Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων

2014-01-23 12:12
Οι περικοπές, τα δικαστήρια και η πικρή πείρα από την Πορτογαλία
 

Η εξέλιξη, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, τροφοδότησε την ανούσια και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, άνοιξε ολόκληρη συζήτηση και έσπειρε προσδοκίες για τη χρησιμοποίηση των αστικών δικαστηρίων για την παρεμπόδιση της αντεργατικής πολιτικής, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μαζικής, οργανωμένης πάλης.

Ωστόσο, υπάρχει πείρα και βγαίνουν διδάγματα από ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας.

Στις 5/7/2012, το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣΔ) κήρυξε αντισυνταγματική την παύση πληρωμών επιδομάτων εορτών στους δημόσιους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους, με ισχύ από το 2013. Η διάταξη προέβλεπε την περικοπή κατά 3,5% - 10% των μισθών άνω των 1.500 ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους, με στρατιωτικά ή αστυνομικά αξιώματα και θέση στην Κεντρική και Τοπική Διοίκηση, στις δημόσιες επιχειρήσεις. Η προσφυγή στο ΣΔ έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος «Μπλόκο της Αριστεράς».

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση δήλωσε στις 14 Γενάρη ότι η εναλλακτική λύση σε νέες περικοπές συντάξεων θα ήταν η αύξηση εισφορών από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «άδικο» και θα «διακύβευε την απασχόληση», γι' αυτό προτίμησε να «ζητήσει μια προσπάθεια από τους συνταξιούχους με πιο ανεβασμένα εισοδήματα».

Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το σχεδιασμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και να αυξήσει τις κρατήσεις για την ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων και τα συστήματα Υγείας και Ασφάλισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνολικά, οι κρατήσεις, δηλαδή οι περικοπές, από τους μισθούς των στελεχών των ΕΔ θα αυξηθούν πάνω από 200%, έως και 247%, σε σχέση με το 2013. Για παράδειγμα, σε ένα μισθό 1.960 ευρώ που παίρνει ένας λοχαγός, η απώλεια αυξάνεται από 68,85 στα 239 ευρώ! Ακόμη χειρότερα, ένας στρατιωτικός που μέχρι σήμερα έπαιρνε 1.493 ευρώ πέφτει στα 1.218 ευρώ, μια απώλεια 275 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 γενικά προβλέπει μισθολογικές περικοπές από 2,5% έως 12% Παράλληλα, οι κρατήσεις φόρου κατά μέσον όρο αυξάνονται από 294 σε 355 ευρώ και οι εισφορές για την Υγεία από 23,35 ευρώ σε 47 ευρώ και αυτά υπολογισμένα πάνω στους περικομμένους μισθούς.

Μέχρι το 2013, οι περικοπές κυμαίνονταν από 3,5% έως 10% και αφορούσαν μισθούς άνω των 1.500 ευρώ, ενώ τώρα αφορούν όλους όσοι κερδίζουν πάνω από 675 ευρώ.

Δηλαδή, στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση με την εν λόγω δικαστική απόφαση όχι μόνο αντιπαρέβαλε απλά ισοδύναμα μέτρα, αλλά ακόμα πιο επώδυνα από τις αρχικές περικοπές. Αναδεικνύεται ότι δεν χωρά κανείς εφησυχασμός, αφού τελικά οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους για να ξεπερνούν, να ακυρώνουν στην πράξη μη αρεστές δικαστικές αποφάσεις. Γι' αυτό είναι μονόδρομος η πάλη, όχι μόνο των ενστόλων, αλλά μαζί με τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, για να ανοιχτεί δρόμος που να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.