Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Μαζικό και δυναμικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη ΛΑΡΚΟ

2013-09-16 09:29

(ΦΩΤΟ - VIDEO)

Μαζικό και δυναμικό το συλαλλητήριο που διοργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην Παραλία Λάρυμνας, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας:

  • Κάτω τα χέρια από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
  • ΟΧΙ στο κλείσιμο και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, απηύθηνε κάλεσμα στην εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ (ολόκληρη η ομιλία επισυναπτόμενη στη βάση της σελίδας)

Ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ανέλυσε, τι είναι η ΛΑΡΚΟ, τις πραγματικές της δυνατότητες και γιατί πρέπει η εργατική τάξη να πολεμήσει για να κρατήσει την ΛΑΡΚΟ περιουσία της. (Δείτε εδώ απόσπασμα απο την ομιλία του).

Την  συγκέντρωση άνοιξε ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατα την μεγάλη απεργία του 1977, μετέφερε την εικόνα και την πείρα της απεργίας, όταν κόντρα σε θεούς και δαίμονες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας την στήριξη ολόκληρης της εργατικής τάξης, έδωσαν την μάχη ενάντια στον τότε εργοδότη Μποδοσάκη (Δείτε εδώ απόσπασμα απο την ομιλία του).

Το συαλλαλητήριο, έκλεισε με συναυλία του  Θωμά Μπακαλάκου, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στην μεγάλη απεργία του 1977 και του Γιώργου Υδραίου.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. (Δείτε εδώ την δήλωσή του).

Νωρίτερα μια μαζική και δυναμική πορεία σχηματίστηκε απο την είσοδο της Λάρυμνας, απο τους διαδηλωτές που κατευθύνονταν πρός το σημείο της συγκέντρωσης (Δείτε εδώ βίντεο απο την πορεία). Εξάλλου, το στίγμα της επιτυχίας της συγκέντρωσης, έδωσε και η αναχώρηση των λεωφορείων της Αττικής, απο την πλατεία Καραϊσκάκη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενοι - εργαζόμενες,

Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα (κανέναν δεν πρέπει να ξεγελούν οι δήθεν διαφωνίες με την τρόικα, αυτές αφορούν τους τρόπους και το χρόνο εκτέλεσης του εγκλήματος) υλοποιούν και ολοκληρώνουν αυτό που από χρόνια έχουν σχεδιάσει, μεθόδευαν και σταδιακά υλοποιούσαν.

Τη δραστική συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας που έχει απομείνει.

Την απόλυση εργαζομένων ακόμα και χωρίς αποζημίωση.

Το ξεπούλημά τους και την ολόπλευρη αξιοποίησή τους από τα μονοπώλια ή και το οριστικό τους κλείσιμο προς όφελος των πολυεθνικών.

Η ΛΑΡΚΟ και το προϊόν που παράγει είναι στρατηγικής σημασίας. Είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μετάλλου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Την κλείνουν όχι γιατί μειώθηκε η σημασία της, όχι γιατί οι παραγωγικές της δυνατότητες και λειτουργίες δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Η συρρίκνωσή της, το κλείσιμό της ή και το ξεπούλημά της εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους καπιταλιστές, μόνο τα μονοπώλια, ντόπια και ξένα.

Υπεράνω όλων το καπιταλιστικό κέρδος. Το επιχείρημα ότι την πληρώνει και αυτήν, και τα ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ κ.ά. ο ελληνικός λαός είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Τα όποια προβλήματα διοικητικά, λειτουργικά κ.ά. δεν ήταν και δεν είναι προϊόν ανικανότητας, αλλά συνειδητής δράσης των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των δυνάμεών τους στα σωματεία, στην ΠΟΕΜ, στη ΓΣΕΕ. Οι ευθύνες όλων τους είναι εγκληματικές.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει τρισεκατομμύρια για εισαγωγές σε προϊόντα που η ΛΑΡΚΟ και οι άλλες βιομηχανίες παράγουν και θα μπορούσαν, με έναν προγραμματισμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, να παράγουν. Αυτοί που τα λένε αυτά (κυβέρνηση και τρόικα) και τα επικαλούνται καθημερινά ταΐζουν με δισεκατομμύρια κρατικό χρήμα τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους.

Όσοι υπόσχονται ύπαρξη και φιλολαϊκή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ κλπ., χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου με την κυβέρνηση και την τρόικα πολιτικοί απατεώνες.

Έχουμε χρέος και μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα σε βάρος του δικαιώματος που έχει ο λαός μας να λειτουργεί και να αξιοποιεί αυτές τις επιχειρήσεις σε όφελός του και για την κάλυψη των αναγκών του.

Όλοι για έναν και ένας για όλους».

 
12 / 25
 
 

Δείτε απόσπασμα απο την ομιλία του Σωτ. Πουλικόγιαννη