Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μαχητική και δυναμική η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

2013-11-17 20:41

Επέτειος Πολυτεχνείου: Εντυπωσιακή σε όγκο, μαχητική και δυναμική η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

(VIDEO - ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, η αντιιμπεριαλιστική πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την 40η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Περνούσε για ώρα μπροστά από το λαομίσητο σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία. 

Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Αυτοί σκοτώσανε Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ένωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» δόνησαν την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και έξω από την πρεσβεία, που για άλλη μία φορά ήταν στην κυριολεξία ζωσμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ. 

Τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα πυκνά, μαζικά και μαχητικά, διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο και με αποφασιστικότητα και ορμή φώναζαν «Μόρφωση, δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». 

Στην πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχε πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. (Δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του).

Στην κορυφή της πορείας δέσποζε το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα: «95 χρόνια αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ. Διδασκόμαστε και συνεχίζουμε για το λαό, με στόχο το σοσιαλισμό». 

Με συνθήματα που αναγράφονται στα πανό όπως «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία» εργαζόμενοι από τον Τομέα της Βιομηχανίας διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων και τσακίζει τη ζωή της εργατικής τάξης. 

Ιδιαίτερη στιγμή η παρουσία στρατευμένων νέων στην κεφαλή του μπλοκ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ που πήραν μέρος στην πορεία. Έτυχαν θερμής υποδομής από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους που φώναζαν το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». 

Τα συνθήματα «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού» και «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» δονούσαν τη Σταδίου που ανέβαινε η μαζική και πολυπληθής πορεία του ΚΚΕ.(Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα). 

Όταν η πορεία περνούσε μπροστά από τη Βουλή ακούστηκαν τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Οι διαδηλωτές, που δέχθηκαν θερμά χειροκροτήματα από συγκεντρωμένους που ήταν μπροστά στα λουλουδάδικα, καλούσαν τον κόσμο να στηρίξει το ΚΚΕ με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα» (Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα).

Λίγη ώρα αργότερα και μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, την ΕΕ, με το σύνθημα: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» (Δείτε εδώ βίντεο με τα συνθήματα). 

Το σύνθημα «Μόρφωση, δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», δέσποζε στο πανό του Τομέα Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ την ατμόσφαιρα δονούσαν τα συνθήματα «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του ΚΚΕ ανέβηκε τη Σταδίου και μέσω της οδού Πεσματζόγλου βγήκε στην Πανεπιστημίου επειδή η Αστυνομία είχε φράξει με δυνάμεις των ΜΑΤ τη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου Α'. Στο σημείο αυτό ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές από φοιτητικούς συλλόγους και άλλες πολιτικές δυνάμεις που κατευθύνθηκαν προς τη Βασ. Σοφίας μέσω της Φιλελλήνων και Αμαλίας, με κατεύθυνση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα).

Για την απόφαση να απαγορευθεί το πέρασμα της πορείας από τη Βασιλέως Γεωργίου Α', τηλεφωνικό διάβημα έκανε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, μια μικρή ομάδα ΠΑΣΠιτών έφυγε από το Πολυτεχνείο περίπου στις 3.00 μ.μ. με την αιματοβαμμένη σημαία και μέσω της Ακαδημίας - Β. Σοφίας έφθασε στην αμερικάνικη πρεσβεία λίγο πριν τις 4 μ.μ.