Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Αρπαγή της λαϊκής κατοικίας - Χρειάζεται αντίσταση και Λαϊκή Συμμαχία.

2013-08-23 09:47
Αθλιότητες
 
 

Για ...«μαξιλάρια» προστασίας των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια ψάχνει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, ο οποίος παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι της προετοιμασίας των εργαζομένων για τα όλο και χειρότερα, έλεγε προχτές ότι αν οι τράπεζες εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο κονδύλι στήριξης της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Καταλάβατε τι λέει ο άνθρωπος; Λέει ότι αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να εισπράξουν τις δόσεις που αναλογούν στα δάνεια που έχουν χορηγήσει, θα φάνε τις καταθέσεις εκείνων που τους εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους. Ακούγεται χοντρό και τραβηγμένο. Και δεν ακούγεται μόνο, αλλά πράγματι, εδώ υπάρχει η πρόκληση σε όλο της το μεγαλείο. Τέτοιες δηλώσεις όμως είναι μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιούμε καλύτερα ότι, όσο δεν αλλάζουν τα δεδομένα, οι ακρότητες θα συνεχιστούν και θα κλιμακώνονται ακόμα περισσότερο.

Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γιατί μην ξεχνάμε, όταν λέμε ότι η επιθετικότητα του κεφαλαίου εντείνεται όσο βαθαίνει η κρίση, δεν το λέμε για να βρισκόμαστε στα λόγια. Ούτε όταν εκτιμούμε ότι είναι ακόμα μακρύς ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων που θα παρθούν στο πλαίσιο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, το λέμε γενικά και αφηρημένα.

Είναι αλήθεια ότι οι αντίπαλοι του λαού, η άρχουσα τάξη, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της, η τρόικα δείχνουν τόσο ζήλο στο τσάκισμα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που αν δεν τους βάλει κάποιος φρένο είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να τους σταματήσουμε. Να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν. Κι αυτό δε γίνεται με τα λόγια και τις φωνές. Χρειάζεται οργάνωση και αγώνας. Χρειάζεται αντίσταση και Λαϊκή Συμμαχία.

Η λαϊκή στέγη

 

Τις τελευταίες μέρες, ένα ακόμα χαράτσι στα ακίνητα, το λεγόμενο σεισμόσημο, εμφανίστηκε στην επικαιρότητα μετά από δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, το οποίο σχεδιάζεται να επιβληθεί στη λαϊκή κατοικία, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τη συνδρομή και την αποζημίωση σε περίπτωση σεισμού. Το συγκεκριμένο χαράτσι προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη λαϊκή κατοικία (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΑΚ, ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι και τέλη που επιβάλλονται ανάλογα με τα τετραγωνικά), την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση μεθοδεύει την άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για χρέη στις τράπεζες. Αυτό που είπε χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πως: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως», είναι άλλοθι. Διότι, για ποια «προστασία» μιλούν, όταν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν όλα τα παραπάνω χαράτσια, αφού προηγούμενα έχουν φτύσει αίμα για να αποκτήσουν πληρώνοντας χρυσό στις τράπεζες ένα σπίτι; Οταν, με την ιστορία των πλειστηριασμών, στην ουσία εκβιάζονται οικογένειες για να πληρώσουν ό,τι μπορούν στις τράπεζες;
Σήμερα, χιλιάδες σπίτια εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών βρίσκονται σε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης, άσχετα εάν θα προχωρήσει ή όχι ο πλειστηριασμός. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έχει αποκαλύψει περιπτώσεις ανέργων που το σπίτι τους απειλείται για κατάσχεση λόγω χρεών προς το Δημόσιο. Και που τα σωματεία έδωσαν μάχη και απέτρεψαν τα χειρότερα. Πρόσφατα, μάλιστα, μέσα στον Ιούλη, η κυβέρνηση με νόμο θέσπισε διαδικασίες - εξπρές για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε όσους με αίμα και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο... Τούς τα παίρνει με συνοπτικές διαδικασίες. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού ή αναγκάζει τους εργάτες να στερούνται από άλλες βασικές τους ανάγκες για να πληρώνουν τις τράπεζες. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί η κατοικία, η στέγη, το κεραμίδι κάτω από το οποίο έχει ανάγκη να ζει η οικογένεια, είναι εμπόρευμα.
Η αστική προπαγάνδα, διαχρονικά, ένα από τα ...τσιτάτα που έσπερνε και σπέρνει για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό και την προσφορά του ήταν το: «Οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια». Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Ο καπιταλισμός παίρνει τα σπίτια του λαού. Στο σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος άστεγος. Κι αυτά δεν είναι λόγια. Στην ΕΣΣΔ, για παράδειγμα, το κράτος θεωρούσε στοιχειώδη υποχρέωσή του την εξασφάλιση - παραχώρηση κατοικίας για όλους τους πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, υλοποιούνταν συνεχώς και προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών στέγασης.
Τα όσα συμβαίνουν με τη λαϊκή κατοικία, κάνουν επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για να αποτρέψουν μέτρα όπως η επιβολή νέων χαρατσιών, οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί. Και επιπλέον, το γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν α καλύψουν την ανάγκη στέγασης, δεν μπορούν να πληρώσουν νοίκι ή τη δόση του δανείου, αποδεικνύει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Ο λαός χρειάζεται να παλέψει για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η λαϊκή στέγη θα είναι δικαίωμα εξασφαλισμένο για όλες τις οικογένειες και όχι εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές.
 
