Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες

2015-01-03 13:54
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Η υπουργική εγκύκλιος και οι κυριότερες προθεσμίες

Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για τους νέους εκλογείς (γεννηθέντες το 1997)

 

Eurokinissi

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 31 Δεκέμβρη 2014, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.Χτες δημοσιοποιήθηκε και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, καθώς και ανακοίνωσή του για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών και των κατοίκων του εξωτερικού.

  • Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει με τους νέους εκλογείς (όλους τους γεννηθέντες το 1997).Παρότι οι γεννηθέντες από 1/1/1997 έως και 31/12/1997 (περίπου 100.000 άτομα), με βάση τα προβλεπόμενα, πρέπει από φέτος να έχουν δικαίωμα ψήφου, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ψηφίσουν τελικά, καθώς με βάση την πρακτική των τελευταίων χρόνων οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται το Φλεβάρη κάθε έτους. Είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι εκλογείς θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά.
  • Σε σχέση με τους ετεροδημότες, δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όσοι υπέβαλλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι υπέβαλλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να ψηφίσουν εκεί που ήταν ως τώρα εγγεγραμμένοι.
  • Για τους κατοίκους του εξωτερικού αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας την ημέρα των εκλογών, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται. Ψηφίζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στο δήμο του οποίου τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.
  • Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζεις, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.13.61.500.

Οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες

Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, μέχρι τις 25 Γενάρη, οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες είναι οι εξής:

9 Γενάρη

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών, μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τη δήλωση του ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση των προτάσεων των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου κατά τόπο πολυμελούς πρωτοδικείου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου και κατάθεση στην υπηρεσία τους της παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κλπ. από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας για να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτή.

10 Γενάρη

-- Ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών από τα κατά τόπους αρμόδια πρωτοδικεία.

-- Λήγει η προθεσμία των (10) δέκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των εκλογικών τμημάτων.

12 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (12) δώδεκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τηνεπίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων (των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας) και των βουλευτών επικρατείας.

14 Γενάρη

Ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

16 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (8) οκτώ πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

18 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (6) έξι πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά των ετεροδημοτών.