Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Αξιώνουν μείωση 13% της Συλλογικής Σύμβασης

2013-08-15 10:03
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Απροκάλυπτος εκβιασμός κυβέρνησης - εργοδοτών. Ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν εθελοντικά την καταδίκη τους

Τη μείωση των αποδοχών των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, κατά 13%, αξιώνει ο πρόεδρος της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, προβάλλοντας μάλιστα τον εκβιασμό ότι αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση, τότε μετά τη λήξη της μετενέργειας, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις, οπότε οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Β. Κορκίδης, ο οποίος προφανώς σε συνεργασία με την κυβέρνηση επέλεξαν να προχωρήσουν στον ανοιχτό και απροκάλυπτο εκβιασμό των 500.000 περίπου εργαζομένων στο εμπόριο, «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών». Οι δηλώσεις έγιναν στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», όπου αναπτύσσοντας την εκβιαστική λογική των εργοδοτών, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επικαλέστηκε τις μνημονιακές ρυθμίσεις για το θέμα της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και υποστήριξε ότι αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη λογική κυβέρνησης και επιχειρηματιών, οι εργαζόμενοι θα είναι χαμένοι σε κάθε περίπτωση. Είτε δεχόμενοι να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με νέες μειώσεις των αποδοχών τους, είτε ενεργοποιηθεί η μετενέργεια, οπότε θα υπάρξουν και πάλι μειώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Η ΕΣΕΕ προβάλλει, μάλιστα, αποτελέσματα ειδικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ο μέσος κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 45% (στα 232.000 ευρώ από 425.000 ευρώ το '09), τα καθαρά κέρδη κατά 86% (στα 7.000 ευρώ από 49.000 ευρώ το '09), 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» ενώ το 50%, ελλείψει ρευστότητας, καθυστερεί να καταβάλει ακόμη και τα δεδουλευμένα.

Τη λογική του εκβιασμού των εργαζομένων για μειώσεις μισθών που προτείνει η ΕΣΕΕ η διοίκηση της οποίας πρόσκειται στη ΝΔ, θα υιοθετήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι ολοκληρωμένη απάντηση για το από πού εκπορεύονται οι ...«πρωτοβουλίες» που στοχεύουν στην παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων - διαπραγματεύσεων και το νέο κύκλο επίθεσης στους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων και το ρόλο των συγκεκριμένων ηγεσιών των οργανώσεων των μικρομεσαίων. Η παρέμβαση αυτή επιβεβαιώνει επίσης την επικαιρότητα της πρότασης του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους για την αποτροπή της νέας επίθεσης στους μισθούς και την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων στο ύψος των πραγματικών αναγκών.