Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

΄Ερχεται νόμος για συντάξεις πείνας

2016-04-19 07:10
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ξεσηκωθείτε! 
΄Ερχεται νόμος
- λαιμητόμος που σαρώνει τους πάντες
 
 
 

Δρομολογείται η κατάθεση και η ψήφισή του στη Βουλή. 

Ολοι σε θέση μάχης, για να δοθεί άμεση απάντηση, για την οργάνωση και την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τρίτη ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο η συζήτησή του να ολοκληρωθεί στις Επιτροπές μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα.

Οπως, επιβεβαιώνεται και από τη διαρροή του στον Τύπο, το νομοσχέδιο έρχεται να λεηλατήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συντρίβει τις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων, από τη στιγμή που το νέο σύστημα τεθεί σε ισχύ, διαλύει την επικουρική Ασφάλισηκαι προχωρά σε νέες περικοπές στους ήδη συνταξιούχους, ιδιαίτερα μέσω των επικουρικών, τουΕΚΑΣ και των εφάπαξ.

Επίσης, βάζει στο χέρι όσα αποθεματικά έχουν απομείνει, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων σε έναν μοναδικό φορέα, περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση προς το σύστημα, την ίδια ώρα πουαυξάνει κατακόρυφα τις ασφαλιστικές εισφορές σε μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων, όπως οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Οπως, εξάλλου, αναγνωρίζεται ρητά, ο νέος νόμος δεν είναι το τέλος των ανατροπών, αλλά κρατιέται ορθάνοιχτη η δέσμευση για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις στο μέλλον, αφού πρέπει να τηρούνται οι «δημοσιονομικές υποχρεώσεις» της χώρας και η συνταξιοδοτική δαπάνη να μην υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια (16% του ΑΕΠ).

Τέλος η 15ετία

Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα ανοίγει διάπλατα η πόρτα για κατάργηση της 15ετίας, καταργούνται τα κατώτερα όρια των συντάξεων, χειροτερεύουν οι όροι απόδοσης των αναπηρικών συντάξεων,αυστηροποιείται το καθεστώς των συντάξεων χηρείας, αυξάνονται οι «ποινές» για τις πρόωρες,καθιστώντας μια τέτοια επιλογή απαγορευτική, μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στη 13η και 14η σύνταξη, την ίδια στιγμή που με τον προωθούμενο νόμο επιβάλλονται 14 εισφορές το χρόνο.

Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση «εθνική» σύνταξη μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό, για να χτυπηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση και να περικοπούν περαιτέρω όλες οι κύριες συντάξεις, όλων των Ταμείων, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες. Η «ανταποδοτική σύνταξη», που θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίες ορίζονται πλέον στο 20% επί του μισθού ή του εισοδήματος, συρρικνώνεται στο έπακρο, εξαιτίας των μικρών ποσοστών αναπλήρωσης και του ακόμα μικρότερου συντάξιμου μισθού, με τα οποία θα υπολογίζεται, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Ετσι, το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε ποσά όχι μόνο μικρότερα σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, αλλά στην κυριολεξία σε συντάξεις πείνας.

Βασικές πλευρές του νομοσχεδίου

Ας δούμε ορισμένες βασικές πλευρές του νέου νόμου, όπως ετοιμάζεται να τον καταθέσει η κυβέρνηση,χωρίς να παίρνουμε υπόψη τυχόν αλλαγές προς το χειρότερο, μέχρι να φτάσει στις Επιτροπές της Βουλής.

«Εθνική» σύνταξη: Ορίζεται στα 384 ευρώ, αλλά θα δίνεται ολόκληρη μόνο μετά από 20 χρόνια Ασφάλισης (6.000 ένσημα). Για κάθε έτος λιγότερο των 20 ετών Ασφάλισης, θα μειώνεται κατά 2% και θα πέφτει στα 346 ευρώ στην περίπτωση της 15ετίας. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι με τη 15ετία ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ως εκ τούτου αρχίζει το ξήλωμά της.

