Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Με το καλημέρα 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία

2013-09-27 07:22
Νοσηλεία με άγριο χαράτσι

Απ' την 1.1.2014 θα εφαρμοστεί η καταβολή των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο

 
Σε ένα πρόσθετο χαράτσι που θα ξεπερνά τα 55 εκ. ευρώ το χρόνο θα υποβληθούν απ' την 1.1.2014 όσοι θα έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν και να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της καταβολής «του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ» που προβλέπει ο νόμος 4093/2012 για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Με το νέο μέτρο, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας που είναι και ο κεντρικός στόχος.

 

Ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί, με διαδοχικές συνεντεύξεις και δηλώσεις, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ένα ακόμα χαράτσι, στην ώρα της ανάγκης, ως «εκδήλωση αλληλεγγύης» στους οικονομικά αδύνατους. Επίσης, ισχυρίζεται ότι τα 25 ευρώ αφορούν μόνο όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη και όχι όσους έχουν βιβλιάριο Υγείας. Ομως διαψεύδεται απ' τα μπιλετάκια που ετοιμάζουν -και στέλνουν- οι διοικητικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων απευθείας ή μέσω της εφορίας σε ασθενείς ανασφάλιστους και μετανάστες, που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δεν κατέβαλαν τα έξοδα για όσες μέρες νοσηλεύτηκαν. Επομένως, δε θα απαλλάσσονται από τα 25 ευρώ, αφού θα χρεώνονται. Ο ίδιος, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι τα 25 ευρώ είναι μέρος μιας δαπάνης 500 ή 700 ευρώ που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και θα συμβεί μια φορά στα δέκα χρόνια! Τέλος, ο υπουργός δηλώνει ότι τα 25 ευρώ δε θα τα πληρώνουν όσοι έχουν ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια με εκείνους που δικαιούνται το θλιβερό «κουπόνι υγείας». Δηλαδή που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 11.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ.

Βέβαια, δίπλα στην ψευδεπίγραφη κοινωνική ευαισθησία, ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον πυρήνα της αντιλαϊκής λογικής της κυβέρνησης να απαλλάξει το κράτος απ' την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, μεταθέτοντας το οικονομικό βάρος στις τσέπες των αρρώστων. «Τα νοσοκομεία, είπε στις 24.9.2013, χρειάζονται πόρους και πρέπει να σκεφτούμε πόρους γι' αυτό». Δηλαδή, τα 25 ευρώ δε θα είναι το τελευταίο χαράτσι, αλλά θα αναζητηθούν και άλλα.

Ηδη, ο νόμος που καθιερώνει τα 25 ευρώ προβλέπει «εκ μέρους των ασθενών από 1.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό». Με δεδομένο ότι κάθε μήνα εκτελούνται 5,5 εκ. συνταγές σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν επιπλέον 66 εκ. ευρώ το χρόνο για την εκτέλεση των συνταγών.

Επίσης, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο γίνονται 2,22 εκατομμύρια εισαγωγές προκύπτει ότι με τα 25 ευρώ οι ασθενείς θα πληρώσουν 55,5 εκ. ευρώ, που θα προστεθούν στα 27 εκ. ευρώ που καταβάλλουν -από χρόνια- οι ασθενείς με το εισιτήριο των 5 ευρώ που προσέρχονται καθημερινά στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία για εξετάσεις...

ΠΑΜΕ: Νόμος, η υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, αφού χαρακτηρίζει ανελέητο το νέο χαράτσωμα των ασθενών απαντά και στις απειλές του υπουργού Υγείας για πειθαρχικές ποινές στους υγειονομικούς που καλούν τους ασθενείς να μην πληρώσουν τα 25 ευρώ όπως και τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία. «Πάει πολύ -αναφέρεται στην ανακοίνωση- ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση να κάνουν μαθήματα αλληλεγγύης σε αυτούς που έχουν οδηγήσει και οδηγούν στην εξαθλίωση. Οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις δεν πιάνουν τόπο στους υγειονομικούς. Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους παρασκευαστές, νόμος είναι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και όχι να είναι οι φοροεισπράκτορες του υπουργείου Υγείας. Νόμος για τους υγειονομικούς είναι να υπερασπιστούν την υγεία του λαού από αυτούς που τη φθείρουν και την υποσκάπτουν, από αυτούς που την εμπορεύονται».

Επίσης, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καταγγέλλει το νέο χαράτσωμα και τονίζει ότι «ο αγώνας μας είναι για ένα Δημόσιο - Ενιαίο - Δωρεάν Σύστημα Υγείας μακριά από εμπορευματοποίηση και αποκλεισμούς και σ' αυτόν καλούμε όλους τους συνταξιούχους».

ΚΚΕ
Υγεία και περίθαλψη είναι δικαίωμα όλου του λαού

Σε σχόλιό του σχετικά με το χαράτσι των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύει ότι το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί μη επιβολής νέων μέτρων είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Υπάρχει πλήθος αποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και άλλα που είναι προ των πυλών, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Με το μέτρο αυτό, που προστίθεται στα εξοντωτικά χαράτσια, η κυβέρνηση, όχι μόνο βάζει νέα εμπόδια στην υγεία και περίθαλψη του λαού, αλλά θέτει και εκβιαστικά διλήμματα με τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Η υγεία, περίθαλψη και νοσηλεία είναι δικαίωμα όλου του λαού και το κράτος έχει την ευθύνη να την εξασφαλίζει δωρεάν και με υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες σε όλους.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είναι ανάγκη να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να οργανώσουν την πάλη τους για να παρεμποδίσουν την υλοποίηση αυτού του απάνθρωπου μέτρου, όπως και άλλων αντίστοιχων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο στο επόμενο διάστημα».