όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας΄

Κατοικίες και λοιπά κτίσματα:

Ø  Δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της κατοικίας, ούτε για τα τετραγωνικά.

Ø  Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα.

Ø  Ο αρχικός βασικός φόρος ξεκινά από τα 2 ευρ΄ω ανά τ.μ..

Ø  Για περιοχές φιλέτα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ, οι μειώσεις ξεπερνούν το 23%, ενώ οι προσαυξήσεις του βασικού φόρου πάνω στη λαϊκή στέγη δια τηρούνται στο ακέραιο ανάλογα με τον όροφο, τις προσόψεις και την παλαιότητα.

Ø  Χαράτσια προβλέπονται και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.λ.π..

 

Αγροτεμάχια:

Ø  Επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος, ο οποίος ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα, με ανάλογες προσαυξήσεις για την καλλιέργεια, την θέση, την άρδευση κ.λ.π..

Ø  Εά υπάρχει κατοικία μέσα στο αγροτεμάχιο, ο φόρος πενταπλασιάζεται για τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Ø  Ο συντελεστής για τις μονοετείς καλλιέργειες αυξάνεται σε 2 ευρώ από 1 που πρέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Ø  Καθιερώνεται νέος συντελεστής για τις αρδευόμενες εκτάσεις, που προσαυξάνει το φόρο κατά 10%.

             Εκτός από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος σε περιουσίες πάνω από 300.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ που είναι έως τώρα.

             Οι τελικές διατάξεις δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά γίνεται φανερό ότι δρμολογείται και η τυπική κατάργηση του ΦΑΠ για τα επιχειρηματικά ακίνητα που μέχρι τώρα φορολογούνταν με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. 

             Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της βιομηχανίας, του εμπορίου (εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα κ.λ.π.)μεγάλα ξενοδοχεία, εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων.

            Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά ακίνητα υπολογίζεται με 1 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή το μισό από ότι η λαϊκή στέγη.               

         Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι προκειμένου να διασφαλίσουν την «εισπραξιμότητα» του νέου φόρου, απαγορεύουν κάθε μεταβίβαση λαϊκής στέγης και εδαφικών εκτάσεων (αγοραπωλησία, κληρονομιά,γονική παροχή) αν δεν έχει πρώτα εξοφληθεί ο φόρος. Επί της ουσίας ο νέος φόρος μονιμοποιεί τον έκτακτο και ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση αγροτικών εκτάσεων και μικρής περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Με αυτό τον φόρο αλλά και με το τεκμαρτό εισόδημα λόγω ιδιοκατοίκησης, θα αναγκασθούν άνεργοι οι πάμπτωχοι να πουλήσουν την μικροιδιοκτησία τους, για να πληρώσουν τους φόρους. Έτσι έρχονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες των λεγομένων REAL ESTATEνα αγοράσουν κοψοχρονιά αυτές τις ιδιοκτησίες, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι κανείς τους δεν φορολογείται στη βάση της συνολικής ακίνητης περιουσίας που κατέχει. Αυτός είναι ο ρόλος των φόρων στον καπιταλισμό να αναδιανέμει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου όλα τα έσοδα που προέρχονται από τη φορολόγηση εργαζομένων, συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

          Ο μόνος δρόμος διεξόδου από την πολλαπλή εκμετάλλευσή μας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.

          Με αφετηρία ένα πραγματικό ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, που θα έχει αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό να διεκδικήσουμε την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτώντας:   

·       Τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% για διανεμόμενα και μη κέρδη.

·       Την κατάργηση όλων των φοροαπαλαγών του κεφαλαίου(εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, σχολάρχες κ.λ.π..

·       Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης (τρόφιμα, σχολικά, κ.λ.π.).

·       Την κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).

·       Αφορολόγητο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

·       Επαναφορά όλων των φοροελαφρύνσεων της λαϊκής οικογένειας σε νοίκια, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια κ.λ.π..

·       Κατάργηση όλων των χαρατσιών και εφαρμογή του Συντάγματος που λέει ότι ο κάθε πολίτης προσφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα. 

 

Συνάδελφοι,

Μαζικός ανειρήνευτος αγώνας μέχρι την τελική νίκη.