Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

2013-09-21 08:04

ΚΚΕ: Τροπολογία για 50% μείωση του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τροπολογία για τη δραστική μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατέθεσε ηΚοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή και στο σχέδιο "Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις".

Προβλέπει τη μείωση κατά 50% της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και το δικαίωμα στη δωρεάν χρήση τους από ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

"ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση λεωφορειακών γραμμών και ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με την μεγάλη ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φοροληστεία, την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και τα άλλα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνεργοι και μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μην μπορούν να πληρώσουν το ήδη ακριβό εισιτήριο, που η κυβέρνηση μεθοδεύει και νέα αύξηση του.

Με δεδομένο ότι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτείνεται η πιο κάτω νομοθετική ρύθμιση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως εξής:

« Από τη ψήφιση του παρόντος νόμου:

Α) Μειώνεται άμεσα και χωρίς να απαιτείται άλλη διοικητική πράξη η τιμή των εισιτηρίων για την επιβίβαση στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς ( ΣΤΑΣΥ ) όσο και στις Αστικές Οδικές Συγκοινωνίες ( ΟΣΥ ) κατά ποσοστό 50%.

Β) Άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζονται δωρεάν στα ως άνω Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου ( κάρτα ανεργίας, φοιτητική, σπουδαστική ή μαθητική ταυτότητα ).

Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται.»

Αθήνα 20/9/2013

Οι προτείνοντες βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Χαλβατζής Σπύρος

Κατσώτης Χρήστος

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Μανωλάκου Διαμάντω

Καραθανασόπουλος Νίκος

 

Μωραΐτης Νίκος

27 / 09 / 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αρνήθηκε να φτηνύνει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε χτες σχετική τροπολογία του ΚΚΕ

Χωρίς καν να τοποθετηθεί επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν έκανε χτες στη Βουλή δεκτή την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για μείωση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στο περιεχόμενο της τροπολογίας, όταν ανακοίνωσε ποιες τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση. Αναπτύσσοντας την τροπολογία ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, τόνισε:

«Σήμερα ένας εργαζόμενος για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά του, μπορεί να χρειαστεί έναν ολόκληρο μισθό το χρόνο, ίσως και παραπάνω, για να πληρώσει το κόστος των εισιτηρίων. Οι άνεργοι δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι για καιρό απλήρωτοι ή παίρνουν πενιχρούς μισθούς, δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό του εισιτηρίου για να μετακινηθούν και αναγκάζονται να στερηθούν άλλα αγαθά για να μπορέσουν να πληρώσουν το μετρό, το λεωφορείο, τον ηλεκτρικό.

Τώρα ετοιμάζετε νέες αυξήσεις που θα κάνουν πραγματικά απλησίαστα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Γι' αυτό ζητάμε να ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, που είναι ένα μέτρο ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά και προβλέπει τη μείωση κατά 50% στην τιμή των εισιτηρίων στα μέσα σταθερής τροχιάς και στις αστικές οδικές συγκοινωνίες.

Οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζονται δωρεάν στα παραπάνω μέσα μαζικής μεταφοράς με μόνη προϋπόθεση την κατοχή του σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, όπως είναι η κάρτα ανεργίας, η φοιτητική, η σπουδαστική και η μαθητική ταυτότητα».