Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιών ανέργων , χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών

2013-07-10 12:54
Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιών

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Παρέμβαση για να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιών ανέργων και χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών έκανε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και την οποία υπογράφει ο βουλευτής Χρ. Κατσώτης, τονίζεται:

«Πληθαίνουν τα κρούσματα κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, χρεοκοπημένων λαϊκών νοικοκυριών από δημόσιους οργανισμούς κι εφορίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου, εδώ και 3 χρόνια, μεταλλεργάτη, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, στην οποία προχώρησε το Δημόσιο. Το σπίτι αυτό που το απέκτησε με τον κόπο μιας ζωής και το χρωστάει και στην τράπεζα, είναι και το μόνο που του έχει μείνει. Τώρα, κινδυνεύει να το χάσει γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 2.173,81 ευρώ.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25/6, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ'). Μάλιστα, η εφορία, με την πράξη καθορισμού χρεών, ορίζει ως "πρώτη προσφορά" το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού. Να σημειωθεί, επιπλέον, για την κατάσταση του άνεργου μεταλλεργάτη και της οικογένειάς του, ότι ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες.

Πριν 1 μήνα στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ. Η εταιρεία, αφού του είχε πάρει το ρολόι, πήγε να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί, ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος - Σαλαμίνας, που το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 90%. Χιλιάδες απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν έχει πια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού δεν έχουν καν αυτά τα 50 ένσημα, που χρειάζονται για να ανανεωθούν τα βιβλιάρια ασθενείας. Πλέον οικογένειες δεν έχουν να πάνε σε γιατρό τα παιδιά τους. Εκατοντάδες οι σοβαρά ασθενείς, που έχουν σταματήσει να παίρνουν τα φάρμακά τους και άλλοι πολλοί, που έχουν προβλήματα υγείας και δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες. Παρά και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, που η πολιτική της τους έχει τσακίσει, τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσει η διαδικασία κατάσχεσης της κατοικίας του άνεργου μεταλλεργάτη.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των ανέργων. Την περίοδο της ανεργίας να ισχύει αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας. Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους.
  • Να παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους.