Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Η Ικαρία και ο ΣΥΡΙΖΑ

2014-04-16 07:17
 
 

«Για όλη την Ελλάδα η Ικαρία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την Αριστερά, για τους αγώνες, για όλη αυτήν την πορεία, έχει έναν ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό συμβολισμό. Φαντάζεστε τώρα σ' αυτόν τον τόπο, τον ιερό για μας, για όλους τους αριστερούς ανά την Ελλάδα, σ' αυτόν τον ιερό τόπο οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι οργανωμένες ή οι ανένταχτες της Αριστεράς να κάνουν μια άλλου είδους επιλογή, μια επιλογή και να συμπορεύονται με στελέχη της ΝΔ, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ποτέ δυνατόν αυτό;»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πάνο Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ειπώθηκαν στις 27 Φλεβάρη 2014. Δηλαδή μόλις 3,5 χρόνια αφότου έγινε πράξη αυτό που δεν μπορεί να ...«φανταστεί», από το κόμμα (ΣΥΝ) που αποτελεί τον κορμό του κόμματος που εκπροσωπεί! Καθώς, το Νοέμβρη του 2010, στο Δήμο Ικαρίας είχαν συμπράξει σε κοινό συνδυασμό ΣΥΝ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΛΑ.Ο.Σ. ενάντια στο ΚΚΕ. Τώρα, μιλάνε για «ιερό» τόπο. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.

***

Ας καταγράψουμε όμως όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ικαρία, καθώς είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Στις 26 Φλεβάρη, συνεδρίασε η κομματική οργάνωση Ευδήλου του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο Χρ. Σταυρινάδη.

Δυο μέρες μετά δημοσιεύτηκε απόφαση της οργάνωσης Ραχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοινώνεται η στήριξη της οργάνωσης σε άλλο συνδυασμό. Για τον νυν δήμαρχο - που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΝ, υπενθυμίζουμε - η απόφαση γράφει: «Εκτιμούμε λοιπόν ότι η σημερινή δημοτική αρχή εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές του μνημονίου που εξαθλιώνουν καθημερινά τη ζωή μας».Επίσης, ο Τίτος Καρίμαλης, μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία, δήλωσε: «3,5 χρόνια μια διοίκηση στο νησί μας (...) δεν υπήρξε καμία αντίσταση σ' αυτή τη λαίλαπα που λέγεται μνημόνιο. Εφαρμοστήκανε όλες οι ντιρεκτίβες αυτά τα 3,5 χρόνια πάνω στο νησί μας» («Ικαριακή Ραδιοφωνία», 5-3-2014).

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μια μέρα πριν και η παρέμβαση του Πάνου Λάμπρου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ικαριακή Ραδιοφωνία», όπου και εκείνος «άδειασε» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ευδήλου.

Στις 4 Μάρτη, δημοσιεύτηκε επίσης επιστολή 46 μελών του ΣΥΡΙΖΑ απ' την Αθήνα που απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα, όπου εκφράζουν τη συμφωνία τους με την απόφαση της κομματικής οργάνωσης του Ευδήλου και κάνουν γνωστό ότι «για υποψήφιο δήμαρχο Ικαρίας στηρίζουμε το σημερινό δήμαρχο Ικαρίας, Χριστόδουλο Σταυρινάδη, τον οποίο υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ξεκαθαρίζουμε ότι θα συμμετάσχουμε στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει για να διεκδικήσει την ψήφο του λαού της Ικαρίας στην εκλογική μάχη του Μάη».

***

Το ...σίριαλ δεν τελειώνει εδώ αλλά ας θέσουμε ορισμένα ερωτήματα.

1ον. Πώς είναι δυνατόν σ' ένα δήμο όπου έχει εκλεγεί δήμαρχος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζονται οι «πολιτικές του μνημονίου» και οι «ντιρεκτίβες», πώς γίνεται να μην υπάρχει καμιά «αντίσταση»;

2ον. Πώς ξαφνικά, σε 3,5 χρόνια, ο δήμαρχος της Ικαρίας, που η «Αυγή» έγραφε πως είναι «γνωστός αγωνιστής της αριστεράς και διακεκριμένος επιστήμονας» και χαρακτήριζε την υποψηφιότητά του ως«ένα εγχείρημα το οποίο μετά από αρκετά χρόνια αμφισβητεί το κατεστημένο που δημιούργησε το ΚΚΕ», να έγινε «μνημονιακός»;

3ον. Πώς δικαιολογεί τη σημερινή του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάλαβε μήπως το «λάθος» του; Είπε, ο Π. Λάμπρου: «Το 2010 ήταν μια άλλη εποχή» και «τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, έχουμε το Μνημόνιο, έχουμε την κοινωνική καταστροφή», ενώ ο Τ. Καρίμαλης δήλωσε: «Αυτά τα δυο κόμματα (σ.σ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μαζί με ένα τμήμα του Συνασπισμού τότε πράγματι στήριξαν τον κ. Σταυρινάδη, στην αρχή των μνημονίων, που τότε ακόμα καλά - καλά δεν είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει»! Το γελοίο του πράγματος βγάζει μάτι! Το Μνημόνιο είχε ψηφιστεί πριν 6 μήνες (Μάης 2010) και αυτοί δεν είχαν καταλάβει τι συμβαίνει!!!

4ον. Πώς απαντά άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ στην καταγγελία του δημάρχου - που το ξαναγράφουμε, εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΝ - ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «για να με εκθέσει ζητούσε από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να βγάλουν ανακοίνωση και να πούνε ότι η ΝΔ στηρίζει τον Σταυρινάδη» («Ικαριακή Ραδιοφωνία», 5-3-2014);

5ον. Απόδειξη ότι λειτουργούν χωρίς αρχές και προσαρμόζονται ανάλογα με τη συγκυρία, είναι ότι στις 5-11-2010 η «Αυγή» έγραφε:«Οσον αφορά στη δήλωση των τοπικών οργανώσεων Ικαρίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα και το πρόγραμμα του Χρ. Σταυρινάδη, γιατί ενοχλείται το ΚΚΕ; Δεν έχει δικαίωμα η τοπική κοινωνία να λειτουργεί αυτόνομα και να διαμορφώνει συμμαχίες σε προγραμματική βάση;» Σήμερα, όπως φαίνεται από τη στάση τους απέναντι στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ευδήλου, το δικαίωμα των «τοπικών κοινωνιών» πήγε περίπατο...

Πηγή :https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/4/2014&id=15083&pageNo=24&direction=1