Ακόμα, η «εθνική» θα μειώνεται στο μισό στην περίπτωση αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99%, θα μειώνεται κατά 25% στην περίπτωση αναπηρίας από 67% έως 79,99% και θα δίνεται ολόκληρη στην περίπτωση αναπηρίας μόνο με ποσοστό άνω του 80%. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που είχαν την ατυχία να περιέλθουν σε κατάσταση αναπηρίας και που επιβάλλεται η ακόμα μεγαλύτερη προστασία εκ μέρους του κράτους, τιμωρούνται και από πάνω, γιατί έχασαν την ικανότητά τους για εργασία από ατύχημα ή ασθένεια!

Επιπλέον, η «εθνική» θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος διαμονής στη χώρα μας μικρότερο των 40 ετών, από το 15ο έτος και μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και στην περίπτωση τωνπρόωρων συνταξιοδοτήσεων κατά 1/200 για κάθε μήνα «πρόωρης» συνταξιοδότησης, πριν το τυπικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, θα δίνεται μόνο μια «εθνική» σύνταξη στην περίπτωσηθεμελίωσης δύο κύριων συντάξεων. Ολες αυτές οι προϋποθέσεις περιορίζουν τους δικαιούχους της «εθνικής» και τη μετατρέπουν σε κοροϊδία ...εθνικών διαστάσεων.

Ανταποδοτική σύνταξη: Με το νέο σύστημα, «εθνική» και «ανταποδοτική» θα δίνουν αθροιστικά στη 15ετία σύνταξη από 10% έως και 15% μικρότερη σε σχέση με τα σημερινά κατώτερα όρια (486 ευρώ για το ΙΚΑ). Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση καταργεί τα κατώτερα όρια, που ορίζονταν με νόμο. Εννοείται ότι οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις περιπτώσεις με περισσότερα χρόνια, με μεγαλύτερες αποδοχές και εισοδήματα, αφού το ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων θα είναι ακόμα μικρότερο.

Συγκεκριμένα, ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, γεγονός που τον περιορίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις από 25% έως και 30% σε σχέση με σήμερα. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά αναπλήρωσης περιορίζονται για κάθε χρόνο Ασφάλισης, από το 2% με το παλιό σύστημα, στο 0,77% έως και 2% στο νέο σύστημα.

Ετσι, για τα 20 χρόνια Ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 16,77% αντί του 40% με το ισχύον σύστημα, για τα 30 χρόνια Ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται στο 26,37% αντί του 60%, στην περίπτωση 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης γίνεται 33,81%, αντί του 70% και στην περίπτωση 40ετίας συρρικνώνεται στο 42,8% αντί του 80% με το ισχύον.

Ενα παράδειγμα για τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 2.373 ευρώ, με το ισχύον σύστημα (70% ποσοστό αναπλήρωσης) έβγαλε σύνταξη 1.661 ευρώ μεικτά. Στο νέο σύστημα, ο συντάξιμος μισθός (υπολογιζόμενος σε όλο τον εργάσιμο βίο) μειώνεται στα 1.780 ευρώ και με ποσοστό αναπλήρωσης το 33,81%, δίνει «ανταποδοτική» σύνταξη μόλις 602 ευρώ.

Αθροίζοντας και τα 384 ευρώ της «εθνικής», η τελική σύνταξη θα είναι μόλις 986 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, θα είναι μικρότερη κατά 675 ευρώ και σε ποσοστό κατά 40,6%! Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο ακόμα και σε σχέση με τις μειώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στους παλιούς συνταξιούχους και που στη συγκεκριμένη περίπτωση μείωσαν το αρχικό ποσό της σύνταξης των 1.661 ευρώ στα 1.351 ευρώ μεικτά! Αρα, όλα τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν τους ψεύτικους ισχυρισμούς και την κοροϊδία της κυβέρνησης ότι τάχα δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις.

Μάλιστα, στους νέους συνταξιούχους οι μειώσεις αυτές θα εφαρμοστούν ακαριαία. Για τις περικοπές κάτω του 20%, οι μειώσεις θα επιβληθούν ατόφιες. Μόνο για τις περικοπές άνω του 20%, προβλέπεται επιστροφή ενός μέρους της απώλειας των νέων συνταξιούχων. Θα επιστρέφεται, δηλαδή, το 50% της διαφοράς άνω του 20% γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος, το 1/3 της διαφοράς γι' αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν του χρόνου και μόλις το 1/4 της διαφοράς για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018.