Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε «φιλοδωρήματα πτωχοκομείου»

2014-06-05 08:43
Στο 5,2% το «πρώτο πιάτο» των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις

Από 1/7/2014 αφαιρούν κι άλλο από τις ήδη πενιχρές αποδοχές των συνταξιούχων, μέχρι να εξαφανίσουν εντελώς τα επικουρικά ταμεία

Νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)επιβάλλει από την 1η Ιούλη η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την επίθεση στην Ασφάλιση 

και στο λαϊκό εισόδημα. Μιλώντας χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Τάσος Παπανικολάου, φανέρωσε ότι το ύψος της περικοπής μεσοσταθμικά θα είναι 5,2%, που σημαίνει ότι σε έναν αριθμό συντάξεων η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

Ο διοικητής του ΕΤΕΑ, αφού επικαλέστηκε την «υποχρέωση από το Νόμο 4052/2012 ότι από την 1η Ιούλη του 2014 θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή συντάξεων, των επικουρικών», πρόσθεσε ότι η εισήγηση του ταμείου προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του νόμου, είναι μείωση στο 5,2%.

Η νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ, που δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να επιβληθεί και σε άλλα επικουρικά ταμεία, είναι αποτέλεσμα των ανατροπών που επιβλήθηκαν στην επικουρική ασφάλιση το 2012. Σύμφωνα με αυτές, τα επικουρικά ταμεία θα δίνουν συντάξεις χωρίς να προκαλούνται ελλείμματα, δηλαδή θα δίνουν τις συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Μάλιστα, το ύψος της σύνταξης, ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα μπορεί να ανακαθορίζεται ακόμα και ανά τρίμηνο.

Με δεδομένο, όμως, ότι τα αποθεματικά και των επικουρικών ταμείων λεηλατήθηκαν με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, τη μη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της επικουρικής ασφάλισης, τη σταθερή διαχρονικά υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, αλλά και τις χαριστικές απαλλαγές του κράτους προς το κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε ραγδαία συρρίκνωση, μέχρι την τελική κατάργησή της.

Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και ο νέος τρόπος λειτουργίας του ΕΤΕΑ από φέτος, αφού πλέον το ταμείο όχι μόνο δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων, αλλά ακόμα και το αν θα δίνει σύνταξη!

Αλλεπάλληλες μειώσεις

Η νέα αφαίμαξη - που δεν είναι η πρώτη - σε βάρος των επικουρικών συντάξεων επιβάλλεται σε 1,061 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και σε ετήσια βάση θα τους αφαιρεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 ευρώ το μήνα. Δηλαδή θα υποχωρήσει στα 180 ευρώ μεικτά. Ομως, ειδικά για το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που είναι και το πολυπληθέστερο ταμείο του νέου ΕΤΕΑ, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέσει στα 160 ευρώ μεικτά.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ είχαν επιβληθεί δύο αλλεπάλληλες μειώσεις μέσα στο 2011: Αρχικάαπό 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ. Μεσοσταθμικά και μόνο μέσα στο 2011 οι μειώσεις στο τότε ΕΤΕΑ ανέρχονταν από 7,5% μέχρι και 30,5%!

Η επίθεση στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων κλιμακώθηκε και μέσα στο 2012 με την κυβέρνηση να νομοθετεί νέα μείωση ως εξής:

-- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.

-- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ.

-- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Επιπλέον, απ' όλους τους συνταξιούχους όλων των ταμείωναφαιρέθηκαν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη και το ίδιο έγινε και για τις κύριες συντάξεις.

Πορεία προς την πλήρη κατάργηση
Ετσι, μετά και από τη νέα μείωση που ανακοινώθηκε χτες και κυρίως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο ΕΤΕΑ, βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε «φιλοδωρήματα πτωχοκομείου», αν όχι και προς την τελική κατάργησή τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), πρόγευση του οποίου είναι η μείωση που ανακοινώθηκε, αλλά κυρίως ότι πλέον έχουμε ένα νέο, ιδιωτικό επί της ουσίας σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Και αυτό επειδή οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη (καθορισμένες εισφορές), δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού, πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις δεν πρέπει να προκαλούν κανένα έλλειμμα στο Ταμείο.

Συγκεκριμένα, στο Νόμο 4052/2012 ορίζεται ότι η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους, από την 1/1/2001 και μετά, θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με βάση το νέο σύστημα (ατομικό - κεφαλαιοποιητικό). Δηλαδή το ποσό της σύνταξης είναιακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από:

  • Τα δημογραφικά δεδομένα.
  • Το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων.
  • Το επιτόκιο προεξόφλησης.
  • Τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Με δυο λόγια, για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καραδοκούν να πατήσουν πόδι στην επικουρική ασφάλιση, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Ποιο είναι το ΕΤΕΑ

Στο ΕΤΕΑ συμμετέχει από το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων (πάνω από ένα εκατομμύριο) και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - ασφαλισμένων για επικούρηση (περίπου 2,5 εκατ.)

Συγκεκριμένα, στο ΕΤΕΑ έχουν υπαχθεί:

α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).

β) Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).

γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ.

δ) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

ε) Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Στα παραπάνω, προστίθενται και Ταμεία που, αν και αιτήθηκαν εξαίρεση από το ΕΤΕΑ, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, επικαλούμενη την οικονομική και δημογραφική τους κατάσταση, δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτά είναι:

-- Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).

-- Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).

-- Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.