Ποιος θέλει σούβλισμα;

 

 
Τώρα που κυβέρνηση και τραπεζίτες βρίζουν σαν μπαταχτσήδες όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες, έρχονται στη μνήμη όλες εκείνες οι μεθοδεύσεις που για μία και πλέον δεκαετία μετέρχονταν οι τραπεζίτες για να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και τα χορηγούμενα δάνεια.

 

Επειδή όμως κάποιοι, κύρια εκείνοι που συνεχίζουν να δίνουν πακέτα στήριξης στους τραπεζίτες, ξεχνούν, να τους θυμίσουμε εμείς ότι:

  • Εσπαγαν τα τηλέφωνα από τις κλήσεις ότι εγκρίθηκε το δάνειό μας, το οποίο βεβαίως δεν το είχαμε ζητήσει ποτέ.
  • Είχαμε αλλεπάλληλες αποστολές δεκάδων χιλιάδων πιστωτικών καρτών σε ανυποψίαστους ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν ζητήσει την έκδοση πιστωτικής κάρτας.
  • Αναγγέλλονταν μαζικά σε χιλιάδες και χιλιάδες πελάτες τραπεζών ότι υπάρχει έτοιμο ανοιχτό δάνειο, που τους περιμένει στο τάδε υποκατάστημα.
  • Μετέτρεπαν παράνομα και υποτίθεται για την εξυπηρέτηση του πελάτη τα υπέρογκα χρέη από πιστωτικές κάρτες σε νέα στεγαστικά δάνεια.
  • Χορηγούσαν διπλά και τριπλά στεγαστικά δάνεια για να παρακαμφθούν οι τυπικοί περιορισμοί είτε για το ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου, είτε για την τοκοχρεολυτική δόση σε σχέση με τα εισοδήματα του πελάτη.
  • Ανακάλυψαν και καθιέρωσαν τη χορήγηση δανείων για να περάσει κάποιος τις γιορτές, να πάει διακοπές, να πληρώσει τη φορολογία, να αγοράσει βιβλία για τα παιδιά, να κάνει εγχείρηση, να σουβλίσει το αρνί του Πάσχα.

Κι έρχονται τώρα όλοι αυτοί που τόσα χρόνια κατάφεραν να αρπάξουν δεκάδες δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα των εργαζομένων και ζητούν να σουβλίσουν όσους εξαιτίας της πλήρους ανατροπής της ζωής τους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων.